Cum se ingrijeste liliacul de gradina

Cum se ingrijeste liliacul de gradina

Mirosul de liliac este placut si discret, fiind folosit de catre companiile de cosmetice pentru a produce parfumuri, geluri de dus, creme, etc.

Liliacul creste sub forma de arbust sau de copac, in functie de specie si nu este greu de ingrijit, atata timp cat este udat corespunzator si are parte din plin de lumina soarelui.

Iata cum se ingrijeste liliacul de gradina, incepand cu plantarea liliacului si continuand cu ingrijirea, taierea si uscarea plantei.

1

Plantarea liliacului:

Alegeti puieti de liliac, dintr-o pepiniera, fiind atenti la culoare si la specie, deoarece in functie de aceasta planta poate creste mai mult sau mai putin.

Alegeti un loc unde sa plantati puietii de liliac. Acestia au nevoie de lumina si caldura solara timp de cel putin 6 ore pe zi si trebuie plantati intr-ul loc aerisit. Plantele de liliac care cresc private de lumina, caldura si de aer se pot imbolnavi. De asemenea liliacul mai are nevoie de pamant afanat, care sa nu retina apa.

Pregatiti puietii de liliac pentru plantare. Inmuiati radacinile in apa calduta timp de 10-15 minute si apoi rasfirati-le cu ajutorul degetelor.

Plantati puietii de liliac primavara sau toamna. Sapati o groapa suficient de adanca pentru a ingropa radacinile. Baza plantei trebuie sa fie la nivelul solului. Dupa ce introduceti puietii, acoperiti jumatate din groapa cu pamant, udati din abundenta si apoi umpleti groapa. Nivelul solului nu trebuie sa depaseasca baza puietilor, deoarece radacinile vor fi supraincarcate si plantele pot muri.

2

Ingrijirea liliacului:

Udati abundent liliacul, la baza, de cateva ori pe saptamana in timpul verii, daca timpul e secetos.

Permiteti solului sa se usuce, inainte de a-l uda din nou.

Fertilizati liliacul primavara, folosind compost sau un ingrasamant universal, echilibrat. In functie de tipul de sol, se poate sa mai trebuiasca sa adaugati ingrasamant cand liliacul infloreste.

Tundeti liliacul in mod regulat pentru a favoriza inflorirea acestuia si pentru a permite aerului sa circule.

La sfasitul iernii taiati crengile mari si batrane, aflate aproape de pamant. Apoi taiati crengi din diferite parti ale copacului, inclusiv din centru, pentru a aerisi planta. Nu taiati mai mult de o patrime din crengi o data.

3

Taiarea si uscarea florilor de liliac:

Taiati florile de liliac cand sunt inflorite pe deplin, cand culoarea si mirosul sunt puternice. Astfel vor rezista mult timp intr-o vaza cu apa curata.

Uscati florile de liliac cu capul in jos. Faceti un buchet din flori proaspete de liliac si prindeti-l cu o banda de cauciuc. Atarnati florile cu capul in jos, intr-un loc intunecos si racoros timp de 1-3 saptamani.

Scoateti banda de cauciuc cand florile sunt complet uscate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu...
Liliacul este foarte iubit pentru florile sale minunate si parfumate. Putini stiu, insa, ca aceste superbe flori...