Prolapsul uterin apare atunci cand muschii, fasciii si ligamentele sunt slabite. Pozitia uterului e modificata, deoarece aceste structuri de sustinere se deterioreaza. Prolapsul uterin este mai prezent la femeile in varsta, dar poate fi cauzat si de nasteri naturale/dificile. Netratat, prolapsul uterin poate cauza deplasarea uterului afara din vagin!
Prolapsul vaginal se instaleaza atunci cand muschii si ligamentele pelvisului se slabesc. Formele usoare pot fi tratate prin schimbarea activitatilor zilnice, prin aplicarea unui dispozitiv vaginal special(pesar), prin exercitii Kegel si/sau prin intermediul terapiei de substitutie hormonala. Daca prolapsul are forma moderata pana la severa, cel mai probabil va fi necesara o interventie chirurgicala.
Prolaps vaginal. Tratatament fara interventie chirurgicala:
1. Schimba rutina. Daca ai o forma usoara de prolaps, medicul iti va recomanda evitarea efortului fizic sustinut. De asemenea, va trebui sa eviti ridicarea de greutati. Doar asa vei reduce stresul asupra muschilor pelvini, ceea ce, intr-un final, se traduce prin prevenirea agravarii prolapsului vaginal.
2. Foloseste un dispozitiv pentru sustinerea peretilor vaginali. Pesarul vaginal este un dispozitiv circular, de obicei realizat din plastic moale sau cauciuc, care se introduce in vagin. Acest didpozitiv are rolul de a mentine structurile vaginale in loc, prevenind astfel evolutia prolapsului si/sau agravarea acestuia:
- intreaba medicul daca pesarul este potrivit pentru tine;
- pesarul vaginal trebuie indepartat si curatat la intervale regulate;
- unele femei considera ca pesarul vaginal este inconfortabil si chiar inutil, deoarece are tendinta sa cada;
- incearca un pesar vaginal. Iti vei da seama destul de repede daca e potrivit sau nu;
- pesarul vaginal este mai eficient pentru femeile inactive sexual. Dispozitivul trebuie scos inainte de actul sexual;
3. Fa exercitii Kegel. Exercitiile Kegel intaresc muschii pelvini, cei care sustin uterul, vaginul, vezica urinara, intestinul subtire si rectul. Fa acest tip de exercitii de cel putin 3 ori pe zi:
- stai intinsa pe spate, confortabil;
- contracta muschii pelvieni si mentine-i in aceasta pozitie pentru 5 secunde;
- elibereaza timp de 5 secunde;
- repeta exercitiile de 5 ori;
- odata ce te-ai obisnuit, mareste contractia la 10 secunde;
- elibereaza tot 10 secunde;
- repeta de 10 ori;
- ramai relaxata in timpul exercitiului fara sa-ti tii respiratia. Mai degraba, continua sa respiri profund.
- exercitiile Kegel sunt utile si in prevenirea prolapsului uterin.
4. Terapie de substitutie hormonala. Multe cazuri de prolaps vaginal apar dupa menopauza. Se intampla din cauza scaderii nivelului de estrogen. Practic, aceasta diminuare hormonala provoaca o slabire a zonei vaginale si a muschilor si ligamentelor din jur. Cea mai obisnuita modalitate de a elibera estrogen este introducerea unei creme speciale in vagin:
- remediile homeopate nu pot inlocui aceasta terapie;
- terapia de substitutie cu estrogeni poate ajuta la prevenirea slabirii naturale a muschilor pelvieni, reducand astfel riscul de prolaps vaginal;
- in unele cazuri terapia nu este sigura. Este vorba despre persoanele cu anumite tipuri de cancer a caror crestere poate fi alimentata de prezenta estrogenului (cum ar fi cancerul de san), precum si despre persoanele care prezinta un risc crescut de cheaguri de sange si accident vascular cerebral;
Prolaps vaginal. Interventie chirurgicala:
1. Chirurgia vaginala reprezinta principalul tratament pentru prolapsul vaginal sever. Tipul si amploarea interventiei chirurgicale vor varia in functie de severitatea prolapsului. Pana la interventie, ti se pot oferi tratamente, cum ar fi un pesar vaginal.
2. Atentie la anestezie! Cei mai multi pacienti trec printr-o anestezie generala in timpul interventiei chirurgicale pentru prolaps vaginal. Daca stii ca nu tolerezi anestezia, informeaza medicul! Unele femei primesc doar anestezic spinal sau epidural pentru controlul durerii in timpul interventiei chirurgicale.
3. Asteptari dupa interventie. Chirurgia vaginala reprezinta principalul tratament. Urmeaza chirurgia laparoscopica. In chirurgia vaginala, operatia se efectueaza prin deschiderea vaginala. In cea laparoscopica, instrumente mici sunt introduse in cavitatea abdominala prin puncte de incizie minuscule, cu ajutorul unei minicamere care permite chirurgului sa vada in timpul operatiei!
- cu exceptia cazului in care apar complicatii, cel mai probabil va trebui sa ramai internata una sau doua zile dupa operatie. Astfel etapele initiale ale recuperarii vor decurge ca la carte.
- procentul de recidiva dupa o interventie chirurgicala de prolaps variaza intre 20% si 60%. Pentru a va reduce riscurile, fa exercitiile Kegel in fiecare zi si nu te expune la efort!
Prolaps vaginal. Recuperarea dupa interventia chirurgicala:
1. Evita ridicarea greutatilor si alte activitati asemanatoare. In primele 6-9 saptamani dupa operatie, este important sa eviti efortul sustinut! Activitatile fizice de intensitate mare pot creste presiunea sau stresul asupra zonelor abdominale si pelvine. La un moment dat, vei incepe exercitiile fizice. Momentul va fi stabilit de medicul specialist. De asemenea, ee de evitat actul sexual timp de 6 saptamani dupa interventia chirurgicala.
2. Evita ingrasarea. Obezitatea aplica un stres suplimentar asupra muschilor si ligamentelor din pelvis si vagin. Excesul de greutate poate creste semnificativ riscul de reaparitie a afectiunii dupa interventia chirurgicala, din cauza presiunii suplimentare continue din zona. Prin urmare, pentru a minimiza riscul cat mai mult posibil, ar fi bine chiar sa slabesti cateva kilograme! Strategiile de reducere a greutatii (daca esti supraponderala) includ cresterea exercitiilor aerobe (de ardere a grasimilor) si imbunatatirea sanatatii dietei. De asemenea, este necesara tratarea afectiunilor cronice, cum ar fi tusea persistenta sau constipatia, care creeaza stres suplimentar asupra muschilor abdominali si pelvieni.
3. Constientizeaza etapele. Specificul recuperarii poate varia de la caz la caz (in functie de severitatea prolapsului). Interventia chirurgicala are, in general, un mare succes. Poti reveni la activitatea normala dupa 6-9 noua saptamani de la operatie. Retine faptul ca problemele sexuale pot persista chiar si dupa finalizarea interventiei chirurgicale. Interventia chirurgicala va rezolva cel mai probabil problema anatomica (prolapsul), dar nu si provocarile sexuale asociate. Pentru a redeveni activa din punct de vedere sexual, cere medicului sugestii sau mergi la un medic specializat in sanatatea si bunastarea sexuala a femeilor. Provocarile comune includ durerea in timpul actului sexual si scaderea libidoului.
Citeste si: Cum sa ingrijesti zona intima. 9 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca