Cum sa cultivi oregano

Cum sa cultivi oregano

Oregano sau maghiranul salbatic este o planta aromatica folosita mai ales in bucataria italiana. Poate fi cultivat atat in interior, cat si in gradina, ceea ce inseamna ca te poti bucura de prospetimea sa pe toata durata anului.

Cum sa cultivi oregano. Metode de crestere:

1. Plantare din seminte sau din lastari. Circa un sfert din semintele plantate, in general, nu rasar. Daca alegi cealalta varianta de cultivare, asigura-te ca selectezi doar lastari sanatosi de la plante stabile. Asteapta pana cand radacinile plantelor sunt bine dezvoltate si incep sa apara noi ramuri.

2. Alege locul de plantare. Oregano iubeste soarele si solul care dreneaza bine. Daca vrei sa cresti aceasta planta in sezonul rece, evident va trebui sa o faci in interior, in ghivece. Poti transfera oregano in mediu extern, cand vremea se incalzeste. Oregano creste cel mai bine in sol fertilizat moderat. Nu e nevoie, asadar, de compost sau ingrasamant pentru ca acesta sa creasca armonios.

3. Lasa spatiu suficient intre plante. O planta de oregano matura poate atinge intre 61 si 76 cm inaltime si circa 61 cm latime. Pentru cele mai bune rezultate, lasa macar 25 cm intre plante. Daca intentionezi sa cresti oregano in interior, alege un ghiveci cu un diametru de aproximativ 30,5 cm. Astfel, planta va avea spatiu suficient sa se dezvolte.

4. Planteaza oregano primavara devreme. Semintele se pot semana cu 6 pana la 10 saptamani inainte de ultimul inghet. Totusi, daca frigul persista, plantele de oregano ar trebui protejate cu un strat de fan pe care il vei indeparta cand vremea se imbunatateste. Lastarii pot fi plantati oricand, daca temperaturile nu scad sub 13-14 grade Celsius.

Cum sa cultivi oregano. Plantarea si ingrijirea:

1. Planteaza oregano. Sadeste semintele la circa 0,64 cm adancime , in timp ce lastarii ii vei acoperi cam la 1,3 cm. Trebuie sa stii ca semintele incoltesc adesea incet, mai ales in mediu extern. Evita sa folosesti seminte foarte vechi, care au fost depozitate pentru perioade lungi de timp. Sansele de germinare scad cu cat samanta e mai veche. In mod normal, incoltirea are loc in 5-10 zile. Poate dura mai mult, insa, in functie de alti factori precum calitatea solului, lumina solara si frecventa udarii.

2. Uda oregano cu moderatie. In primele luni, oregano are nevoie de udari regulate pentru a se dezvolta. Odata crescute, plantele nu mai au nevoie de multa apa. Verifica inttotdeauna solul din jurul plantei. Daca e uscat, uda bine zona.

3. Tunde oregano. Taierea sau ciupirea frunzelelor si extremitatilor incurajeaza dezvoltarea plantei. Fa taierile atunci cand planta a atins aproximativ 10,2 cm inaltime. Tunderea ajuta, de asemenea, la prevenirea cresterii excesive a tulpinii. In locul in care este tunsa, planta se ramifica. La randul lor, aceste ramuri vor avea mai multe frunze, adica vei avea mai mult oregano pentru consum.

4. Indeparteaza plantele bolnave si insufucient crescute. Plantele bolnave sau slab dezvoltate le pot aglomera pe cele sanatoase, luandu-le din resurse. De asemenea, trebuie sa indepartezi plantele mai vechi(de 3-4 ani), care se afla la sfarsitul ciclului de viata si vor oferi o productie scazuta.

5. Elimina buruiana. Buruienile pot fura nutrienti valorosi pentru oregano, pot bloca razele solare si pot absorbi apa destinata plantelor tale. Incearca sa plivesti din timp, adica in perioada cand buruiana este inca mica. Iti vei usura munca. Poti folosi mana sau o cazma pentru a indeparta buruienile.

6. Foloseste oregano. Oregano poate fi folosit proaspat , dupa o spalare sub jet rece. Oregano e cel mai bun pentru consum chiar inainte de a inflori. Sezonul de inflorire este de obicei la inceputul lunii iulie.

Cum sa cultivi oregano. Uscarea:

1. Culege oregano. E de preferat sa culegi oregano dimineata, dupa ce soarele a rasarit si s-a evaporat roua. Taie ciorchiinii plantei cu o foarfeca, lasand o parte din tulpina. Apoi, aduna ciorchinii in manunchiuri mici si foloseste o banda de cauciuc in jurul tulpinilor pentru a fixa manunchiurile impreuna. Nu strange prea tare planta, deoarece vei cauza uscare neuniforma.

2. Acopera manunchiurile de oregano. Pune oregano cules intr-o punga de hartie si ai grija sa o acoperi bine la gura, fara insa a o sigila. Poti chiar sa tai mici fante in punga. Oxigenul va circula cum trebuie. Oregano nu va acumula, astfel, praf pe timpul uscarii. Nu lasa oregano la uscat in bataia directa a soarelui! Razele solare pot provoca umiditate si aparitia mucegaiului!

3. Agata punga cu oregano si lasa manunchiurile sa se usuce. Procesul de uscare poate dura intre cateva zile si doua saptamani. Depinde de locul in care alegi sa tii oregano. Iti recomandam un cui dintr-o magazie(langa un geam fara soare direct), pe veranda, in pod sau chiar in bucatarie.

4. Pastreaza oregano. Cand frunzele au devenit casante, oregano e gata pentru depozitare. Pune manunchiurile intr-o coala de hartie. Imaptureste hartia , apoi piseaza oregano si alege tulpinile, care pot fi aruncate. Pastreaza oregano uscat intr-un borcan ermetic si bucura-te de gustul sau pe tot parcursul anului.

Citeste si: Cum sa cresti ierburi aromatice in interior cu lumina artificiala?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ceapa are nevoie de fertilizare, mai ales daca solul nu este foarte bogat in nutrienti. Exista diversi...
Stirul este considerat de multi o simpla buruiana, care are proprietati toxice pentru porci sau vite. Pentru...