Cum sa scapi de dependenta de narghilea

Cum sa scapi de dependenta de narghilea

Narghileaua este o lulea de tip oriental prevazuta cu teava lunga si flexibila, al carei capat de jos este fixat intr-un vas cu apa parfumata, prin care trece fumul inainte de a fi inspirat. Tutunul folosit la narghilea este diferit de cel folosit in tigarile clasice, insa provoaca, la randu-i, dependenta. Mai mult, e si mai periculos, deoarece cantitatea inhalata e mai mare! O ora de fumat narghilea echivaleaza cu fumatul unui pachet de tigari!

Narghileaua este fumata , de obicei, ocazional. Cu timpul, insa, s-ar putea sa cresti frecventa din cauza nivelului de dependenta. Astfel, cu cat vei fuma mai des narghilea, cu atat sanatatea ta va avea de suferit. Asta mai ales daca esti si fumator de tutun clasic(tigari)! Ca orice dependenta, dependenta de narghilea trebuie combatuta. Iata care sunt pasii in acest sens:

Intocmeste o lista de motive. Pentru a renunta la fumatul de narghilea, trebuie sa ai niste motive clare. Printre acestea se regasesc: beneficiile pentru sanatate si economiile financiare. De cate ori, ai tentatia de a fuma o narghilea, gandeste-te la aceste aspecte!

Decide cum si cand sa renunti. Poti renunta la fumatul de narghilea treptat sau subit. A doua cale e mai dificila, insa da rezultatele cele mai bune. Trebuie sa ai o vinta de fier pentru a rezista tentatiei! Daca nu poti, incearca treptat, fumand din ce in ce mai rar si mai putin! Odata ce esti convins ca trebuie sa te lasi, alege si ziua de renuntare. Ar trebui sa fie o zi in care esti liber/a, adica o zi in are nu exista motive de stres, sa zicem duminica!

Evita locurile in care se fumeaza narghilea. Astfel de locuri vor reprezenta o tentatie majora pentru un dependent de narghilea! Inlocuieste aceste locuri cu altele sanatoase, cum ar fi un muzeu, un cinema, un parc sau chiar un bar unde nu se fumeaza!

Cauta consiliere. Ca si in cazul fumatului clasic, un psiholog te poate ajuta sa renunti la fumatul de narghilea. Poate fi o intalnire face to face cu un consilier sau una telefonica. Oricum ar fi, vei afla informatii importante despre beneficiile pentru sanatate ale lipsei de fumat si despre cum nicotina iese din organism incet si sigur.

Ia medicamente specifice. Renuntarea la fumat pe cont propriu poate fi prea dificila. Pot aparea inclusiv simptome extreme de sevraj extreme, pe masura ce corpul obisnuieste cu o cantitate redusa de nicotina. Un medicament antifumat te poate ajuta sa treci mai usor peste aceste perioade. Incearca o terapie de inlocuire a nicotinei. Ele se gasesc in farmacii sub forma de guma, plasturi, pastile, spray-uri nazale si inhalatoare.

Fii pregatit/a pentru efectele adverse. Renuntarea la fumat, inclusiv cel de narghilea, poate provoca reactii adverse neplacute. Simptomele de sevraj pot fi severe, asa ca fii pregatit/a sa le faci fata! Acestea pot afecta starea de spirit si somnul. S-ar putea sa te simti anxios/oasa, nervos/oasa, deprimat/a sau frustrat/a. Daca intelegi ca sunt reactii firesti, vei rezista tentatieie de a fuma! Inlocuieste pofta de tutun cu alte activitati sanatoase si cu gustari cu continut scazut de calorii.

Fa multa miscare. O modalitate de a renunta la fumat(clasic sau de narghilea) este sa faci mult sport. Angajarea in activitati fizice nu numai ca imbunatateste sanatatea fizica generala, dar ajuta creierul sa elibereze endorfine. Participarea la diferite activitati te poate ajuta sa uiti de narghilea. Incearca orice fel de exercitiu, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, mersul pe bicicleta, inotul, drumetiile, cursurile de gimnastica, antrenament la sala de forta, dansul, etc.

Inconjoara-te de oameni care nu fumeaza. Cu astfel de persoane in jur, scade si tentatia de a fuma!

Inlocuieste fumatul (de narghilea) cu un alt obicei. Gaseste un hobby sau o activitate noua care sa iti ocupe timpul si sa iti distraga atentia de la dorinta de a fuma narghilea. Incearca sa urmezi un curs, cum ar fi unul de pictura sau de gatit. Citeste o carte sau mergi in parc. Gateste o masa sanatoasa sau joaca-te ceva distractiv vu familia sau prietenii.

Invata sa gestionezi stresul. Multi oameni fumeaza narghilea pentru ameliorarea stresului. Nu e singura solutie! Incearca ceva sanatos precum yoga, meditatie sau exercitii de respiratie profunda! Chiar si o plimbare in jurul blocului poate ajuta la reducerea stresului.

Citeste si: Cum sa te lasi de fumat. Zeama de lamaie e solutia

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...
Operatia de cataracta este o procedura chirurgicala oftalmologica care consta in indepartatea cristalinului murdar al ochiului si...