Cum sa inmultesti ORHIDEEA. Metodele acestea te vor incanta

Cum sa inmultesti ORHIDEEA. Metodele acestea te vor incanta

Orhideele apar din ce in ce mai des in casele romanilor. Frumoase, accesibile ca pret si usor de ingrijit, aceste flori iti vor schimba, cu siguranta, decorul anost din locuinta. Si poate chiar vrei sa inmultesti aceste minunate flori! Pentru asta, trebuie sa tii cont de sfaturile de mai jos.

1. Butasirea.

- anumite soiuri de orhidee nu fac nici pui, nici bulbi. In aceasta situatie, apeleaza la inmultirea prin butasire.

- butasii se obtin de la planta matura, din bucati de tulpina cu 2 -3 noduri. Acestia se tin intr-un vas cu apa la lumina si caldura pana cand fac radacini.

- cand radacinile au aproximativ 5 centimetri, se vor planta in ghiveci cu un amestec special de turba.

- nu aseza asezati orhideele in lumina directa a soarelui pentru ca planta va arde(frunze ingalbenit si pete negre).

- uda orhidele moderat(7-9 zile, fara sa lasi apa in farfurioara). foloseste apa de ploaie sau apa de la robinet pe care ai decantat-o minimum 24 de ore. Nu uda frunzele pentru ca exista riscul sa putrezeasca.

2. Keiki

- pentru aceasta metoda de inmultire e nevoie de un mediu mai umed, de turba pentru orhidee (care se poate cumpara de la orice magazin in care se vand flori) si pietris.

- lastarii(keiki) se dezvolta pe planta mama si daca au umiditate suficienta isi dezvolta si radacini care pot fi ausor desprinse si replantate.

- stimuleaza puiul sa faca radacini. Invelestee punctul de unire dintre tulpina mama si keiki cu turba pentru orhidee. Ghiveciul cu planta se aseaza pe o tavita cu pietris, intr-un loc luminos si calduros. Pietrisul trebuie tinut umed in permanenta pentru ca vaporii de apa vor stimula cresterea radacinilor.

- cand radacinile noii plante ating aproximativ 5 centimetri, se poate planta in noul ghiveci. Acesta va fi umplut cu pamant special pentru orhidee, va avea gauri laterale si va fi transparent!

3. Impartirea tufei

- anumite specii de orhidee cresc precum tufele, dezvoltand mici bulbi. La fiecare 3 ani, plantele mature trebuie replantate si acesta este momentul ideal de impartire a plantei.

- poti opera cu un cutit bine ascutit, cu mare atentie, pentru a nu rani micii bulbi si apoi replanteaza in ghivece separate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orhideea este una dintre cele mai apreciate plante de interior. E superba, transmite feminitate, dar nu e...
Orhideea la ghiveci este foarte iubita de cei care obisnuiesc sa creasca plante de interior. Superba si...
Orhideele sunt flori superbe, ideale pentru apartament. Ingrijeste-le in mod adecvat si te vor rasplati cum frumusetea...