Cum sa plantezi capsuni

Cum sa plantezi capsuni

Capsunii pot fi cultivati cu usurinta in orice gradina. Pentru a creste cele mai mari si mai aromate fructe, e necesar sa pregatesti solul inainte de plantarea capsunilor. Acestor plante le prieste solul moale, bogat si fertilizat, asa ca trebuie sa modifici solul cu materie organica inainte de plantare. De asemenea, este important sa alegi locul potrivit: capsunii prefera zonele insorite si calde.

Cum sa pregatesti solul pentru plantarea capsunilor:

1. Alege locul. Capsunile au nevoie de aproximativ 8 - 10 ore de lumina solara in fiecare zi. .

2. Cauta o zona fara multe buruieni sau elimina buruiana in prealabil. Aceste plante nu se descurca bine daca au concurenta. Pentru a le oferi cea mai buna sansa, pamantul ar trebui sa aiba cat mai putine buruieni. Pliveste pamantul inainte si ai rezolvat problema.

3. Slabeste solul. Sapa cu o cazma solul pentru a-l afana. Nu e necesara o adancime prea mare: in jur de 30 cm. NU trebuie sa-l maruntesti exagerat, deoarece il vei lucra din nou cand vei adauga compost.

4. Foloseste materie organica. Capsunii iubesc solul fertil si usor acid. pH-ul ideal pentru aceste plante este cuprind intre 5,5 si 6,5. Poti adauga nutrientisi putina aciditate solului lucrandu-l in materie organica. Raspandeste aproximativ 10 cm de materie organica pe sol, apoi combin-o bine cu pamantul. Materia organica potrivita include compost matur, gunoi de grajd vechi si muschi de turba. Pentru a testa pH-ul solului, folosdeste un kit de testare a special. ll gasesti in magazinele de bricolaj.

5. Modifica solul pentru drenaj. Capsunii au nevoie de pamant umed, dar bine drenat. Pentru asta, e necesar sa intinzi pe sol circa 5 cm de perlita sau vermiculit. Ambele retin apa, astfel incat aceasta se va scurge prin sol, mentinandu-l , in acelasi timp, umed.

6. Foloseste ingrasamant. Raspandeste un strat subtire de ingrasamant pulbere pe intreaga zona de plantare. Utilizeaza o mana de(aproximativ o optime de cana) ingrasamant per planta. Imprastie ingrasamantul cu grebla, uniformizand apoi solul. .Cel mai bun ingrasamant pentru capsuni este cel echilibrat, care contine parti egale azot, fosfor si potasiu. De asemenea, poti folosi ingrasamant formulat special pentru capsuni si alte plante fructifere.

Cum sa pregatesti capsunii pentru plantare:

1. Alege ghiveciul potrivit. Alege un ghiveci cu garuni pentru drenaj. Un recipeint ar trbeui saiaba intre 20 si 30 cm. Poti folosit, ghiveci din plastic de culoare deschisa(culorile mai deschise vor pastra radacinile mai reci), ladite din lemn si jardiniera din teracota.

2. Umple ghiveciul pe jumatate cu pamant special. Un pamant de ghiveci multifunctional este ideal pentru capsuni, daca pH-ul este cuprins intre 5,5 si 6,5.

3. Adauga perlit si compost. Cealalta jumatate a ghiveciului va fi umpluta cu perlit si compost in cantitati egale. Amesteca bine compozitia. Compostul va imbogati solul cu substante nutritive, iar perlitul va permite solului sa retina umiditatea fara ca apa sa balteasca, ceea ce este ideal pentru capsuni. Poti folosi vermiculit in loc de perlita, iar in locul compostului poti adauga gunoi de grajd mai vechi sau muschi de turba.

Cum sa plantezi capsunii:

1. Planteaza capsuni primavara. Capsunii se planteaza primavara, de obicei de indata ce pamantul s-a dezghetat suficient pentru a fi lucrat. Astfel plantele se stabilizeaza in perspectiva iernii urmatoare.

2. Fa randuri. O planta ar trebui sa se afle la o distanta de circa 46 cm de urmatoarea. De asemenea, distanta dintre randuri trebuie sa fie de circa 60 cm. Gaurile ar trebui sa fie suficient de adanci si de largi pentru ca radacinile capsunilor sa se dezvolte armonios.

3. Intinde radacinile. Chiar inainte de plantare, distanteaza usor cu degetlee radacinile capsunului. Ele sunt bine compactate in urma cresterii in ghiveci. Daca nu intinzi radacinile, acestea nu se vor mai raspandi, ci vor creste in aceeasi directie.

4. Planteaza capsunii. Pune cate o planta in fiecare gaura. Acopera capsunul cu suficient pamant cat sa acopera bine radacinile. Coroana plantei trebuie sa fie la nivel cu suprafata solului; in caz contrar, capsunii pot putrezi.

5. Uda plantele imediat. Uda capsunii abia plantati din abundenta. Asigura-te ca solul este mereu umed. In perioadele cu ploi abundente, nu uda capsunii.

6. Elimina buruiana din capsuni cu mana, Pliveste solul de cate ori e necesar. Acest obicei este deosebit de important in primele luni dupa plantare, deoarece capsunile nu se dezvoltabine daca au concurenta.

Citeste si: Cum sa ingrijesti capsunii. Tine limacsii la distanta

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Capsunile pot fi pastrate foarte bine prin congelare. Nu este, insa, cea mai buna solutie, deoarece fructele...
Astazi, iti prezentam un desert delicios si usor de facut. Este vorba despre prajitura cu iaurt si...
Capsunile tale sunt mari si frumoase? Daca da, nu te bucura prematur. S-ar putea ca maine dimineata...