Cum sa folosesti rumegusul:
Compost. Rumegusul se folosete ca ingrasamant pentru multe plante, dar nu in varianta proaspat. Rumegusul abia obtinut scoate azotul din sol, care astfel devine mai sarac pentru plante. Asadar, va trebui sa pregatesti compost din rumegus. Acesta imbunatateste structura compostului: il afana, ii creste permeabilitatea pentru aer. In plus compostul pe baza de rumegus se incalzeste mai rapid in timpul primaverii. Iata cum sa pregatesti compostul:
- pregateste de vara gramada;
- pune stratificat 10 kg de rumegus in ea. Fiecare strat trebuie udat cu apa, in care au fost dizolvate ingrasamintele(130 g de uree, 10 g de superfosfat, 70 g de clorura de potasiu);
- presara fiecare strat cu var (150 g de var la o gramada de compost cu inaltimea de 1,5 m);
- include compostul in sol dupa proportia: 2-3 galeti la metrul patrat. Perioada optima pentru folosirea compostului este sfarsitul verii.
Ingrasamant pentru ciuperci. Pleurotus se dezvolta foarte bine in rumegus:
- obtine subtratul din rumegus mascat de specii tari de lemn si paie (de exemplu, furaj combinat sau coji de seminte defloarea-soarelui), amestecate in proportie de trei la unu;
- prelucreaza componentele. Inmoaie compozitia in apa fierbinte pentru 5-7 ore, avand grija sa mentii temperatura de 60 grade Celsius;
- stoarce substratul dupa racire;
- pune substratul intr-o punga de plastic (groasa si transparenta), presarand fiecare strat cu micelii maruntite;
- da cateva gaurele in punga. Cu o ingrijire adecvata, ciupercile cresc in 40-45 zile.
Material pentru afumatoare. Gospodarii cu afumatori stiu trucul de afumare a carnii pe baza de rumegus. Nu folosi rumegus de la orice arbore! Cel mai potrivit rumegus (ofera o aroma deosebita carnii) este cel de prun. De asemenea, poti folosi arin, fag, stejar si anumiti pomi fructiferi, precum marul sau caisul. Nu folosi rumegus de conifere sau de plop(nu ofera aroma potrivita).
Termoizolant. Rumegusul poate fi utilizat ca agent termoizolant in interiroul cutiilor pentru pastrarea legumelor si fructelor pe balcon. Procesul e foarte simplu. Foloseste o cutie inalta/ o lada de lemn/alt container cu capac. Umple respectivul recipient cu rumegus uscat. Pune legumele si fructele in rumegus si muta recipientul pe balcon.
Substrat pentru cartofi. Rumegusul poate fi utilizat ca substrat pentru incoltirea cartofilor. Asaza un strat gros de rumegus in lazi. Pune tuberculii sanatosi pe rumegus si acopera cu inca un strat de rumegus. Grosimea stratului de deasupra trebuie sa aiba cam 3 cm(nu mai mult). Muta lazile intr-un loc intunecos si racoros, unde temperatura sa nu scada sub 12 grade si sa nu depaseasca 15. Uda usor substratul din lazi, de cate ori observi ca umezeala a fost absorbita.
Citeste si: Cum sa afumi carnea de porc