Cresti orhidee? Iti spunem cand si cum trebuie taiata tija

Cresti orhidee? Iti spunem cand si cum trebuie taiata tija

Orhideea este una dintre cele mai apreciate plante de interior. E superba, transmite feminitate, dar nu e usor de intretinut, fiind o floare destul de pretentioasa. Pentru ca planta sa creasca armonios, sa fie viguroasa, e nevoie de atentie sporita. Iar tija sa reprezinta una dintre cheile succesului!

Cand sa indepartezi complet tija orhideei:

- cand varful se usuca. E semnul clar ca orhideea are nevoie de odihna;

- cand orhideea este mica, infloreste pentru prima data si nu a avut inca timp sa-si formeze o rozeta buna de frunze. In acest caz, daca tija este pastrata, planta pur si simplu nu va avea suficienta putere pentru a creste acest lastar si va slabi si mai mult.

- cand planta e adulta, iar tija este complet uscata. In aceasta situatie, planta recastiga substantele nutritive pierdute pe acest lastar. Unii florari considera ca tija poate fi eliminata chiar daca nu e complet uscata. Astfel, orhideea nu va pierde energie pentru a mentine viata lastarului respectiv. Toata atentia va fi indreptata, in schimb, spre cresterea rozetei si radacinilor;

- cand tija e neproductiva. Sunt si cazuri in care o tija verde si sanatoasa la exterior nu infloreste. Daca se intampla asta, iar tija ramane verde 2-3 luni, e sanatos sa o elimini!

Cand sa indepartezi partial tija orhideei. Cand tija e puternica si verde, dar vrei sa castigi la capitolul estetica, taie tija partial, pastrand cativa muguri de flori. Exista posibilitatea sa se formeze lastari sau flori noi din acesti muguri, ceea ce va duce la prelungirea infloririi orhideei. Verifica, inainte de toate, tija, sa vezi daca are mici cresteri (muguri).

Unele specii de orhidee nu au muguri pe tije, taierea partiala, in aceste cazuri, fiind fara rost. Totusi, cea mai raspandita orhidee de apartament, Phalaenopsis, nu intra in aceasta categorie. Practic, dupa inflorire, aceasta poate da din nou flori sau lastari noi (keiki).

Cum sa tai tija in cazul Phalaenopsis. Executa taierea la 1,5-2 cm deasupra mugurelui. In general, pe o tija sunt 3-4 astfel de muguri. Tu decizi deasupra carui mugure faci taierea(deasupra celui inferior sau deasupra celui superior)

Cand sa pastrezi tija. Poti lasa tija in pace. Iata in ce situatii:

- daca varful pedunculului ramane verde, exista sansa ca acesta sa se alungeasca si sa elibereze un mugur;

- daca planta este matura si puternica, este destul de capabila sa pastreze tija veche si sa elibereze una noua;

- daca tija incepe sa se usuce, atunci nu trebuie sa faci nimic. Planta cere odihna.

Citeste si: Cum poti SALVA o ORHIDEE OFILITA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orhideele apar din ce in ce mai des in casele romanilor. Frumoase, accesibile ca pret si usor...
Orhideea la ghiveci este foarte iubita de cei care obisnuiesc sa creasca plante de interior. Superba si...
Orhideele sunt flori superbe, ideale pentru apartament. Ingrijeste-le in mod adecvat si te vor rasplati cum frumusetea...