Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Ai nevoie de:
- sursa de apa;
- robinet principal;
- filtru impuritati;
- racorduri;
- furtun;
- conducta principala de apa;
- conducta secundara de apa;
- electrovana;
- programator 220 V(optional);
- cablu electric.
Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Furtun de irigare(tub de picurare). Grosimea unui furtun variaza intre 0,8 si 1,3 mm. Rezista , in general intre 5 si 10 ani. Durata de viata aproximata in general de producatori este intre 5 si 10 ani.
Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Banda de picurare(panglica de picurare) este un furtun cu peretele simtitor mai subtire, cu o grosime mica si implicit cu o durata de viata mai redusa( dureaza cam 2 sezoane). Este potrivit pentru gradini mai mici, fara exigente sporite.
Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Furtunul de irigare este clasificat in:
- tub cu picuratori inserati , preinstalati. Aceasta varianta este cea mai populara. Furtunul are montati in interior, la o anumita distanta, picuratori cu debit fix. Distantele obisnuite dintre picuratori sunt : 20 cm, 30 cm, 33 cm, 40 cm, 50 cm. Pot exista si distante mai mari, cu sisteme ce se pot face la comanda in functie de cerere.
- tub fara picuratori(tub orb). Acest furtun nu e prevazut cu gauri. E folosit atunci cand distanta dintre plante este mai mare sau este neregulata. Se impune montarea picuratoarelor in anumite puncte. Se mai foloseste prin mufare la furtunul cu picurare, pentru a intrerupe udarea pe o anumita zona. Este utilizat , uneori, impreuna cu picuratori, numiti si ciuperci/duze/duze picuratoare. Acestia sunt montati prin perforarea tubului, in punctul stabilit. De obicei, se monteaza chiar langa planta, sau , in cazul unor pomi cu radacini foarte largi, se monteaza cate doi picuratori la o oarecare distanta de tulpina, pentru a asigura o udarea uniforma.
Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Picuratorii sunt:
- simpli. Acestia sunt picuratorii clasici, cu debit fix, ce nu se desfac pentru curatare si nici nu se regleaza;
- inspectabili. Se desfac si se curata periodic. Indiferent ce varianta de picurator alegi, ar fi bine sa montezi si un filtru;
- cu compensare de presiune. Mentin un debit constant de apa pe un interval mai mare de presiune. Se folosesc, de obicei, in cazul randurilor lungi, atunci cand se creeaza pierderi de presiune pe furtun, sau in cazul liniilor cu diferenta de nivel, din acelasi motiv.
- reglabili. Este vorba despre duze de udare prin picurare cu reglaj al debitului de apa, intre anumite intervale. Se utilizeaza in aplicatii unde cantitatea de apa necesara se poate schimba simtitor de-a lungul timpului sau cand se vrea un debit mult mai mare decat cel disponibil la picuratorii cu debit fix.
Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Important:
- sursa de apa ar trebui sa fie sub presiune( retea zonala/fantana sau put cu pom[a, hidrofor etc);
- sistemele cu picurare mai mici pot fi asigurate si prin cadere, dar trebuie create cu mare atentie automatizarea, filtrarea si alte componente ce necesita anumite presiuni minime sau produc pierderi de presiune ce pot impiedica functionarea in parametri optimi a irigarii prin picurare.
- irigarea prin picurare este eficienta in cazul culturii pe randuri. Distanta intre plante si randuri trebuie sa fie uniforma, pentru ca sistemul sa fie mai eficient;
- sursa de curent. Se poate folosi in functie de tipul automatizarii dorite, programator 220V, programator cu baterii 9V, sistem manual fara automatizare. Sursa de curent nu este, insa, obligatorie.
Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Avantaje:
- folosirea fara risipa a apei. Apa e aplicata cat mai aproape de radacini, in cantitatea prestabilita;
- irigare pe surpafete mari, cu o cantitate simtitor mai mica de apa decat in cazul irigarilor prin aspersie;
- cheltuieli reduse in comparatie cu alte sisteme de irigare.
Pentru detalii tehnice legate de componentele necesare unui sistem de irigare prin picurare, contactati firmele specializate in vanzarea acestor produse. Se pot gasi sisteme puse deja la punct , conform nevoilor tale, in magazinele de bricolaj. Acestea se pot comanda, de asemenea, online.
Citeste si: Irigare. Cum sa construiesti un rezervor pentru apa. Ieftin si eficient