Cum poate fi pastrata prospetimea trandafirilor

Cum poate fi pastrata prospetimea trandafirilor

Trandafirii sunt niste flori frumoase, cu un miros placut, avand o varietate de culori si marimi.

Daca sunt ingrijiti corespunzatori, trandafirii pot ramane proaspeti pana la o saptamana si jumatate dupa taiere.

Iata cum poate fi pastrata prospetimea trandafirilor:

A. Alegeti trandafirii cei mai proaspeti:

Taiati trandafirii dimineata devreme, inainte sa se incalzeasca afara, pentru a nu se ofili. Imediat dupa taiere, puneti tulpinile intr-o galeata cu apa curata.

Cumparati trandafirii de la o florarie de incredere. Daca nu aveti trandafiri in gradini si nu ii puteti taia singuri, alegeti o sursa de incredere pentru procurarea unor flori cat mai proaspete.
Strangeti usor trandafirii la baza petalelor, pentru a verifica daca sunt proaspeti. Daca punctul respctiv este moale, atunci trandafirii nu sunt proaspeti si nu este indicat sa-i cumparati. Daca punctul este ferm, cumparati florile cu incredere.

Verificati daca trandafirii nu au petale rupte sau ofilite. Alegeti florile cu petale sanatoase si cu forma regulata. Odata ajunsi acasa, curatati trandafirii de petalele necorespunzatoare. Petalele intacte sunt mai frumoase si vor ramane proaspete pentru un timp mai indelungat.

Tineti trandafirii in apa pana cand ajungeti acasa. Daca acestia sunt scosi din apa si fie pentru cateva minute, se pot deshidrata si nu se vor pastra proaspeti timp indelungat. Asadar puneti-i intr-o galeata cu apa cand ii cumparati, pentru a ramane hidratati pana ajungeti acasa.

B. Pregatirea tulpinilor:

Scurtati tulpinile sub apa. Acest lucru va impiedica aerul sa intre in contact cu capatul acestora, lucru care le poate deteriora. Puteti face aceasta operatiune sub jet de apa sau intr-o galeata.

Folositi un cutit sau o foarfeca de tuns via. Acestea sunt uneltele cele mai adecvate pentru scurtarea tulpinilor florilor. Foarfecele obisnuite strivesc tulpinile, deteriorandu-le. Taiati intre 1.3 cm si 2.5 cm din capatul tulpinilor sau mai mult daca puneti trandafirii intr-o vaza mica.

Indepartati frunzele de pe portiunea tulpinilor aflata sub apa, deoarece acestea putrezesc si scurteaza viata trandafirilor.

Scurtati tulpinile o data la cateva zile, pentru ca trandafirii sa absoarba apa mai eficient si pentru a indeparta capetele deteriorate. Folositi tehnica descrisa mai sus si taiati tulpinile intr-un unghi de 45 de grade.

C. Aranjarea trandafirilor:

Curatati bine vaza. Simpla clatire a acesteia nu va indeparta bacteriile din interior, care pot dauna prospetimii trandafirilor. Spalati vaza inainte de folosire, cu apa calda cu sapun, cu ajutorul unei perii pentru sticle. Nu uitati sa clatiti bine vaza inainte de utilizare.

Umpleti vaza cu apa proaspata. Trandafirii absorb multa apa dupa ce sunt taiati. Umpleti vaza in proportie de 75 % cu apa rece de la robinet si aranjati florile in asa fel incat tulpinile sa se afle la 2 cm de baza acesteia. Acest lucru le va permite sa se pastreze proaspete timp mai indelungat.

Schimbati apa o data la cateva zile, pentru ca bacteriile sa nu deterioreze trandafirii. Umpleti vaza cu apa curata si cu solutie pentru flori. Scurtati apoi tulpinile si aranjati trandafiri din nou in vaza.
Tineti trandafirii intr-un loc racoros din casa. Evitati sa puneti vaza langa ferestre, unde pot intra in contact cu soarele sau in camere calduroase. Optional se pot pastra peste noapte la frigider.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti mare amator de ceaiuri? Daca da, ar fi cazul sa incerci o reteta aparte. Ne referim...
Dulceata de trandafiri! Este imposibil sa nu fi auzit de ea. Cel mai probabil, ai si gustat-o....
Trandafirii sunt printre cele mai populare flori din gospodariile romanilor si nu numai! Indiferent de soi, ne...