Cum se trateaza arsurile cu miere

Cum se trateaza arsurile cu miere

Mierea se foloseste de mii de ani in tratarea arsurilor si a altor rani, deoarece detine proprietati antioxidante si antibacteriene.

Aplicat pe arsuri, acest remediu natural pastreaza rana umeda, permitandu-i acesteia sa se vindece repede, fara a lasa cicatrici mari.

Iata cum se trateaza arsurile cu miere:

1. Stabilirea gradului arsurii

Arsurile de gradul I sunt superficiale si afecteaza straturile superioare ale pielii, fiind cauzate de contactul cu un obiect fierbinte, cu focul, cu electricitatea, cu diferite lichide fierbinti (apa, sosuri, mancare), cu chimicale si prin expunerea indelungata la soare. Acest tip de arsuri au culoarea rosie, sunt foarte dureroase, isi schimba culoarea in alb, daca se aplica presiune la nivelul lor, se vindeca in 3-6 zile, cu decojirea pielii in timpul procesului de vindecare si de obicei nu lasa cicatrici.

Arsurile de gradul II sunt mai grave decat cele de gradul I si afecteaza straturile inferioare ale pielii. Acest tip de arsuri au culoarea rosie, prezinta umflaturi, sunt extrem de dureroase, fiind uneori insotite de besici, se vindeca, de obicei, in 2-3 saptamani si pot lasa cicatrici.

Arsurile de gradul III sunt cele mai profunde si grave, afectand toate straturile pielii si innegrind-o. Acest tip de arsuri necesita ingrijire medicala de urgenta si nu este indicat sa fie tratate acasa, fiind foarte dureroare, din cauza afectarii terminatiilor nervoase. Arsurile de gradul III se vindeca in cateva luni, lasand cicatrici.  

2. Tratarea imediata a arsurilor superficiale:

Introduceti rana sub jet de apa rece, timp de 5 minute, pentru a o racori si pentru a ajunge la o temperatura confortabila.

Arsurile de gradul 2 se racoresc in aproximativ 15 minute. Nu aplicati niciodata gheata pe arsuri.

Turnati miere medicinala pe intreaga zona afectata si pe tesutul afectat din jurul acesteia, intr-un strat cu o grosime de jumatate de centimetru. Daca nu aveti la indemana miere medicinala, folositi miere organica, cruda, nefiltrata.

Intindeti, usor, mierea pe rana si in jurul acesteia, cu ajutorul unei pungi de plastic sau a unul betisor de inghetata.
Infasurati complet arsura cu un tifon curat, care trebuie apoi prins cu un leucoplast.
Daca aveti de-a face cu arsuri de gradul II si III sau cu arsuri electrice, chimice si cauzate de radiatii cereti, de urgenta, ajutor medical.

3. Schimbarea pansamentului:

Spalati-va bine pe maini, cu apa si sapun, inainte de a schimba pansamentul de pe arsura.
Indepartati usor pansamentul. Daca aveti bucati de piele lipite de acesta, dezlipiti-le usor de pe rana. Acest proces va fi facilitat de miere, deci nu va fi dureros. Aruncati pansamentul folosit.

Verificati daca rana este infectata. Examinati arsura si cautati urmatoarele semne:
o Puroi sau supuratie;
o Umflaturi umplute cu un lichid de orice alta culoare decat cel transparent;
o Firisoare rosii in jurul ranii;
o Febra.

Aplicati unguent cu antibiotic pe rana, daca aveti de-a face cu infectii minore, care nu sunt frecvente in cazul tratamentului cu miere, deoarece aceasta previne aparitia infectiilor.

Nu indepartati tesut de pe rana, deoarece se vor forma cicatrici. Lasati organismul sa-si faca treaba. Tesutul vindecat va cadea singur ai mierea va grabi procesul de vindecare.

Nu indepartati mierea de pe rana, deoarece aceasta creaza o bariera protectoare, ce nu permite expunerea arsurii la infectii.
Completati stratul de miere de pe arsura.

Aplicati un pansament curat si prindeti-l cu leucoplast.

4. Vindecarea arsurii:

Schimbati pansamentul si completati stratul de miere zilnic.

Aerisiti rana zilnic, indepartand pansamentul timp de 1-2 ore. Aplicati apoi miere si un pansament curat.
Indepartati mierea de pe rana. O arsura de gradul I se vindeca intr-o saptamana, iar una de gradul II in 2 saptamani. Dupa ce rana s-a vindecat, indepartati mierea sub jet de apa rece.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Actovegin este un medicament de uz extern care se aplica pe piele in caz de arsuri, radiatii...
Bandajele se aplica pe diferite rani, pentru a le proteja. Majoritatea truselor de prim ajutor standard sunt...
Arsurile sunt cele mai frecvente rani, fiind adesea cauzate din lipsa de atentie sau din nestiinta de...