Cum sa tratezi virusul rasucirii frunzelor de tomate

Cum sa tratezi virusul rasucirii frunzelor de tomate

Virusul rasucirii frunzelor de tomate(beet curly top virus on tomato – BCTV) este o viroza periculoasa, care poate afecta grav rosiile! Boala este raspandita de insectele numite cicade. Semnele principale ale aparitiei bolii? Plantele se opresc din crestere, iar frunzele se rasucesc.

Virusul rasucirii frunzelor de tomate. Cum sa controlezi raspandirea:

1. Cauta frunze ondulate, chircite, ingrosate. Frunzele contaminate se vor increti sau rasuci si vor parea, astfel, mai mici. La unele soiuri, venele de pe partea inferioara a frunzelor pot deveni violet. Plantele tinere se vor ingalbeni.

2. Elimina plantele infectate, de indata ce prezinta simptome. Smulge planta infectata cu tot cu radacina. Arunc-o la gunoi, departe de cultura, astfel incat virusul sa nu se imprastie.

3. Elimina toate buruienile din jurul plantelor infectate. Buruienile pot purta virusul, prezentand semne similare de infectie. Nu ezita sa le elimini cu tot cu radacini. Cea mai buna modalitate de a stopa raspandirea virusului BCTV o reprezinta eliminarea plantelor infectate si a buruienilor.

4. Taie partea superioara a plantei, pentru a incuraja cresterea laterala. Daca planta nu e afectata total de virus, poti incerca sa o salvezi, taind cu o foarfeca de gradina/cutit varful plantei. Astfel, vei incuraja cresterea ramurilor laterale, ceea ce inseamna o mica sansa de supravietuire. Din pacate, in general, tomatele infectate cu virusul BCTV mor... Plantele infectate produc, de obicei, fructe care se coc fortat, prematur si care arata nesanatos(sunt incretite).

Virusul rasucirii frunzelor de tomate. Cum sa previi aparitia virusului:

1. Selecteaza rasaduri sanatoase. Rasadurile , indiferent daca sunt crescute de tine sau cumparate, trebuie sa fie sanatoase, inainte de a le transplanta in gradina! Daca suspectezi ca planta nu e sanatoasa, mai bine o elimini decat sa risti imprastierea virusului in gradina!

2. Alege un soi de rosii rezistent. Inainte de a cumpara rasadurile, verifica din ce soi sunt! Intreaba, eventual, vanzatorul daca sunt rezistente la virusul rasucirii frunzei!

3. Planteaza rosiile aproape una de alta. Plantandu-le aproape una de celalalta, tomatele se vor sustine si astfel varfurille nu se vor indoi. De asemenea, distanta mica dintre plante poate preveni raspandirea virusului BCTV. Poti incerca si metoda doua radacini pe gaura. Rosiile nu vor mai creste la fel de mari si de multe, dar vor fi sanatoase, neafectate de virusul rasucirii frunzelor!

4. Monteaza custi pentru tomate. Metoda este larg raspandita in Sua! Gasesti si la noi astfel de dispozitive in magazinele de casa si gradina. Rolul acestor custi? Tin departe cicadele, datorita umbrei pe care o creeaza; o umbra, sa nu uitam, atat de necesara in zilele toride! De asemenea, plantele sunt protejate impotriva ruperii(poate ai un catel dornic sa alerge prin gradina, de exeplu). Cauta custi cu gauri mai mici. Cand plantele se maturizeaza, elimina dispozitivele. Poti aplica apoi tutori spirali sau chiar clasicii araci!

5. Umbreste plantele cu panza parasolar. Aceasta panza este conceputa pentru a bloca partial soarele si pentru a oferi umbra plantelor. Fixeaza panza deasupra fiecarei plante, astfel incat sa creezi umbra necesara. Cicadele , insecte responsabile cu raspandirea virusului BCTV, s-ar putea sa nu se mai apropie de respectivele plante, deoarece prefera sa se hraneasca la soare. Panza pentru umbra este, de asemenea, proiectata pentru a fi permeabila, astfel incat apa sa poata trece prin ea.

6. Foloseste insecticid o data pe saptamana. Aplica un insecticid impotriva cicadelor, saptamanal. Nu e obligatoriu sa cumperi un insecticid! Il potii prepara acasa. Tine cont ca pulverizarea insecticidului pe tomate pentru a scapa de cicade nu e cea mai eficienta strategie, deoarece, de obicei, insectele aterizeaza, se hranesc, apoi zboara mai departe. Totusi, aplicarea regulata a insecticidului in zona poate reduce numarul de insecte daunatoare.

Citeste si: Cum sa combati molia miniera a tomatelor

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rosiile proaspete, mai ales soiurile de vara, trebuie consumate destul de repede, deoarece se strica! Cel putin,...
Rosiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Da! Sunt fructe, chiar daca, cei mai multi...
Frunzele de rosii tind sa se curbeze(onduleze) atunci cand temperatura creste peste 30 grade. Fenomenul afecteaza planta...