Cum sa ingrijesti afinul

Cum sa ingrijesti afinul

Afinul este un arbust cu fructe foarte apreciate, care creste, cu preponderenta, in zonele montane. Se dezvolta sub forma de tufa si poate atinge o inaltime de 2 metri. Intr-un material anterior, ti-am aratat cum se infiinteaza o plantatie de afini. Astazi, vom scrie despre ingrijirea afinilor, fara de care productia nu va fi deloc satisfacatoare.

Cum sa ingrijesti afinul. Intretinerea:

- scurteaza(in primul an de la momentul plantarii) tulpinile la 3-4 muguri. Astfel, vei stimula planta sa formeze lastari vigurosi, de la baza tufei.

- scurteaza(in al doilea an de la momentul plantarii) la jumatate cresterile verticale si viguroase. Taierea aceasta are rolul de a crea ramificare;

- elimina cresterile slabe sau cu pozitie nefavorabila (oblice sau in afara tufei) se elimina.

- procedeaza la fel in urmatorii 3 ani, scurtand, insa, doar jumatate din tulpinile noi, pentru dispunerea etajata a productiei.

- indeparteaza(in primii doi ani de la momentul plantarii) mugurii de rod! Astfel afinul se va dezvolta corespunzator!

- taie de la baza tulpinile mai batrane de 5 ani! Acestea aglomereaza tufa si favorizeaza daunatorii si bolile. Fa la fel si cu tulpinile bolnave sau cu celecare au pozitii nefavorabile (cele aplecate spre intervalul dintre plante, cele cu vigoare slaba).

- pastreaza, din cresterile noi, doar variantele mai viguroase. Fructefele se vor dezvolta astfel sanatos.

- taie/rareste ramurile in partea superioara a tefelor, in finctie de situatie.

Cum sa ingrijesti afinul. Combaterea buruienilor:

- buruienile pot afecta afinul, asa ca trebuie sa le acorzi atentia necesara;

- foloseste mulci din rumegus/agrotextil, in benzi de 1,2 m, pe lungimea randurilor de plante;

- intre randuri, poti utiliza erbicide omologate sau poti superficial terenul.

Cum sa ingrijesti afinul. Irigarea:

- necesarul de apa la afin este de minimum 800 mm/an;

- in conditii normale, 5 udari cu norme de 400-500 metri cubi/ha sunt suficiente;

- uda afinii in faza de crestere a lastarilor, in faza de crestere a fructelor, cu trei saptamani inainte de recoltare si la o saptamana de la recoltare.

- cea mai de succes metoda de irigare este cea prin picurare;

Cum sa ingrijesti afinul. Fertilizarea. Aplica anual ingrasamant complex NPK echilibrat, cu adaos de microelemente prin sistemul de irigare prin picurare (sau prin incorporare in sol), esalonat, pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Poti aplica si fertilizari foliare cu produse specifice.

Cum sa ingrijesti afinul. Recoltarea. Fructele de afin se culeg de la sfarsitul lunii iulie pana la inceputul lunii octombrie, in functie de soi. Frcutele se coc treptat, asa ca recoltarea se face in 3-4 etape, la intervale de 5-7 zile. Fructul copt si gata de cules prinde culoarea specifica, iar pielita devine elastica la apasare. Culege fructele de dimineata sau seara. Afinele se conserva bine. In depozite frigorifice, pot fi tinute fara probleme timp de o luna

Beneficiile consumului de afine. Fructele de afin contin substante antibacteriene, antiseptice si un echivalent natural al insulinei. De asemenea, afinele mai contin calciu, sodiu, magneziu, proteine si vitamine (A, C, B1, B2).

Citeste si: Cum sa infiintezi o plantatie de afin

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mozaicul tomatelor, stiintific Tobacco mosaic virus in tomatoes - TMV, este o viroza (provocata de virusi) foarte...
Ceaiul din frunze de afin contribuie la reglarea tranzitului intestinal, ajuta la mentinerea normala a glicemiei, sustine...