Cum sa scapi de hiperaciditate

Cum sa scapi de hiperaciditate

Hiperaciditatea reprezinta cresterea excesiva a acidului clorhidric din secretia gastrica. Mai simplu spus, stomacul produce prea mult acid. Dereglarea este intalnita in caz de afectiuni precum arsuri stomacale, BRGE (Boala de reflux gastroesofagian), gastrita si ulcer duodenal. Inainte de toate, insa, hiperaciditatea este o experienta inconfortabila, de care vei vrea sa scapi cat mai repede!

Din fericire, poti folosi tratamente naturiste pentru a controla simptomele. Totusi, recomandarea noastra este sa consulti medicul, daca simptomele devin severe sau apar mai mult de doua ori pe saptamana. Iata cum poti scapa de hiperaciditate:

Metoda A. Tratamente eficiente:

1. Evita alimentele si bauturile care declanseaza simptomele. Monitorizeaza aalimentele pe care le consumi. Vezi cum te simti in aproximativ o ora de la momentul in care ai terminat de mancat. Daca ai simptome de hiperaciditate, evident ar trebui sa renunti la acele alimente. Declansatoarele de hiperaciditate raportate frecvent includ: citrice, bauturi cu cofeina, rosii, ceapa, usturoi si alcool.

2. Dormi cu capul mai sus, daca hiperaciditatea iti provoaca insomnie. Daca patul permite, ridica-l din partea unde pui capul cu 15 pana la 18 cm. Daca nu ai aceasta posibilitate, nu te baza pe prea multe perne. Poti pune o perna in plus sub cap si una in partea superioara a spatelui. De ce sa procedezi astfel? Simplu. Gravitatia va mentine acidul in stomac. Prea multe perne iti pot incorda, inn schimb, gatul si corpul, iar presiunea s-ar mari. Nu vei face decat sa cresti nivelul de hiperaciditate.

3. Intreaba medicul, daca e cazul sa slabesti. Slabind cateva kilograme, ai putea reduce o parte din presiunea pusa pe sfincterul esofagian inferior, impiedicand, astfel, scurgerea acidului din stomac. Totusi, nu slabi de capul tau, ci intreaba medicul daca e cazul sa o faci!

4. Mananca mai putin. Redu cantitatea de alimente la fiecare masa. Astfel, vei rmicsora presiunea si stresul de la nivelul stomacului. Schimba vasul in care mananci! In loc de un castron, foloseste o farfurie mai mica. Vei pacali, astfel, creierul ca mananci suficient.

5. Mananca incet, pentru a-ti imbunatati digestia. Mesteca fiecare dumicat bine de tot. Inghite si abia apoi musca din nou. Astfel, stomacul va digera alimentele mai usor si mai rapid.

6. Verifica daca stomacul nu este sub presiune excesiva. Presiunea va creste disconfortul creat de hiperaciditate. Poti experimenta o presiune excesiva din cauza herniilor hiatale (cand partea superioara a stomacului se misca deasupra diafragmei), a sarcinii, a constipatiei sau a supraponderalitatii. Sfat: Nu purta haine stramte in zona abdominala.

Metoda B. Tratamente posibil eficiente:

1. Mananca un mar, pentru a calma stomacul. Multi oameni care sufera de hiperaciditate se linistesc mancand un mar. Aceste fructe sunt, in general, sigure in cazul acestei afectiuni, asa ca poti incerca.

2. Bea ceai de ghimbir, pentru a calma stomacul. Desi nu exista dovezi solide in spatele utilizarii sale ca tratament pentru hiperaciditate, ghimbirul pare sa calmeze stomacul. Fie consumi ceai de ghimbir la pliculete, fie faci un ceai dintr-o lingurita de ghimbir proaspat. Bea ceaiul cu aproximativ jumatate de ora inainte de masa. Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, in caz de greata si varsaturi. Ceaiul de ghimbir este considerat sigur si pentru femeile insarcinate.

3. Evita sa mananci seara tarziu. Multi specialisti considera ca mancatul tarziu in noapte poate agrava simptomele. Nu manca cu 2-3 ore inainte de culcare, pentru a reduce riscul ca alimentele sa exercite presiune asupra sfincterului esofagian inferior in timpul somnului.

4. Redu nivelul de stres. Stresul e periculos pentRU intregul organism. In particular, la nivelul stomacului, stresul inrautateste simptomele de reflux, dar nu agraveaza boala. Pentru confortul tau, identifica situatiile stresante si obositoare. Apoi, cauta solutii de a le combate. Poti aplica diverse tehnici de ralaxare, precum yoga.

5. Incearca tratamente pe baza de plante, daca ai afectiuni intestinale asociate. Niciunul dintre acestea nu este tratament dovedit. Totusi, daca simptomele de hiperaciditate sunt legate de colita ulceroasa sau de inflamatia intestinala, exista cateva dovezi ca acest tip de tratament ar putea ajuta. Nu folosi, insa plantele ca tratament principal! Iata cateva tratamente pe baza de plante:

- consuma o jumatate de cana de suc de aloe vera. O poti bea oricand. Tine cont ca aloe vera poate actiona ca un laxativ;

- bea ceai de fenicul. Zdrobeste aproximativ o lingurita de seminte de fenicul si adauga o cana de apa fiarta peste. Pune in cana si putina miere si bea amestecul! Consuma 2-3 astfel de cani pe zi cu aproximativ 20 minute inainte de fiecare masa. Feniculul ajuta la calmarea stomacului si scade nivelul de acid.

- ia ulm alunecos. Ulmul alunecos poate fi luat sub forma de pudra in ceai sau ca tableta. In forma lichida, nu depasi 120 ml pe zi! Daca iei tablete, citeste prospectul. Ulmul alunecos calmeaza si vindeca tesuturile iritate.

6. Ia un supliment probiotic, pentru a sustine intestinul. Probioticele sunt amestecuri de bacterii bune, care se gasesc, in mod normal, in intestin. Acestea pot include o drojdie, Saccharomyces boulardii sau culturi de lactobacillus si/sau bifidobacterium, toate gasite, in mod natural, in intestinele umane. Discuta cu medicul, inainte de a lua orice supliment.

Metoda 3. Nu te baza pe mituri. Iata care sunt acestea:

1. Fumatul nu agraveaza simptomele. Se credea candva ca tutunul agraveaza simptomele de reflux. Totusi, mai multe studii recente nu au aratat nicio imbunatatire, dupa ce pacientii au renuntat la fumat.

2. Nu te baza pe mustar. Nu exista dovezi ca mustarul ajuta impotriva hiperaciditatii.

3. Nu lua niciodata bicarbonat de sodiu pentru arsuri la stomac. Medicii nu recomanda acest tratament.

Metoda 4. Ingrijiri medicale:

1. Consulta-ti medicul, daca simptomele apar mai mult de doua ori pe saptamana sau sunt severe. Este normal sa apara hiperaciditatea, in mod ocazional. Daca, in schimb, simptomele devin persistente sau severe, ele pot necesita tratament medical. Discuta cu medicul pentru a afla ce tratament ti se potriveste. Simptomele pe care le poti experimenta includ: arsuri la stomac, gust acru persistent, balonare, scaune inchise sau negre, eructatii/sughituri care nu se vor opri, greaĊ£a, tuse seaca, disfagie (un esofag ingustat care se simte ca si cum ai avea mnacare blocata in gat)

2. Obtine ingrijire imediata, daca ai dureri in piept cu dificultati de respiratie si dureri de maxilar. Desi durerea in piept poate fi provocata de arsurile stomacale, ea ar putea fi , de asemenea, un simptom al atacului de cord! Nu intra in panica si mergi la un consult! De obicei, atacurile de cord presupun dureri in piept asociate, cu probleme de respiratie si cu dureri in bratul stang.

3. Obtine teste de diagnostic, daca e necesar. Prezinta-i medicului istoricul tau medical, cand au inceput simptomele de hiperaciditate si ce tratamente naturiste ai incercat. Iti poate da un diagnostic imediat, dar, la fel de bine, poate prefera sa faca, mai intai, unele teste de diagnostic. Iata care sunt acestea:

- endoscopie superioara. O camera video speciala intra prin cavitatea bucala, ajungand in esofag si stomac pentru inspectie si eventual pentru o mica biopsie. Acest test este, de obicei, nedureros, dar este posibil sa simti ceva disconfort(senzatie de sufocare;

- test ambulator al sondei de acid (pH). Se plaseaza un tub ingust in esofag,  pentru a masura regurgitarea acida pe o perioada de 48 ore. Nu este dureros, insa poate fi inconfortabil;

- manometrie esofagiana. Masoara contractiile musculare din gat, atunci cand inghiti;

- radiografie pentru tractul digestiv. Medicul te va pune sa inghiti un lichid, astfel incat tractul digestiv sa fie vizibil pe radiografie.

Citeste siCe poate agrava refluxul gastroesofagian

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Problemele gastrice nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece complicatiile pot fi grave. Din pacate, frecventa gastritelor a...
Citeste prospectul medicamentului CALMOGASTRIN , comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Ulcerul gastric se dezvolta atunci cand mucoasa stomacului sau cea din prima parte a intestinului subtire incepe...