Cum sa previi bolile la cartof

Cum sa previi bolile la cartof

Cartoful este una dintre cele mai populare plante din gradina gospodarului roman! Se cultiva pe suprafete mari, insa nu e usor de ingrijit. Asta si pentru ca se poate confrunta cu diverse boli si daunatori. Despre acestea in cele ce urmeaza.

Cele mai comune boli ale cartofului si cum sa le previi:

1. Putregaiul brun. Aceasta afectiune este cauzata de fungii din genurile Phytophthora si Fusarium, care prospera in soluri umede si reci. Primele semne ale acestei boli pot fi observate pe frunze sub forma unor pete usor inaltate si ude, care apoi se extind pe intregul tubercul. Odata ce nivelul de umiditate creste, petele devin brun inchise si dezvolta mucegai. Pentru a preveni putregaiul brun, asigura drenarea eficienta a solului, evita irigarea excesiva si practica rotatia culturilor. In cazul in care putregaiul brun s-a instalat in recolta, se folosesc tratamente fungicide specifice.

2. Taciunele. Fungii din genurile Alternaria si Helminthosporium cauzeaza aceasta afectiune. Boala afecteaza frunzele, tulpinile si tuberculii cartofului. Primele indicii ale prezentei taciunelui sunt niste pete rotunde de culoare neagra/maro pe frunze, care se vor extinde in timp, mai ales in conditii de temperaturi moderate si umiditate excesiva. Combaterea taciunelui se poate face in mod natural, prin eliminarea cartofilor bolnavi. De asemenea, e recomandata si utilizarea unui fungicid specific. O astfel de substanta se gaseste in magazinele de specialitate.

3. Ruginirea. Acesta boala este provocata de fungi din genul Puccinia. Odata ce afecitunea se instaleaza, apar pete galbene sau portocalii pe frunzele cartofului, care devin mai apoi pete brun-rosiatice. In conditii de umiditate ridicata si temperaturi moderate, sporii se raspandesc, compromitand mai multe plante. Aceasta boala poate afecta productia, deci trebuie prevenia si tratata. Prevenirea presupune rotatia culturilor, indepratarea resturilor de plante infectate si utilizarea tratamentelor fungicide la primele semne ale bolii. .

4. Virusul mozaicului. Anumite insecte, precum afidele, transmit acest virus.Odata imbolnavite, plantele isi deformeaza frunzele, nu mai cresc propice, iar productia este afectata simtitor.Pentru a preveni raspandirea acestui virus, este important sa folosesti seminte si material saditor sanatos(virusul se poate raspandi prin seminte), sa controlezi populatiile de insecte daunatoare si sa practici rotatia culturilor.

5. Putregaiul alb. Fungul din genul Phytophthora aduce aceasta boala printre carotfi. Afecteaza frunzele si tuberculii cartofului. Simptomele sunt: pete ude, albicioase, care se dezvolta in conditii de umiditate ridicata si temperaturi moderate. Daca nu e tratat, , putregaiul alb provoaca putrezirea tuberculilor. prevenirea se face printr-o buna drenare a solului, prin evitarea udarii excesive a cartofilor si prin practicarea rotatiei culturilor.In cazul in care putreagiul alb este deja prezent , el se trateaza cu fungicide specifice.

Important! Nu uitam, evident, de unul dintre cei mai mari dusmani ai cartofului, gandacul de Colorado. Pe suprafete mici, poti preveni distrugerile agresive provocate de aceasta insecta prin indepartarea exemplarelor mature(culege gandacii si apoi distruge-i). In cazul in care gandacul de Colorado apuca sa se inmulteasca, problema nu mai poate fi rezolvata manual. Ar insemna sa rupi frunzele pe care sunt depuse larvele, ceea ce poate afecta serios productia. In aceasta situatie, asadar, trebuie folosite insecticide specifice. Le gasesti in magazinele de specialitate!

Citeste si: Cum sa cultivi cartofi dulci

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Kiwi se afla pe lista fructelor preferate? Daca da, atunci iti oferim un mic pont: il poti...
Trandafirul reprezinta intotdeauna un cadou special. Din pacate, e un dar care creeaza impact pe termen scurt,...