Cum sa cultivi bambus. Sol si clima:
- se dezvolta bine in soluri afanate, boigate in humus si permeabile la apa;
- rezista bine si iarna, pana la temperaturi de -25 grade Celsius;
Cum sa cultivi bambus. Pasi:
- alege soiul potrivit gradinii tale(intreaba comerciantul ce s-ar potrivi pentru locul in care vrei sa plantezi bambusul);
- planteaza bambusul in luna martie. Poti sa plantezi si pe timp de vara;
- nu planta bambus toamana si iarna;
- sapa groapa de plantare la o dimensiune de trei mai mare decat bulgarele radacinii;
- planta trebuie sa fie ingropata in sol cam la aceeasi dimnesiune la care s-a aflat in ghiveci;
- afana bine groapa de plantare pentru ca a evita imbibarea imediata a solului;
- in acest timp , scufunda radacina sub forma de bulgare intr-o galeata cu apa timp de trei minute. Astfel, planta sa va inmuia bine;
- planteaza bambusul;
- iriga zilnic bambusul, chiar si cand ploua. Cand este proaspat plantata, planta necesita in mod special irigare. Chiar daca ii dai multa apa, ai grija ca planta sa nu balteasca. Uda inclusiv iarna, in zilele fara inghet. Foloseste apa calduta.
Cum sa cultivi bambus. Fertilizare. Fertilizeaza planta de trei ori pe an(intre martie si iunie), daca se afla in gradina. In cazul in care bambusul e la ghiveci trebuie sa ii oferi ingrasamant la fiecare 14 zile. Gasesti fertilizatorul special pentru bambus in magazinele de profil
Cum sa cultivi bambus. Important! Asigura bariera de rizomi/ de radacini. Inca din urmatorul an de la momentul plantarii, bambusul e va inmulti. Vor rasari tulpini chiar si unde nu ti-ai dori. Poate chiar si la vecin! Asta se intampla deoarece nu ai amenajat o bariera de rizomi sau de radacini. Spre exemplu, in comparatie cu bambusul de tip Fargesia, bambusul cu tulpini lungi (Phyllostachys) dezvolta drajoni ce se raspandesc fara probleme in subteran si formeaza lastari noi. Eliminarea acestora reprezinta o sarcina grea si destul de scumpa! Asadar, inca de planificarea gradinii de bambus ia in considerare bariera de radacini:
- cumpara prelata fabricata din HDPE, polietilena de inalta presiune, potrivita ca bariera de radacini.
- nu folosi materiale precum folia de iaz sau bitumul. Varfurile rizomilor sunt atat de puternice ca pot strapunge cu usurinta aceste materiale.
- folia HDPE este vanduta in fasii cu latimea de 70 cm. Bariera de rizomi ar trebui sa aiba un diametru de 1,50 m pana la 2,00 m pentru un bambus de gradina.
- din folie HDPE realizeaza, mai intai, un inel care se inchide cu o sina de aluminiu.
- lasa materialul sa se suprapuna putin, pentru ca radacinile sa nu-si poata croi drum prin cusatura. Inelul ramane deschis in partea de jos, deoarece rizomii se inradacineaza pe orizontala.
- este recomandabil sa faci inelul usor mai ingust in partea de jos. Astfel, daca radacinile ating bariera, acestea vor fi indreptate in sus si nu in jos, unde, in cel mai rau caz, ar putea patrunde bariera.
- ingroapa inelul in pamant, dar nu de tot, deoarece ar trebui sa se ridice cel putin cinci centimetri de la sol; Asa, iti vei da da imediat seama cand rizomii incearca sa depaseasca bariera.
Citeste si: Cum se face o fantana de gradina