Cum se cultiva gogosarii in casa

Cum se cultiva gogosarii in casa

Cultivarea gogosarilor in spatii inchise nu implica atat de multa munca precum cresterea lor in aer liber.

Iata cum se cultiva gogosarii in casa:

1. Plantarea gogosarilor:

Inmuiati semintele. Turnati semintele intr-un pahar de platic si umpleti-l cu apa calda. Semintele trebuie tinute la inmuiat timp de 2-6 ore, pana cand se lasa la fundul paharului, iar invelisul tare se crapa, grabind procesul de germinare.

Umpleti o tavita pentru rasaduri de unica folosinta, din plastic, cu pamant. Este indicat ca acesta sa fie unul special si sa fie afanat pentru a permite scurgerea apei. Puteti procura asa ceva de la magazinele cu produse de gradinarit.

Faceti gauri in pamant cu ajutorul degetului sau folosind capatul unui creion. Gaurile trebuie sa aiba 2-3 cm adancime.

Puneti cate o samanta de gogosar in fiecare gaura si acoperiti-le usor cu pamant.

Puneti tava cu seminte intr-un loc cald. Gogosarii germineaza cel mai bine daca solul are o temperatura de 27 de grade Celsius sau mai mare. Puneti tava pe un covoras special de incalzire a rasadurilor sau daca nu dispuneti de asa ceva, pervazul interior al unei ferestre cu expunere la soare este un loc potrivit.

Mentineti semintele umede. Odata ce suprafata solul se usuca, pulverizati apa. Nu udati prea tare pamantul, insa evitati uscarea acestuia.

2. Transplantarea gogosarilor:

Transplantati rasadurile odata ce apar frunzele dezvoltate complet.

Folositi niste ghivece mari si plantati rasadurile separat.

Umpleti ghivecele cu sol afanat, cu scurgere usoara, cu un continut ridicat de substante organice.
Faceti gauri mici in pamant, de marimea celor din care ati scos rasadurile. Plantati rasadurile la o distanta de 5 cm.

Transplantati rasadurile in noile ghivece. Smulgeti cu grija plantele, pentru ca radacinile sa ramana intacte si plantati-le in noile ghivece, cu tot cu pamantul ramas pe radacini.
Tasati pamantul in jurul rasadurilor, pentru ca acesta sa fie ferm si stabil.

3. Ingrijirea zilnica a gogosarilor:

Tineti gogosarii intr-un loc cald si bine iluminat. Dupa transplantare, temperatura ideala pentru gogosari este cuprinsa intre 21 si 27 grade Celsius. Aceste plante au nevoie de multa lumina pentru a creste. Ferestrele insorite sunt ideale pentru cultivarea gogosarilor.

Udati abundent solul gogosarilor, o data la cateva zile, pentru ca stratul de la suprafata sa se usuce doar putin inainte de urmatoarea udare.

Testati pH-ul solului in care sunt plantati gogosarii. Acesta trebuie sa aiba o valoare cuprinsa intre 5.5 si 7.5. Adaugati var special daca doriti sa cresteti pH-ul si compost sau ingrasamant, daca doriti ca valoarea acestuia sa scada.

Polenizati gogosarii cand acestia infloresc, cu ajutorul unui betisor de urechi, luand polen de pe o planta de gen masculin si atingand mijlocul florilor plantelor de gen feminin. Daca polenizati gogosarii, veti obtine o recolta mai bogata.

Culegeti gogosarii ajunsi la maturitate, cand au marimea si culoarea adecvate. Folositi-va de o foarfeca de gradina, pentru a le taia drept coditele.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Stai intr-o zona cu sol acid, cu un pH de maximum 5,5? In acest caz, probabil stii...
Aloe vera este o planta suculenta, cu frunze carnoase de culoare verde inchis, care creste in zonele...
Aplicarea unui strat vegetal protector ajuta la pastrarea umezelii solului, protejeaza radacinile plantelor la temperaturi ridicate si...