Pompa submersibila este o necesitate, daca ai spre exemplu un put. Poate nu ai apa curenta in casa sau vrei doar sa uzi gradina. Tot pompa te ajuta! Trebuie sa stii, insa, care e potrivita pentru nevoiel tale. Pentru ca da, pompele submersibile se impart in mai multe categorii:
Dupa sursa de apa. In general, pompele submersibile sunt destinate introduceri in puturi/fantani. Unele actioneaza, insa, la supraafata.
Pentru fantani/puturi. O astfel de pompa este construita sa patrunda la mare adancime si sa impinga apa cu un debit suficient pentru irigatie sau pentru alimentarea unei locuinte. Acet tip de pompa sunt fixe si pot fi folosite din aceeasi pozitie perioade lungi. Pentru a o alege pe cea potrivita, ia in calcul inaltimea maxima de defulare.
Pentru apa de suprafata. Aceasta pompa e excelenta pentru lacuri, iazuri sau recipiente din care sa scoti apa. Poate fi mutata lejer. Un alt avantaj: impinge si de 10 ori mai multa apa decat o pompa de fantana. Dezavantajul? Nu face fata la adancimi mari.
Pentru apa curata. O astfel de pompa are rolul de a impinge apa dintr-o fantana/put spre exterior pentru irigatii sau consum menajer. Fiecare dispozitiv in parte functioneaza luand in calcul anumite specificatii referitoare la impuritatile din apa.
Pentru apa murdara. Acest model este creat special pentru extragerea apei dure. Daca in put/fantana ai apa cu reziduri si depuneri, ar fi bine sa achizitionezi o pompa submersibila din aceasta gama.
Pentru apa murdara cu tocator. Evident acet model ajuta in cazul apelor murdare cu mari impuritati. O pompa de acest gen poate toca reziduurile din fose septice/ toalete. Se utilizeaza si in constructii ori alte locuri cu apa in care exista corpuri solide.
Dupa modul de functionare:
- cu ejector. Sunt create sa produca o presiune crescuta. Pot impinge fluide de mare vascozitate si sunt potrivite in baile si in bucatariile aflate la demisol;
- cu turbina. Ideale in fantanile de mari adancimi.
- cu plutitor. Pot fi de suprafata sau de mare adancime si functioneaza prin centrifugare. Sunt destinate, in general, locuintelor.
- presostat. Sunt dotate cu un sistem electronic ce regleaza presiunea de lucru si se utilizeaza in sistem de hidrofor ,daca distanta de la pompa si pana la locul deservit este mare.
Citeste si: Fertilizeaza plantele cu...peste! Iata care sunt avantajele