Compasiunea reprezinta capacitatea fiecarui individ de a simti parere de rau fata de suferintele cuiva. In dictionarul limbii romane, compasiunea este sinonima cu mila. In realitate, exista o diferenta importanta intre cele doua concepte. Compasiunea duce la un nivel superior empatia, reprezentand dorinta de a face bine fara a astepta un feedback pozitiv: faci bine si atat! In schimb, mila are o latura negativa: emotia de superioritate; sau altfel spus, ajuti pe cineva, punandu-te in locul sau, doar pentru a te bucura ca nu esti in pozitia respectiva.
Compasiunea te ajuta sa te conectezi cu ceilalti, sa repari relatii si sa mergi inainte, stimuland inteligenta emotionala si bunastarea. Compasiunea este, in fond, dorinta sincera ca toti oamenii sa fie eliberati de suferinta. Asadar, cand esti compasiv, vrei doar sa0i ajuti pe cei aflati in suferinta, fara sa cauti o recompensa.
Ce este compasiunea? Este acel sentiment prin care nu simti separarea, diferentele, ci simti ca suntem cu totii oameni, suntem cu totii conectati, fara ca unul sau altul sa fie mai prejos. Compasiunea nu poate fi simtita fara empatie, acel sentiment de legatura, care se dezvolta prin identificare afectiva. Odata ce recunosti caracterul comun al conditiei umane, vei trai compasiunea.