Cum sa construiesti o SERA INGROPATA. Simplu si ieftin

Cum sa construiesti o SERA INGROPATA. Simplu si ieftin

Legume proaspete si gustoase, iarna, din productie proprie? E posibil, daca te hotarasti sa construiesti o sera. Nu trebuie sa fie una de ultima generatie, care sa implice costuri majore. Poti construi o sera ingropata: e simplu si destul de ieftin.

Sera ingropata(subterana) sau sera de tip Walipini costa maximum 270 euro. Specialistii Institutului Benson, o organizatie non-profit pentru agricultura sustenabila, au creat un manual despre functionarea unei astfel de constructii. Modelul lor de sera are dimensiuni de 6/23 metri si a fost costruit in La Paz.

Cum sa construiesti o sera ingropata:

- alege un loc unde soarele bate in majoritatea timpului, deoare caldura din timpul zilei va fi stocata astfel incat sa fie pastrata o temperatura optima si peste noapte. Astfel, o temperatura este mentinuta constant 24/24 iar legume precum salata, rosii, varza sau broccoli pot fi cultivate si in timpul iernii.

- sapa o groapa rectangulara de circa 2,5 m adancime.

- latimea ramane sa o stabilesti, in functie de spatiul disponibil si de buget.

- in partea din spate a constructiei, ridica un zid gros de pamant, iar in partea din fata, un perete mai mic.

- peretele din nord al serei trebuie sa fie mai inalt decat cel din sud. Doar asa iarna va fi captata toata caldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.

Pagina 1/2

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Craciunita este asociata de majoritatea romanilor sarbatorii de Craciun. E firesc. Aceasta planta superba isi schimba culoarea...
Vrei sa ai rasaduri mari si frumoase chiar la inceput de primavara? E bine sa te ocupi...