Cum sa alegi ce plante sa cultivi in gradina ta?

Cum sa alegi ce plante sa cultivi in gradina ta?

Multi proprietari de case isi cumpara locuinte la curte bazandu-se pe prezenta unui teren arabil sau pe posibilitatea de a cultiva flori si pomi pe un anumit lot rezervat gradinii. Cu toate acestea, toate curtile, indiferent de dimensiune, necesita un plan de ingrijire adecvat tipului de gradina ales. De asemenea, proprietarul va alege o locuinta la curte si in functie de suprafata de teren arabil ce urmeaza sa fie ocupata de plantele favorite.  

Chiar daca ti-ai propus sa cultivi anumite soiuri de plante, inainte de a cumpara rasaduri, tine cont de clima locala, de buget si de timpul alocat gradinaritului.
Iata cativa pasi utili care te vor ajuta cum sa alegi ce sa plantezi in gradina proprie atunci cand va veni perioada sa cultivi pomi fructiferi, legume, flori sau copaci.

Pasi de urmat in alegerea plantelor de gradina potrivite:

1

Informeaza-te ce tipuri de plante se dezvolta natural in zona climaterica in care locuiesti pentru a determina stilul de gradina dorit.  Chiar daca acest plan nu garanteaza o gradina infloritoare, vei stii cu certitudine ce anume creste de la sine si ce soiuri de plante au nevoie de conditii climatice artificiale, cum ar fi crearea unor sere.
Spre exemplu, o gradina mediteraneana cu maslini este mult mai greu de intretinut intr-un climat rece, la fel cum o gradina de trandafiri englezesti necesita irigare suplimentara intr-o zona unde clima este calda.

2

 Ia in considerare cat de mult soare si umbra intra in gradina de-a lungul anului. Cu exceptia climei mai calde sau mai reci, atunci cand vrei sa cultivi plante mai pretentioase, trebuie sa tii cont spre ce punct cardinal este indreptata gradina. De asemenea, un alt punct de reper de care nu trebuie sa uiti, este umbra creata de casa vecinului, de propria locuinta si de orice dependinte care imprejmuiesc gradina, inclusiv arborii si arbustii existenti.  Prin urmare, atunci cand planifici ce anume sa plantezi in gradina, ia in calcul aceste indicii.

 

3

Alege plante de gradina care creeaza texturi sau straturi. Aceste “artificii” estetice transforma gradina intr-o oaza de liniste interesanta si ofera o priveliste profunda comparativ cu acele gradini care au plante de acelasi tip si aceeasi inaltime.

Astfel:

- Copacii si arbustii vesnic verzi ofera culoare si o structura bine gandita pe tot parcursul anului, ceea ce inseamna ca gradina ta nu va ramane nicicand golasa.

- Arborii masivi adauga gradinii tale inaltime, culoare, iar coroana lor bogata produce umbre interesante. Daca soiurile de foioase aduc o schimbare interesanta in gradina cu fiecare sezon in parte, prin faptul ca infloresc in nuante felurite, pentru ca apoi sa isi piarda frunzele, tabloul pitoresc poate fi completat cu brazi si arbusti pe care nici un anotimp nu ii schimba.

- Tufele sunt elementul de legatura intre copaci si plante mai mari. Pentru un decor special, planteaza tufe de arbusti verzi si tufe de foioase care se deschis in toata splendoarea lor atunci cand infloresc.

- Plantele agatatoare, cum este vita de vie are atat un scop decorativ, cat si unul practic. Toamna poti culege roadele vitei de vie, pentu ca apoi sa transformi fructele in vin sau pur si simplu sa ii consumi la masa in stare poraspata. In plus, vita de vie se intretine usor, creste repede si ofera umbra curtii tale, ferindu-te de privirile indiscrete ale trecatorilor.

- Plantele perene infloresc anual, dar ele sunt trecatoare in sensul ca au durata de viata scurta. Ele costa destul de scump, tinand cont ca trebuie sa le inlocuiesti dupa fiecare an, de aceea, inainte de a sadi in propria gradina plante perene, este necesar sa cunosti ce investitii neesita cresterea lor.

- Si nu in ultimul rand, gandeste-te ca poti planta verdeata, legume si chiar plante medicinale pentru ceai.

Ponturi pentru cultivarea plantelor de gradina potrivite:

Incearca sa analizezi care sunt pericolele in caz ca doresti sa plantezi in gradina plante otravitoare, cum ar fi unele soiuri de ciuperci sau tufe cu fructe de padure otravitoare. Evita pe cat posibil sa plantezi in gradina aceste soiuri daca ai copii sau animale de companie.

Viziteaza centrul de gradinarit local si alege ce sa plantezi in gradina, in asa fel incat sa alegi atat plante decorative, cat si vegetale naturale, pe care le poti consuma impreuna cu familia ta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In gradina este cam tot timpul ceva de facut; chiar si in lunile geroase. Ce sa mai...
Nu toate florile ar trebui admirate pe timp de zi. Unele dintre ele pot adauga o nota...
Iunie inseamna, intotdeauna, inceperea, in mod oficial, a sezonului de vara. E luna cireselor inima-de porumbel si...