8 greseli care pot ucide plantele de interior

8 greseli care pot ucide plantele de interior

Nimeni nu isi propune sa omoare o planta de apartament. Totusi, cele mai multe plante de acest gen mor din cauza ingrijirii exagerate. Gradinaritul de interior presupune un climat artificial in care toate plantele au nevoie de o perioada de acomodare. Asadar, nu te impacienta, daca vezi cateva frunze picate la inceput! Mai bine concentreaza-te pe aflarea conditiilor de crestere in functie de tipul plantei! Abia apoi, poti rezolva o problema!

Iata cateva greseli comune de ingrijire a plantelor de interior:

1. Udarea excesiva. Ucigasul numarul unu al plantelor de apartament este apa in exces. Udarile necontrolate provoaca putrezirea radacinilor. Nu lasa, asadar, plantele din interior sa balteasca si, mai ales, nu le uda pe toate dupa acelasi program. Unele au nevoie de apa mai multa, altele de umiditate scazuta!

2. Umiditate scazuta. Lipsa apei, mai ales in timpul iernii, este un pericol pentru integritatea plantelor de interior. Cand dai drumul la caldura, nivelul de umiditate din casa poate scadea drastic. Imagineaza-ti doar ce schimbare ar fi asta pentru o planta care traia in aer liber, cu cateva saptamani mai devreme. Este posibil sa observii mai intai cum varfurile frunzelor se ofilesc.

3. Lumina insuficienta. Plantele care nu primesc necesarul de lumina vor deveni palide. De asemenea, frunzele noi vor fi mai mici decat in mod normal.

4. Expunerea la o sursa prea puternica de caldura. Plasarea plantei de apartament langa o sursa directa de caldura, precum un calorifer sau un radiator, nu este deloc sanatoasa! Dn contra, planta se va arde, iar deshidratarea sa va fi accelerata.

5. Acumularea de sare. Daca planta nu este drenata suficient, se va acumula multa sare in sol, ceea ce va inhiba cresterea plantei. Este posibil sa observi schimbarea abia cand va aparea o crusta albicioasa pe sol sau pe partile laterale ale ghiveciului.

6. Ignorarea daunatorilor. Daunatorii plantelor de interior se inmultesc rapid. Nu exista pradatori naturali care sa-i tina sub control, asa ca trebuie sa fii foarte atent in a verifica simptomele. Acarienii , afidele , musculitele si alte insecte pot invada o planta in cateva zile. Daca este infestata, planta respectiva nu va mai putea fi salvata.

7. Expunerea la curenti. Plasarea unei plante de interior, in special a unei plante tropicale sau inflorite, langa o usa deschisa frecvent spre exterior sau prea aproape de o fereastra cu izolatie limitata va avea acelasi efect ca si lasarea plantei neprotejate in exterior.

8. Ghiveci nepotrivit. Cand o planta devine prea mare pentru ghiveciul in care se afla, radacinile sale se rotesc pe interiorul ghiveciului si incep sa se deterioreze. Plantele legate de ghiveci se usuca mai repede decat in mod normal, deoarece raportul dintre radacini si sol este prea mare.

Citeste si: Plante de interior. Cum sa faci ingrasamant din coji de cartof

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Plantele de interior sau de apartament, asa cum le mai cunoastem, au nevoie de ingrijire, chiar daca...
Plantele de interior au nevoie de o ingrijire adecvata, chiar daca sunt ferite de intemperii. Indepartarea frunzelor...
Plantele de interior ne fac viata mai frumoasa, mai colorata. Unele, insa, nu sunt chiar sanatoase. Iti...