Cum sa cresti iasomie

Cum sa cresti iasomie

Iasomia este un mic arbust originar din India, cu ramuri lungi si verzi, cu flori albe placut mirositoare, care se poate cultiva atat in gradina, cat si in interior. Poti creste cu usurinta iasomie din butasi luati de la o planta sanatoasa.

Cum sa cresti iasomie. Alegerea butasilor:

1. Alege o tulpina sanatoasa, semidura, din anul curent. Cauta o tulpina verde , cu frunze incoltite. De asemenea, butasul ar trebui sa fie inca flexibil. Poti lua mai multi butasi de la aceeasi planta, dar nu taia mai mult de o treime din ea!

2. Foloseste o foarfeca mica pentru a taia o tulpina lunga de 10-15 cm. Cel mai potrivit ar fi sa tai tulpina chiar de sub nod. Daca nu ai o foarfeca la indemana, poti folosi un cutit ascutit.

3. Indeparteaza frunzele din partea de jos a butasului. Lasati cateva frunze in partea superioara a butasului, indepartandu-le pe cele din partea inferioara. Poti taia frunzele sau le poti rupe cu mana. Indepartarea frunzelor creeaza un echilibru de crestere al plantei(radacinile se vor dezvolta in ritmul celorlalte parti).

4. Indeparteaza florile de pe butas. Astfel butasul se va dezvolta armonios. Florile incearca, in mod natural, sa produca seminte, luand din nutrientii benefici restului plantei. In plus florile sunt predispuse la mucegai, existand riscul sa imbolnaveasca intrea planta. Cel mai bine ar fi sa aelgi butasi fara flori. Chiar daca elimini florile, butasul se va afla in stadiul de inflorire.

Cum sa cresti iasomie. incurajarea cresterii radacinilor:

1. Pregateste un ghiveci mic cu pamant. Umple recipientul cu un pamant de ghiveci fertil. Poti folosi un singur ghiveci pentru mai multi butasi, deoarece ii veti transplanta dupa ce vor da radacinile. O jardiniera micuta de 15-20 cm este potirivita, daca ii asiguri gaurele pentru drenaj.

2. Uda solul , inainte de a fixa butasul. Poti folosi o cana sau o stropitoare mica.

3. Fa gaura pentru butas cu un creion. Impinge creionul in sol suficient de adanc pentru ca treimea inferioara a tulpinii sa se potriveasca in pamant. Gaura trebuie sa fie , de asemenea, suficient de larga, pentru ca hormonul de inradacinare de pe tulpina sa nu se piarda.

4. Introdu butasii in hormonul de inradacinare. Introdu capatul butasului in hormon cu o miscare rapida, astfel incat sa nu se imbibe. Hormonii de inradacinare se gasesc sub forma de pulbere si gel. Acesta are rolul de incuraja cresterea si de a intari radacinile. Toarna hormonul de inradaqcinare intr-un vas, apoi da butasul prin el. Dupa utilizare, arunca solutia ramasa.

5. Fixeaza butasul in sol. Introdu cu grija butasul in gaura deja facuta, astfel incat sa nu indepartezi hormonul de inradacinare. Tine de tulpina pana cand o fixezi in pamant cum trebuie, La final, taseaza pamantul in jurul butasului cu degetele.

6. Aplica o punga de plastic plina cu aer in jurul plantei. Pune punga de asa natura incat sa nu atinga planta. Inchideo in partea superioara(prin rasucire). Astfel, butasul se va mentine imed, pe masura ce prinde radacini. Din cand in cand da jos punga si uda solul, apoi aplica iar punga plina cu aer peste planta.

7. Muta butasul in lumina soarelui. Un loc bun ar fi un pervaz luminos. Iasomia are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta. Butasul ar trebuie sa primeasca in jur de 6-8 ore de lumina solara in fiecare zi. Indicat ar fi sa pastrezi planta in interior(iarna in mod evident).

8. Radacinile se dezvolta in 4-6 saptamani. Odata ce radacinile s-au format, poti transplanta butasii intr-un alt recipient. Daca nu s-au format radacini dupa 6 saptamani, inseamna ca procedura a esuat. Poti repeta cu alti butasi.

Cum sa cresti iasomie. Transplantarea:

1. Transplanteaza butasii intr-un ghiveci suspendat. Poti alege si un ghiveci normal. Important e ca vasul sa aiba gauri pentru drenaj si sa fie amplasat in bataia soarelui.

2. Umple ghiveciul cu pamant universal. Lasa un spatiu mic in mijlocul recipientului pentru butas. Poti cumpara pamant din magazinele de casa si gradina si chiar din unele hipermarketuri.

3. Acopera radacinile si tulpina inferioara cu pamant. Taseaza apoi usor solul in jurul butasului transplantat. Ai grija sa nu prinzi si frunze sub pamant!

4. Uda iasomia. Ofera suficienta apa cat sa umezesti solul. Repeta udarea ori de cate ori observi ca pamantul e uscat la atingere.

5. Muta iasomia intr-un loc ce primeste cel putin 6 ore de soare direct in fiecare zi. Iasomia prospera in plin soare, mai ales primavara si vara. In timpul iernii, este de preferat ca iasomia sa primeasca mai putina lumina solara, deoarece planta intra in repaus. Nu o obligatoriu sa0i oferi 6 ore consecutive de lumina solara. Poate primi, de exemplu, 3 ore de dimineata si alte 3 dupa-amiaza.

Cum sa cresti iasomie. Ingrijirea:

1. Uda zilnic planta in timpul sezonului cald(primavara-vara). Iasomia prospera in plin soare in timpul verii, dar , in egala masura, prea multa caldura poate duce la ofilirea sa. Asigura-te, asadar, ca solul iasomiei este mentinut umed in timpul sezonului cald. Uda planta in fiecare dimineata. Astfel, excesul de apa se va evapora peste zi. Ideal ar fi sa lasi solul sa se usuce intre udari. Poti verifica acest aspect simplu, cu degetul.

2. Redu udarile pe timp de iarna. In aceasta perioada, planta nu va primi atat de multa lumina si caldura, asa ca necesarul de apa va fi si el redus. Asadar, in sezonul rece e suficient sa uzi iasomia o data, maximum de doua ori pe saptamana.

3. Ofera-i un ingrasamant bogat in potasiu o data pe luna. Poti utiliza ingrasamant lichid sau granulat; oricare functioneaza. Cele mai bune alegeri pentru iasomie sunt: ingrasamantul pentru rosii, ingrasamantul cu alge marine sau cenusa de lemn.

4. Verifica daca apar semnele putregaiului de radacina. Iasomia este predispusa la aceasta boala. Semnele timpurii ale putregaiului radacinilor sunt: cresterea lenta, frunzele ingalbenite, frunzele moarte, radacinile moi si inchise la culoare. Daca observi aceste semne, e necesar sa tratezi planta cu un fungicid. Pentru a scadea riscul de imbolnavire cu putregai, evita udarea excesiva a iasomiei.

5. Protejeaza iasomia impotriva paduchilor testosi (Pseudococcidae – mealybugs) prin aplicarea unui insecticid natural. Cele mai bune optiuni sunt uleiul de neem, uleiul horticol si sapunul insecticid de potasiu. Iasomia este foarte sensibila la paduchii testosi. Daca tii planta in aer liber, atunci cel mai bun remediu natural impotriva mealybugs este reprezentat de paianjeni, care se hranesc cu acesti paduchi. In cazul in care paduchii persista, aplica alcool izopropilic 70% direct pe insecte.

6. Modeleaza iasomia de iarna la sfarsitul primaverii. Tunde planta dupa bunul-plac imediat ce aceasta infloreste. Indeparteaza, de asemenea, ramurile slabite si incrucisate. Nu taia mai mult de o treime din planta! Daca iti place forma naturala a iasomiei, nu e necesar sa o tunzi!

7. Tunde iasomia de vara la sfarsitul sezonului cald, dupa ce infloreste. Foloseste o foarfeca mica. Poti modela planta dupa propria estetica. In mod obligatoriu, insa, trebuie sa elimini ramurile slabite, precum si cele care se incurcate. Nu uita: nu trebuie sa tai mai mult de o treime din planta!

Citeste si: Cum sa atragi ENERGIILE POZITIVE. Inconjoara-te de aceste PLANTE

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii folosesc, in general, plantele de interior ca element decorativ. Putini stiu, insa, ca anumite plante au...
Plantele ornamentale nu numai ca va infrumuseteaza locuinta, insa va pot ajuta sa dormiti mai bine, deoarece...
Ceaiul de iasomie este o bautura calda parfumata, cu beneficii uimitoare asupra sanatatii. Ceaiul de iasomie induce...