Ce este compasiunea si cum o poti dezvolta

Ce este compasiunea si cum o poti dezvolta

Compasiunea reprezinta capacitatea fiecarui individ de a simti parere de rau fata de suferintele cuiva. In dictionarul limbii romane, compasiunea este sinonima cu mila. In realitate, exista o diferenta importanta intre cele doua concepte. Compasiunea duce la un nivel superior empatia, reprezentand dorinta de a face bine fara a astepta un feedback pozitiv: faci bine si atat! In schimb, mila are o latura negativa: emotia de superioritate; sau altfel spus, ajuti pe cineva, punandu-te in locul sau, doar pentru a te bucura ca nu esti in pozitia respectiva.

Compasiunea te ajuta sa te conectezi cu ceilalti, sa repari relatii si sa mergi inainte, stimuland inteligenta emotionala si bunastarea. Compasiunea este, in fond, dorinta sincera ca toti oamenii sa fie eliberati de suferinta. Asadar, cand esti compasiv, vrei doar sa0i ajuti pe cei aflati in suferinta, fara sa cauti o recompensa.

Ce este compasiunea? Este acel sentiment prin care nu simti separarea, diferentele, ci simti ca suntem cu totii oameni, suntem cu totii conectati, fara ca unul sau altul sa fie mai prejos. Compasiunea nu poate fi simtita fara empatie, acel sentiment de legatura, care se dezvolta prin identificare afectiva. Odata ce recunosti caracterul comun al conditiei umane, vei trai compasiunea.

Traieste compasiunea pentru sine. Doar asa poti simti compasiune pentru ceilalti! Comporta-te cu propria persoana asa cum te-ai comporta cu un prieten care are dificultati. Compasiunea implica trei elemente esentiale: bunatatea de sine, umanitatea comuna (recunoasterea faptului ca toata lumea face greseli si simte durere) si atentia. Asadar, daca poti sa te ierti, sa te intelegi, sa iti intelegi suferinta, te vei maturiza afectiv si vei fi intr-un final mai fericit. Vor exista in viata ta satisfactii si motivatii, relatii mai bune cu oamenii din jur, mai putina anxietate si depresie. De asemenea, vei face mai bine fata evenimentelor stresante din viata, cum ar fi divortul, crizele de sanatate sau nereusitele profesionale. La fel de important, invatand compasiunea pentru propria persoana, vei stii cum sa o dezvolti si in ceea ce priveste persoanele din jur.

Mituri legate de compasiunea de sine:

1. Autocompasiunea te face slab si vulnerabil.

Realitate. Este o sursa fiabila de forta interioara care confera curaj si sporeste rezistenta atunci cand te confrunti cu dificultati. Cercetarile arata ca persoanele care se autocompatimesc sunt mai capabile sa faca fata unor situatii dure, cum ar fi divortul, trauma sau durerea cronica.

2. Autocompasiunea este sinonima cu indulgenta de sine.

Realitate. De fapt este exact opusul. Compasiunea te inclina spre sanatate si bunastare pe termen lung, nu spre placere pe termen scurt. Cercetarile arata ca persoanele care se autocompatimesc se angajeaza in comportamente mai sanatoase, cum ar fi exercitiile fizice, consumul mancarii de calitate, reducerea consumului de alcool si mersul regulat la medic.

3. Autocompasiunea reprezinta o forma de a oferi scuze pentru un comportament inadecvat.

Realitate. De fapt, compasiunea de sine ofera siguranta necesara pentru a admite greseli, mai degraba decat pentru a acuza pe altcineva pentru acestea. Studiile au relevat faptul ca persoanele care se autocompatimesc isi asuma o responsabilitate personala mai mare pentru actiunile lor si sunt mai susceptibile de a-si cere scuze daca au jignit pe cineva.

4. Autocritica este un motivator eficient.

Adevarul. Nu este. Autocritica tinde sa submineze increderea in sine si duce la teama de esec. Daca esti plin de compasiune, vei fi in continuare motivat sa iti atingi obiectivele. Oamenii plini de compasiune au standarde personale ridicate; nu cedeaza atunci cand esueaza.

Diferenta dintre compasiune si mila. Asa cum scriam si mai sus, mila reprezinta un sentiment de superioritate. Ea foloseste o forma falsa de empatie, deoarece intri in pielea persoanei aflate in suferinta, doar pentru a constientiza si a te bucura ca nu treci prin aceeasi suferinta. De exemplu, mila este folosita, adesea, de persoanele care ofera bani cersetorilor. Cand ofera cativa lei acelui cersetor, omul o face din mila. Ofera nu pentru ca vrea sa-l salveze pe nevoias, sa-l ajute sa devina un om integrat social, care sa isi gaseasa un serviciu si care sa nu se mai umileasca, ci pentru a-si hrani superioritatea. In mintea omului care traieste sentimentul de mila este acel Ce bine ca nu sunt in pielea cersetorului!

In schimb, compasiunea cauta conexiunea, nu creeaza diferente si separari in conditia umana. Luand cazul cersetorului, un om cu compasiune poate incerca sa il integreze social, oferindu-i un loc de munca, un loc in care sa doarma(in cazul in care nu are o locuinta) etc. In practica, diferenta dintre mila si compasiune se face la capitolul ajutor. Actionand din mila, vei oferi un fals ajutor. Facand-o din compasiune, ajutorul e veritabil si va conta pe termen mediu/lung.

Citeste si: Cum afli caracterul omului. Buzele spun totul!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un empatic este acea persoana care simte trairile si emotiile celor din jur ca si cum ar...
Empatia reprezinta forma de intuire a realitatii prin identificare afectiva. Un empatic este cel care poate simti...
Consideratia fata de sentimentele celor din jur ajuta la rezolvarea conflictelor si la intarirea relatiilor interpersonale. Iata...