De ce a murit Jumong

De ce a murit Jumong
De ce a murit Jumong

Jumong este unul dintre cei mai cunoscuti regi coreeni, fondatorul monarhiei din Goguryeo, cel mai nordic dintre Cele trei regate ale Coreei! I se mai spunea Regele Dongmyeong sau Dongmyeongseongwang. A domnit intre 37 i.Hr si 19 I.Hr, cand a si decedat. S-a nascut in anul 58 I.Hr.

Jumong, legenda si personaj istoric. Regele apare in documente ca Dongmyeong, Jumong, Chumong sau Chumo. Majoritatea filmelor coreene istorice sunt facute dupa cronici stravechi. Adevarul istoric este , de obicei, respectat. Miturile din Goguryeo apar in foarte multe texte antice, chiar si incele ale regelui Gwanggaeto.

Origine. O legenda spune ca Jumong este fiul lui Hae Mosu (fiul cerului) si Yuhwa . Hae Mosu a intalnit-o pe Yuhwa la un rau, dar zeul raului a dezaprobat legatura cu Hae Mosu, care a revenit la cer. Zeul raului a dus-o pe Yuhwa departe, la Ubalsu, unde a devenit concubina regelui Geumwa de Dongbuyeo . Yuwha a fost impregnata de lumina soarelui si a dat nastere unui ou. Geumwa a incercat sa distruga oul si sa-l dea ca hrana animalelor, insa acestea l-au protejat. Din ou, a iesit un baietel care a fost numit Jumong( Arcas priceput, maestru, in vechea limba Buyeo).

Cum a devenit cunoscut? Jumong s-a remarcat datorita abilitatii sale formidabile la tir cu arcul.

De ce a parasit Dongbuyeo? Jumong a fost nevoit sa fuga pe calul sau, pana la un rau rapid. Fiii lui Geumwa ii pusesera gand rau! Ajuns la rau, Jumong a fost ajutat de creaturile apei, care au ridicat un pod pentru ca el sa poata trece

Fondatorul Goguryeo.  Jumong a devenit primul rege al Goguryeo, in 37 i.Hr., cand a reunit cele cinci triburi din Jolbon.

Momente cheie pe scurt:

- in 37. I.Hr, regele Songyang din Biryu s-a alaturat, dupa ce a primit ajutor in infrangerea tribului Malgal, care l-a invadat;

- Jolbon-Seong a devenit capitala Goguryeo, in 34 I.Hr;

- in 28 i.Hr, Jumong l-a trimis pe General Bu Wiyeom sa cucereasca regatul Okjeo;

- Yuhwa, mama lui Jumong, a murit, ina celasi an, in palatul de Dongbuyeo, fiind inmormantata ca o regina, desi fusese doar concubina. Jumong a trimis un mesager si numeroase daruri regelui Geumwa, in semn de recunostinta;

- a avut doua sotii. In anul 19 i.Hr., prima sotie a lui Jumong, Ye soia, a fugit din Dongbuyeo, cu fiul lor, Yuri, stabilindu-se in Goguryeo. Ye a devenit imparateasa, cauzand tensiuni, din cauza celei de-a doua sotii a lui Jumong, Seo-nu, care se temea pentru pozitia fiilor ei in Goguryeo. Seo-nu a ales sa plece, intr-un final, din regat, impreuna cu cei doi fii si o parte din oameni. Seo-mi a condus in sudul peninsulei coreeane, zona ce este in zilele noastre Coreea de Sud.

- mostenirea. Jumong l-a numit pe fiul sau, Yuri, print mostenitor si succesor la tron. Imparatia lui Jumong, Goguryeo, a devenit o mare putere regionala. Goguryeo a fost, vreme de 705 ani, o tara puternica! A avut 28 regi, pana cand a fost cucerita de alianta Tang, din Silla.

- moartea. Jumong a decedat in 19 i.Hr., la varsta de 40 ani. Nu se stie din ce cauza. Printul Yuri l-a ingropat pe tatal sau intr-un mormant piramida si i-a dat numele postum de Chumo-seongwang.

Citeste si: Cum sa te infrumusetezi. Incearca aceste trucuri coreene

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oricine vrea sa ramana cu amintiri placute din vacanta de vis! Si cum sa faci asta mai...
Se pot scrie carti despre modul in care supereroii precum Robinson Crusoe sau Rambo(ca sa dam 2...
Vrei sa pleci in concediu pe Litoralul romanesc? Nu ai siguranta ca vei avea parte de o...