Primul ajutor in cazul plagilor cauzate prin injunghiere

Primul ajutor in cazul plagilor cauzate prin injunghiere

Plagile prin injunghiere sunt extrem de dureroase si pot fi chiar mortale. Acest tip de rani necesita o ingrijire imediata, pentru oprirea sangerarii si diminuarea durerii, pana cand victima primeste ingrijire medicala.

Iata cum se acorda primul ajutor in cazul plagilor prin injunghiere:

Analizati situatia inainte de a va implica. Injunghierile sunt evenimente violente bruste, iar atacatorul se poate afla inca in apropiere, amenintand si alte persoane. Asadar, aveti grija sa nu va transformati la randul vostru in victima unei injunghieri si apropiati-va de persoana injunghiata, numai dupa ce va asigurati ca sunteti in afara oricarui pericol.

Puneti-va manusi de unica folosinta, daca aveti la indemana, pentru a reduce pericolul infectarii voastre sau a victimei. Daca nu gasiti asa ceva, puteti utiliza o punga de plastic sau spalati-va bine pe maini, inainte de a atinge victima.

In primul rand trebuie sa verificati caile respiratorii ale victimei. Daca rana este in apropierea pieptului, acestea ar putea fi pline cu sange si trebuie golite, pentru ca victima sa poata respira normal.
Scoateti hainele vitimei cu grija, pentru a putea localiza rana.

Nu scoateti obiectul care a produs rana, deoarece acest lucru va duce la o pierdere si mai mare de sange. Va trebui sa pansati rana in jurul cutitului, cat de bine puteti.

Opriti sangerarea prin pansarea ranii. Aplicati presiune asupra ranii cu ajutorul unui material curat si absorbant (un prosop sau un tricou) sau preferabil cu un pansament curat. Daca obiectul e inca in rana, apasati ferm in jurul acestuia, pentru a incetini ritmul sangerarii.

Daca rana sangereaza masiv, aplicati presiune pe artera majora ce duce la zona in care se afla aceasta, cu buricele degetelor, apasand spre os, in timp ce cu cealalta mana aplicati presiune asupra ranii. Pentru a opri sangerarea din brat, apasati de-asupra cotului, mai jos de subsuoara. Daca rana este pe picior, apasati in spatele genunchelui sau in zona axilei. Daca sangerararea persista, aplicati un bandaj de compresie.

Acoperiti pansamentul cu ajutorul unui bandaj sau a unui leucoplast. Nu ridicati si nu indepartati pansamentul, deoarece acest lucru va duce la reinceperea sangerarii. Daca pansamentul se umple cu sange, adaugati carpe de material de-asupra.

Daca puteti, repozitionati victima ca rana sa fie deasupra inimii. Acest lucru va ajuta la reducerea pierderii de sange. Daca victima poate sta asezata, ajutati-o sa se ridice in picioare.

Continuati sa aplicati presiune asupra ranii pana cand victima primeste ajutor medical specializat. In timp ce asteptati salvarea, monitorizati-i caile repiratorii, respiratia si circulatia sangelui.

Daca victima devine inconstienta, va trebui sa actionati rapid, plasand-o intr-o pozitie de recuperare si asigurandu-va ca poate respira normal si ca nu pierde prea mult sange pana cand soseste ambulanta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iata cum puteti da primul ajutor, daca nu aveti la indemana niciun fel de bandaje: Spalati...
Stopul cardiac brusc, adesea confundat cu atacul de cord masiv, poate fi tratat si nu duce intotdeauna...
Iata ce trebuie sa faceti pentru a acorda primul ajutor unei persoane care lesina: Imbratisati de...