Cum sa cresti lavanda

Cum sa cresti lavanda

Lavanda/levantica este o planta perena, originara din zona Mediteraneana. Este considerata arbust de talie mica, pentru ca are crengi care se lemnifica. Frunzele sale traiesc tot timpul. Lavanda ajunge la maturitate in 2-5 ani. Poate trai intre 40 si 100 ani!

Inmultirea lavandei:

Din seminte. Semintele germineaza doar in conditii optime. Germinatia se obtine la o temperatura cuprinsa intre 18 si 22 grade Celsius. Semintele nu se acopera(sau se acopera subtire), iar umiditatea trebuie sa ramana a 90%. Plantele obtinute din seminte, infloresc din al doilea an. Perioada optima este primavara, in lunile martie-mai. Nu tine tava cu seminte in apa. Uda semintele macar o data pe zi, cu apa putina, prin pulverizare.

Din butasi. Alege butasi verzi, din tulpini ale plantei nelemnificati sau butasi lemnificati . Elimina florile si bobocii, pentru ca planta sa se concentreze pe inradacinare. Umiditatea trebuie sa fie de circa 70-90%. Nu tine butasii in apa. Uda butasii macar o data pe zi, cu apa putina, prin pulverizare. Plantele obtinute vor inflori din al doilea an.

Cum sa plantezi lavanda:

- perioada de plantare este ampla. Oricand atata timp cat pamantul nu este inghetat.

- prin plantarea in gradina, fara a se misca balotul de pamant existent, planta nu are nimic de suferit, deoarece nu se taie(nu se deranjeaza) radacina plantei, ci se mareste spatiul pentru radacinile plantei.

- transplanteaza, planteaza sau muta plantele din gradina(cele cu radacina nuda sau cu balot de pamant), doar primavara in aprilie-mai sau toamna in septembrie-octombrie.

- daca vrei sa obtii un gard viu, planteaza plantele la 25-40 cm una de alta.

- pentru a obtine tufe rotunde, distanta de plantare ar trebui sa fie intre 80 si 120 cm, in functie de soi.

- pentru a obtine un camp de lavanda, planteaza randuri cu distanta de 25 centimetri intre ele. Trebuie sa ai loc printre plante, deoarece acestea necesita sa fie tunse o data pe an.

Udare lavanda. De 2-5 ori, pe saptamana, cele crescute in ghivece. Lavanda de gradina se uda doar in primul an.

Citeste si: Scapa de ANXIETATE si de DURERI de CAP. Consuma aceasta LIMONADA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Suferi frecvent de stari de anxietate care iti provoaca teribile dureri de cap? Consulta un medic. Vei...
Uleiurile esentiale raspandesc un parfum minunat in intreaga locuinta, creand un mediu relaxant si odihnitor. Iata cateva...
Plantele ornamentale nu numai ca va infrumuseteaza locuinta, insa va pot ajuta sa dormiti mai bine, deoarece...