Atunci cand pancreasul secreta un nivel prea mic de insulina sau nu produce deloc acest hormon apare o boala numita diabet, care este de 2 tipuri: diabet 1 (organismul nu produce insulina) si 2 (organismul nu produce o cantitate sufiecienta de insulina).
Aceasta boala poate fi tratata folosind urmatoarele remedii naturiste:
Extractul din frunze de smochin, luat dimineata devreme, la micul dejun ajuta la tratarea diabetului si a altor boli, cum ar fi: bronsita, ciroza, hipertensiunea, ulcer si boli de piele.
Schinduful (molotru sau fan grecesc) este un condiment, care reduce nivelul colesterolului si scade glicemia, ce trebuie luat in cantitati de maxim 90 de grame pe zi. Cereti sfatul medicului, insa, inainte de administrare, deoarece poate produce efecte secundare, cum ar fi: dureri de stomac si stari de greata.
Ginsengul incetineste absorbtia carbohidratilor, ducand la scaderea glicemiei si la reglarea nivelului de glucoza din organism. Acest remediu de poate gasi sub forma de tablete, in farmacii.
Scortisoara sub forma de praf (o jumatate de lingurita pe zi) scade nivelul zaharului din sange, fiind perceputa de organism ca fiind insulina si scazand nevoia acestuia de a lua medicamente, pentru a scadea nivelul de glocoza.
Extractul din samburi de struguri (3 capsule pe zi) ajuta la scaderea glicemiei, protejand celulele impotriva reactiei compusilor de oxigen in conditii hipoglicemice.
Ceaiul verde (cateva cani pe zi) contine polifenol – un antioxidant si un compus hipoglicemic, ce tine sub control nivelul de zahar din sange si ajuta secretia de insulina.
Rosiile crude scad tensiunea arteriala si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, asociate diabetului de tip 2.
Fructele de padure sunt bogate in vitamina C si in antioxidanti si sunt folosite in tratarea bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Citricele sunt bogate in vitamina C si reprezinta o buna sursa de fibre, daca sunt consumate intregral.
Ceapa, usturoiul si busuiocul ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun, curatand grasimea depusa pe artere si impiedicand infundarea acestora.