Cum sa scazi nivelurile de AST

Cum sa scazi nivelurile de AST

Aspartataminotransferaza (AST) este o enzima care face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de la aspartat grupului cetonic al cetoglutaratului, cu formare de acid oxalacetic. Aceasta se gaseste, in mod normal, in ficat, inima, pancreas, rinichi, muschi si celulele rosii. In cazul unei persoane sanatoase, circula putina AST prin sange: pana la 42 de unitati per litru(U/L). AST creste, insa, atunci cand muschii si anumite organe sunt afectate.

Nivelurile AST pot creste din cauza mai multor factori printre care afectiunile hepatice, un atac de cord sau chiar un accident de masina! Un test de sange AST se face, de obicei, in combinatie cu alte teste de enzime (cum ar fi alanina aminotransferaza sau ALT). Astfel se determina daca ficatul sau un alt organ/tesut a fost afectat.

Cum sa scazi nivelurile de AST. Cai naturale:

1. Limiteaza consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool duce la cresterea nivelurilor AST, deoarece etanolul este toxic pentru celulele hepatice. Ocazional, consumul unei bauturi alcoolice (vin, bere, cocktail-uri etc) nu va avea un impact semnificativ asupra AST sau a altor enzime hepatice, dar utilizarea moderata pe termen lung (mai mult de cateva bauturi pe zi) sau consumul excesiv de alcool in weekend va afecta cu siguranta nivelul enzimelor. Daca esti un consumator moderat pana la excesiv si ai niveluri crescute de AST in sange, atunci e necesara reducerea/oprirea consumului de alcool. In cateva saptamani AST ar trebui sa scada. Consumul ocazional de alcool (mai putin de o bautura pe zi) a fost asociat cu riscul redus de boli cardiovasculare, insa orice consum de etanol dauneaza celulelor hepatice si pancreasului. AST si ALT sunt cele mai utile masuratori ale leziunilor hepatice, desi nivelurile AST sunt mai putin specifice ficatului decat cele de ALT.

2. Alege o dieta saraca in calorii. Exista mai multe motive pentru are e bine sa slabesti, , cum ar fi riscul redus de atac de cord si accident vascular cerebral. ELiminarea kilogramelor in plus, prin reducerea aportului caloric zilnic ajuta, de asemenea, la mentinerea unor niveluri normal de AST. Mai exact, o masa corporala cat mai normala, combinata cu o alimentatie mai putin bogata in zaharuri rafinate, grasimi saturate si conservanti inseamna un ficat mai putin solicitat, care se poate recupera mai bine. Automat, scad si nivelurile AST.

3. Consuma cafea. Consumul regulat si moderat de cafea normala sau decofeinizata poate intari ficatul, reducand enzimele hepatice, cum ar fi AST. Altfel spus, compusii chimici din cafea, altii decat cofeina, par sa ajute la protejarea/vindecarea celulelor hepatice. Antioxidantii din cafea sunt de ajutor ficatului si altor organe, banuiesc oamenii de stiinta care au realizat acest studiu in 2014. Subiectii care au baut trei sau mai multe cani de cafea zilnic aveau un nivel ma iscazut al enzimelor hepatice, comparativ cu cei care nu au baut cafea. Cercetarile anterioare au scos in evidenta faptul ca un consum moderat de cafea poate ajuta, de asemenea, la scaderea riscurilor de diabet, boli cardiovasculare si boli hepatice, cum ar fi ciroza si cancerul. Daca esti in recuperare dupa o afectiune hepatica sau trebuie sa scazi nivelurile AST, atunci cafeaua decofeinizata este cea mai buna alegere datorita efectelor secundare asociate cu consumul moderat pana la mare de cofeina (tulburari ale somnului, nervozitate, tulburari gastro-intestinale si altele).

4. Foloseste suplimente pe baza de lapte de ciulin. Laptele de ciulin este un remediu vechi folosit pentru numeroase afectiuni, inclusiv probleme ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare. Mai multe studii au relevat faptul ca anumiti compusi din laptele de ciulin(in special silimarina) ajuta la protejarea ficatului impotriva toxinelor si stimuleaza vindecarea prin cresterea de noi celule hepatice. Silimarina are, de asemenea, proprietati puternice antioxidante si antiinflamatorii. Totusi, masura in care silimarina poate reduce AST si alte niveluri ale enzimelor hepatice din sange nu este clara, deoarece cercetarile sunt contradictorii. [Datorita faptului ca nu produce efecte secundare, laptele de ciulin poate fi incercat fara probleme ca remediu natural in tratarea bolilor hepatice. Asta chiar daca nu are un efect simtitor asupra nivelurilor AST. Majoritatea suplimentelor de acest fel contin 70-80% silimarina si sunt disponibile sub forma de capsule, extracte si tincturi la majoritatea farmaciilor naturiste. Doza normala pentru o persoana care sufera de afectiuni hepatice este 200-300 mg, de 3 ori pe zi. Bolile hepatice, precum hepatita virala (A, B si C), ciroza alcoolica, congestia hepatica si hepatita toxica sunt cele mai frecvente cauze ale cresterilor moderate pana la severe ale AST.

5. Consuma turmeric pulbere. Acesra are un puternic antiinflamator si antioxidant care ajuta la vindecarea organelor, inclusiv ficatul. Compusul medicinal din turmeric din turmeric este curcumina, responsabila cu reducerea nivelurilor ridicate ale enzimelor hepatice (ALT si AST) atat la animale, cat si la oameni. Cantitatile necesare pentru ca impactul sa fie semnificativ asupra enzimelor hepatice sunt de aproximativ 3.000 mg / zi, timp de pana la 12 saptamani. Turmericul (curcumina) reduce, de aemenea, riscul de boli cardiovasculare, Alzheimer si numeroase tipuri cancere.

Cum sa scazi nivelurile de AST. Tratamente medicale:

1. Consulta medicul. In general sunt necesare teste de sange AST si ALT, in cazul pacientilor care au probleme cu ficatul. Simptomele frecvente legate de inflamatia/leziunea/lezarea/insuficienta ficatului sunt : ingalbenirea pielii si a ochilor (icter), urina inchisa la culoare, umflare si sensibilitate a abdomenului in partea dreapta sus, greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, slabiciune/oboseala, dezorientare sau confuzie si somnolenta. Medicul va tine cont si de nivelurile de enzime hepatice si va propune un examen fizic, teste de diagnostic (ultrasunete, RMN) si, eventual, o biopsie hepatica (proba de tesut), inainte de stabili un diagnostic. Insuficienta hepatica acuta din multiple cauze se poate dezvolta foarte repede (in cateva zile) la o persoana altfel sanatoasa si poate pune viata in pericol, asa ca nivelurile ridicate de AST si alte enzime trebuie luate in serios.

2. Stoparea medicatiei daunatoare. Practic, toate medicamentele au potentialul de a deteriora ficatul si de a creste enzimele hepatice din sange (inclusiv AST). Tine, in primul rand, de doza si de perioada de administrare. La fel ca alcoolul, medicamentele sunt metabolizate in ficat, astfel incat exista posibilitatea ca acest organ sa fie suprasolicitat. Unele medicamente sunt in mod natural mai toxice pentru ficat decat alti compusi. De exemplu, medicamentele cu statine (utilizate pentru a scadea nivelul colesterolului din sange) si acetaminofenul (Tylenol) au un impact negativ asupra ficatului mai mult decat majoritatea medicamentelor. Daca nivelul AST este ridicat si iei statine si/sau acetaminofen, medicul iti va propune remedii alternative pentru a trata colesterolul ridicat si/sau durerea cronica. De asemenea, poate reduce dozele. Odata cei vei reduce administrarea de medicamente cu efect deosebit de toxic asupra ficatului, nivelurile AST se vor regla natural in cateva saptamani. De asemenea, tine cont ca excesul de fier din organism (hemocromatoza) poate provoca niveluri crescute de enzime hepatice .

3. Medicamente impotriva bolilor hepatice. Dupa cum am mentionat si mai sus, exista numeroase boli hepatice (si alte afectiuni) care ridica nivelurile AST si alte niveluri de enzime din sange. Exist, insa, anumite medicamente care combat bolile hepatice, precum infectiile virale (hepatita A, B si C), ciroza si cancerul. Hepatita B, de exemplu, este tratata in mod uzual cu lamivudina si adefovir dipivoxil, in timp ce hepatita C este tratata cu o combinatie de peginterferon si ribavirina. Pe de alta parte, diureticele sunt folosite pentru a trata ciroza (pentru a elimina edemul). Nu in ultimul rand, laxativele (cum ar fi lactuloza) sunt folosite pentru absorbtia toxinelor din sange si pentru a odihni ficatul. Exista o serie de medicamente destinate chimioterapiei (oxaliplatina, capecitabina, gemcitabina) care se folosesc in combaterea cancerului hepatic,(de exemplu, injectarea medicamentului sorafenib/Nexavar direct in tumori. Sigur ca tratamentele vor fi prescrise doar de medicul specialist!

Citeste si: Cum pot fi depistate bolile de ficat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Motilitatea spermatozoizilor se refera la capacitatea de miscare a acestora. Mai exact, ea este abilitatea spermatozoizilor de...
Additiva magneziu este un supliment alimentar indicat pentru acoperirea controlata a necesarului zilnic de magneziu Important de...