Vrei sa scapi de cartite? Mai gandeste-te

Vrei sa scapi de cartite? Mai gandeste-te

Ai sesizat musuroaie in gradina? Nu iti dai seama ce le-a provocat? E foarte simplu. Sub pamant se afla un cuib sau mai multe de cartite. Aceste mici mamifere cu o vedere foarte slaba au un rol foarte important, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Ce este cartita.

- cartita este un mamifer carnivor si insectivor(consuma rame, melci si alte insecte), adaptat la viata subterana, sapand in pamant galerii care formeaza o retea complicata care converg spre un culcus central.

- ajunge la o greutate de maximum 100 grame si o lungime de cel mult 20 cm. Are blana de culoare gri sau neagra. Poate consuma de doua ori greutatea sa pe zi! Daca nu mananca 12-16 ore, moare de foame!

Cartita - avantaje si dezavantaje:

-distruge insectele daunatoare din gradina, cele ce consuma din radacinile plantelor si copacilor, cum ar fi: coropisnita, carabusii, gandacul de Colorado etc.

- afaneaza pamantul.

- pot afecta radacinile plantelor in timp ce isi sapa galeriile.

- strica estetica ogorului.

Citeste si: Ai dat peste el in GRADINA? Nu-l omori!

Asadar, pune in balanta calitatile si defectele cartitelor si decide: Sunt sau nu utile aceste mici animale pentru pamantul tau? Daca doresti sa scapi de cartite, ai la indemana o multime de substante in comert. Multe dintre acestea nu au instructiuni clare si nici o eficienta sporita.

Solutii clasice(pot fi nocive pentru calitatea pamantului):

- introducerea de carpe inmuiate cu petrol sau terpentina, care prin mirosul patrunzator, impiedica cartita sa-si gaseasca hrana cu nasul sau sensibil;

- pastile de naftalina introduse in galerie;

- fumigene pe baza de gaze toxice;

- otrava pentru soareci sau sobolani;

Solutii BIO si ECO:

- plantarea Fritillaria imperialis sau Euphorbia lathyris( e toxica. Simpla atingere ar putea provoca arsuri pe maini. Foloseste manusi! ) - aceste plante au un miros care alunga cartitele;

- gainat de la gaini- pune intr-o galeata pana la jumatate cu gainat si umple-o cu apa. Amesteca pentru cateva minute, dupa care toarna in gaura cartitei;

- bucati de trestie uscata - taie bucati de 8-12 cm lungime, si introdu-le in gaura musuroiului;

- crengi de brad - infige crengile proaspete in gaura musuroaielor. Mirosul emanat de brad alunga cartitele;

- flori de lavanda - introdu in gaurile de cartita astfel de flori. Parfumul puternic impiedica cartitele sa gaseasca de mancare cu ajutorul nasului, asa ca vor pleca;

- sticla goala - pune o sticla goala de 1L(din sticla, nu de plastic), jumatate ingropata in pamant, usor in unghi, in directia din care bate de obicei vantul. Cand vantul ajunge la gura sticlei, va produce un sunet ce se propaga prin corpul sticlei in pamant, speriind cartitele.

Cum sa scapi de OMIZI. Aplica aceste metode naturale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In gradina este cam tot timpul ceva de facut; chiar si in lunile geroase. Ce sa mai...
Nu toate florile ar trebui admirate pe timp de zi. Unele dintre ele pot adauga o nota...
Iunie inseamna, intotdeauna, inceperea, in mod oficial, a sezonului de vara. E luna cireselor inima-de porumbel si...