Cum sa scapi de gustul amar care apare de dimineata

Cum sa scapi de gustul amar care apare de dimineata

Te trezesti dimineata cu gust amar? Nu te impacienta, dar nici nu trata cu indiferenta momentul! Acest gust este destul de raspandit in societatea moderna. El nu este altceva decat o reactie la functionarea improprie a vezicii biliare(bila lenesa, bila spastica/prea activa). Problema poate fi rezolvata destul de simplu, insa nu trebuie lasata sa evolueze!

Atunci cand vezica biliara nu mai functioneaza la parametri optimi, e prea lenta(lenesa) sau prea activa(spastica), te poti trezi cu gust amar, mai ales de dimineata. Alte simptome sunt: balonare, constipatie, greata si uneori voma.

Cum sa reglezi activitatea vezicii biliare:

1. Eliminarea anumitor alimente. Alimente interzise: carnea grasa si prajita, afumaturile, tocatura(carnatii, salam etc), produsele de patiserie si cofetarie, gustarile junk( snacksuri, chipsuri), bauturile carbogazoase bogate in zahar, excesul de nuci sarate(maximum 5-10 mezuri sunt suficiente in caz ca ai bila lenesa sau spastica), alimentele piperate(ardei iute, piper), cascavalul si branza foarte sarata(inloicuieste aceste branzeturi cu branza slaba de vaci sau cu urda), alcoolul de orice fel(toate contin sulfiti, substante care distrug celulele ficatului si neuronii, ingreuneaza absorbtia vitaminelor si nu permit metabolizarea alcoolului si glucidelor).

2. Consumul anumitor alimente. Exista si hrana benefica pentru bila. Iata care sunt alimentele bune pentru vezica biliara:

- andivele crude in salate (cu ulei de masline extravirgin) sau inabusite. Andivele sunt de fapt mugurii unei varietati de cicoare, planta renumita pentru proprietatile ei coleretice, colecistokinetice si colagoce.

- anghinarea protejeaza colecistul. Ea se poate consuma cruda sau sub forma de ceai;

- papadia (cruda, preparata ca salata, sau radacinile uscate, preparate ca ceai);

- rucola, cruda, mancata la mesele principale;

- peste slab, dar nu in varianta prajit!

3. Mese regulate. In cazul in care suferi de bila lenesa/spastica e important sa respecti un orar fix al meselor. Iti recomandam 5 mese pe zi. Ultima masa trebuie luata cu 3-4 ore inainte de culcare, pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii normale. De asemenea, e important ca la cina sa consumi alimente usoare precum legume si fructe. Inainte sa te bagi la somn, bea un ceai de papadie / cicoare.

Citeste si: BOLI. Semnele care iti arata ca ai probleme cu FIEREA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Disfunctia erectila este o problema destul de larg raspandita in societatea omului modern. Altfel spus, din pacate,...
Schinduful este o specie de cimbrisor care poate ajuta la tratarea diabetului zaharat prin scaderea zaharului din...