Cum sa faci transplantarea unui copac?

Cum sa faci transplantarea unui copac?

Ai cumva un copac care creste unde nu vrei?

Poate ca e prea aproape de casa ta sau poate ca ii da gradinii tale umbra nedorita. E posibil sa transplantezi un copac, cu conditia ca acesta sa nu fie prea mare si inradacinat.

Iata pasii implicati:

1

Hotaraste-te unde vrei sa-l transplantezi. Ar trebui sa alegi o locatie in care copacul sa se poata dezvolta. Afla mai multe despre copac si ce fel de mediu necesita. Unii arbori au nevoie de mai mult soare, altii de mai multa umbra, unii de multa apa, etc. De asemenea, asigura-te ca va avea destul spatiu pentru a creste.

2

Decide cand il transplantezi. Cel mai bine e sa faci asta toamna tarziu sau iarna, inainte sau dupa ce a inghetat pamantul. Evita sa perturbi copacul cand da frunze noi.

3

Sapa o groapa. Trebuie sa estimezi cat de mare ar trebui sa fie groapa. E necesar sa  fie de doua sau trei ori mai mare decat radacina copacului. Daca nu esti sigur, poti face sapaturi exploratorii in jurul copacului pentru a vedea cat de mare e sistemul de radacini.

Nu sapa groapa prea adanca: sistemul de radacini trebuie sa fie la acelasi nivel ca in locatia de origine. Plantarea prea adanca va determina putrezirea.

4

Insemneaza copacul. Acest lucru te va ajuta sa-ti amintesti cum era orientat. Copacul tau va fi mai sanatos daca va avea aceeasi parte orientata spre soare.

5

Dezgroapa copacul. Nu incepe chiar langa baza. In schimb, incepe cam pe la 30 cm in afara, cand ai de-a face cu un copac tanar. Cu cat acesta e mai mare, cu atat ar trebui sa incepi de mai departe. Foloseste o lopata ascutita pentru a putea separa bine radacinile. Incearca sa mentii radacina copacului intacta. Expune cat mai putine radacini posibil. Acest lucru va fi mai usor daca solul este ferm si totusi umed. Daca solul este foarte uscat, uda-l inainte de operatiune. Nu trage de radacini, daca sunt prinse in pamant! In schimb, fie dezgroapa-le, fie taie-le.

6

Transporta copacul. Pune o prelata sau bucata mare de panza groasa de sac si aseaza copacul pe ea. Poti ulterior tara arborele pana la noua locatie.

7

Pune copacul in gaura. Nu-l planta mai adanc decat era in celalat loc. Planteaza-l drept, apoi umple groapa cu grija. Taseaza usor pamantul si uda-l pentru a preveni formarea buzunarelor de aer. Nu-l uda prea mult pentru a nu spala pamantul de pe radacini.

8

Construieste un baraj in jurul arborelui. Poti forma un zid de pamant in jurul copacului. Acest bazin va ajuta la captarea apei, asigurand toata umezeala necesara radacinilor.

9

Pune un par. Un puiet transplantat va fi vulnerabil la vant puternic. Punerea unui par il va ajuta sa reziste vanturilor puternice si furtunilor.

10

Adauga resturi vegetale. Pune un strat de resturi vegetale, inalt de cinci-sapte cm. Acesta va ajuta la pastrarea umezelii pamantului. Lasa totusi cativa centimetri in jurul trunchiului pentru “a respira”. Si, orice faci, nu adauga ingrasaminte! Ingrasamintele incurajeaza cresterea, iar radacinile vor fi mult prea ocupate recuperandu-se din transplantare.

11

Uda copacul. Pastrarea umezelii la radacina va ajuta arborele sa supravietuiasca. Acest lucru devine foarte important in timpul verii. Uda copacul bine, o data pe saptamana, in primii doi ani.

Uneltele necesare:

- Sapa ascutita
- Prelata
- Mulci

Ponturi rapide:

- Cere ajutorul unui prieten. Transplantarea unui copac e mult mai usoara cand lucreaza doi oameni.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tocmai ai taiat un copac batran din curte? Daca da, va trebui sa te ocupi si de...
Atunci cand dorim sa replantam un copac este foarte important sa stim in ce anotimp putem face...
Foarte multi oameni iubesc testele psihologice. Unii fac astfel de teste pentru a verifica ceva, altii vor...