1. Butasirea.
- anumite soiuri de orhidee nu fac nici pui, nici bulbi. In aceasta situatie, apeleaza la inmultirea prin butasire.
- butasii se obtin de la planta matura, din bucati de tulpina cu 2 -3 noduri. Acestia se tin intr-un vas cu apa la lumina si caldura pana cand fac radacini.
- cand radacinile au aproximativ 5 centimetri, se vor planta in ghiveci cu un amestec special de turba.
- nu aseza asezati orhideele in lumina directa a soarelui pentru ca planta va arde(frunze ingalbenit si pete negre).
- uda orhidele moderat(7-9 zile, fara sa lasi apa in farfurioara). foloseste apa de ploaie sau apa de la robinet pe care ai decantat-o minimum 24 de ore. Nu uda frunzele pentru ca exista riscul sa putrezeasca.
2. Keiki
- pentru aceasta metoda de inmultire e nevoie de un mediu mai umed, de turba pentru orhidee (care se poate cumpara de la orice magazin in care se vand flori) si pietris.
- lastarii(keiki) se dezvolta pe planta mama si daca au umiditate suficienta isi dezvolta si radacini care pot fi ausor desprinse si replantate.
- stimuleaza puiul sa faca radacini. Invelestee punctul de unire dintre tulpina mama si keiki cu turba pentru orhidee. Ghiveciul cu planta se aseaza pe o tavita cu pietris, intr-un loc luminos si calduros. Pietrisul trebuie tinut umed in permanenta pentru ca vaporii de apa vor stimula cresterea radacinilor.
- cand radacinile noii plante ating aproximativ 5 centimetri, se poate planta in noul ghiveci. Acesta va fi umplut cu pamant special pentru orhidee, va avea gauri laterale si va fi transparent!
3. Impartirea tufei
- anumite specii de orhidee cresc precum tufele, dezvoltand mici bulbi. La fiecare 3 ani, plantele mature trebuie replantate si acesta este momentul ideal de impartire a plantei.
- poti opera cu un cutit bine ascutit, cu mare atentie, pentru a nu rani micii bulbi si apoi replanteaza in ghivece separate.