Furculita este unul dintre primele lucruri pe care le asezam pe masa cand ne pregatim sa mancam. In cultura europeana si nu numai, acest tacam este indispensabil. Ce poate multa lume nu stie e faptul ca furculita nu a fost folosita la scara larga sute de ani de la momentul inventarii!
Furculita a fost folosita inca din vechi timpuri. In China, au fost descoperite urme ale folosirii furculitelor in siteuri arheologice diin timpul dinastiei Shang (1600 i.Hr.-1050 i.Hr). De asemenea, au fost gasite picturi in anumite morminte, din aceeasi perioada, ce reprezinta scene in care oamenii mancau cu furculite cu doi dinti. In acele timpuri, furculitele erau confectionate din lemn sau din oase de animale. In Egiptul Antic, o ustensila asemanatoare furculitei de azi era folosita la gatit. Apoi, a fost utilizata ca tacam.
Furculita moderna, asa cum o cunoastem, a fost creata in secolul al IV-lea in Imperiul Bizantin. Prima inregistrare istorica a utilizarii acestui tacam in Europa a fost facuta de cardinalul Peter Damian. Acesta spune ca Theophano Sklereina, sotia Imperatorului Otto II, a scos ustensila si a folosit-o la un banchet oficial in 972. Cu totii au ramas surprinsi de gest.