Ai ochii albastri? Cercetatorii au descoperit un fenomen fascinant despre tine

Ai ochii albastri? Cercetatorii au descoperit un fenomen fascinant despre tine

Ai ochii albastri? Trebuie sa stii ca esti o persoana speciala. Din ce punct de vedere? Au aflat oamenii de stiinta, surprinzandu-ne pe toti.

Persoanele cu ochi albastri au in comun un singur stramos, care a trait acum aproximativ 6 000 ani! Acesta a suferit o mutatie genetica ce e prezenta si in zilele noastre.

Culoarea ochilor a inceput sa se schimbe cu mult inainte de istoria cunoscuta din manuale. Ochii albastri sunt efectul al unei mutatii. Dupa multi ani de cercetare in care oamenii de stiinta au cautat gena OCA2, care determina cantitatea de pigment maro din ochii nostri, descoperirea a fost cu totul alta: mutatia a fost gasita pe o  alta gena, numita HERC2. Aceasta o anuleaza pe OCA2, In acest fel, pigmentul maro este inlocuit de cel albastru. Orice persoana cu ochi albastri are aceasta mutatie.

Aceasta mutatie, probabil, a aparut in perioada in care oamenii au migrat din Africa in Europa. Asa se explica de ce aproape toti oamenii cu ochi albastri au origini europene. In plus, da de inteles ca toate persoanele cu ochi albastri au un singur stramos european comun.

In cazul primilor oameni, mutatia a fost evidenta. Pe atunci, lumea avea ochii predominant caprui. Chiar daca descoperirea este uimitoare, oamenii de stiinta nu pot inca stabili cand a aparut primul om cu ochi albastri. Cele mai vechi ramasite descoperite, care au apartinut unui om cu ochi albastri, dateaza de acum 7 000 ani si au fost descoperite intr-o pestera din Spania.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Beethoven s-a nascut in saracie. Mozart a murit in saracie. Immanuel Kant nu a parasit niciodata Königsberg....
In lumea moderna pare aproape imposibil sa mai surprinzi sau sa mai scohezi cu ceva. Totusi, mass-media...
Viata este plina de imprevizibilul care poate crea si multe situatii periculoase. Cand te astepti mai putin,...