Iata cum se taie trandafirii, in mod corect, pentru a fi pastrati cat mai mult:
Curatati vaza in care veti pune trandafirii, folosind apa calda si detergent de vase, pentru a inlatura bacteriile, ce i-ar putea deteriora. Daca plantele care au fost inainte in vaza au suferit de vreo boala, atunci e indicat sa folositi inalbitor. Cu ajutorul unei perii, curatati bine interiorul vazei si clatiti-o bine.
Curatati clestii de gradina, cu ajutorul unei carpe inmuiata in inalbitor sau alcool, pentru a indeparta bacteriile daunatoatoare.
Alegeti trandafirii. Acestia rezista mai mult, daca ii taiati imediat dupa ce petalele se deschid. Exista insa si soiuri de trandafiri, care trebuie taiati in stadiul de boboc. Informati-va, in acest sens, inainte de a taia trandafirii.
Udati trandafirii, in seara de dinainte de a-i taia, afanand pamantul de la radacina, pentru a le asigura cantitatea de apa necesara. Cu cat trandafirii absorb mai multa apa in noaptea de dinainte de a fi taiati, cu atat vor rezista mai mult in vaza.
Taiati trandafirii dimineata devreme, in intervalul de la rasaritul soarelui si pana la ora 10, deoarece dupa aceea apa incepe sa se incalzeasca prea tare si vremea insorita priveaza trandafirii de substantele nutritive, uscandu-i si slabindu-i.
Taiati trandafirii, cu ajutorul foarfecelor de gradina, intr-un unghi de 45 de grade, cat mai aproape de baza, ajutand astfel tulpina sa absoarba apa necesara, odata trandafirii pusi in vaza.
Puneti trandafirii taiati intr-o galeata cu apa calduta. Nu este necesar sa puneti trandafirii imediat in vaza, ba mai mult este indicat ca galeata sa aiba gura larga si sa puneti toti trandafirii direct in ea, pe masura ce ii taiati.
Taiati frunzele care intra in apa, deoarece acestea pot dezvolta bacterii si mucegai. Frunzele care sunt de-asupra apei trebuie, insa, lasate pe tulpina, deoarece in caz contrar, trandafirii nu vor putea absorbi apa.
Taiati trandafirii, a doua oara, in galeata, sub nivelul apei, pentru a determina lungimea tijei si inaltimea florilor in vaza.
Umpleti vaza cu apa, amestecata cu o lingurita de otet, 5 g de zahar si 3 picaturi de inalbitor, la 1 litru de apa. Acest amestec va hrani trandafirii. Inalbitorul impiedica bacteriile sa atace tija proaspat taiata.
Dizolvati bine amestecul, inainte sa puneti trandafirii in vaza.
Lasati trandafirii in solutia hranitoare timp de o ora. Puneti trandafirii in vaza si puneti vaza intr-o camera racoroasa si intunecata, pentru ca amestecul sa-i hraneasca. Evitati udarea inflorescentelor.
Puneti trandafirii in frigider, la aproximativ 3 grade Celsius, pentru a se raci, timp de cel putin 2 ore, inainte de a-i oferi ca si cadou sau de a-i pune intr-o incapere.
Schimbati apa in mod frecvent, daca se poate, zilnic, pentru a nu permite bacteriilor sa se dezvolte si pentru ca trandafirii sa reziste cat mai mult timp.