1. Examinarea trasaturilor fizice:
Daca pisoiul prezinta un rest de cordon ombilical, inseamna ca e nou-nascut.
Examinati ochii pisicii, care trec prin diferite etape de dezvoltare, de cand se deschid si pana isi schimba culoarea. Astfel aspectul ochilor va poate ajuta sa determinati varsta unei pisici. In general pisoii deschid ochii la 7-14 zile dupa nastere, moment in care acestia au culoarea albastru-deschis. Odata cu inaintarea in varsta ochii devin din ce in ce mai inchisi la culoare.
Verificati urechile pisicii care asemenea ochilor, se schimba in functie de stadiile de dezvoltare. Puteti afla varsta unei pisici in functie de urechi. Daca acestea sunt lipite de cap, pisoiul are mai putin de o saptamana, iar daca varfurile urechilor incep sa fie vizibile, atunci acesta are aproximativ 3 saptamani.
Examinati dintii de lapte ai pisoiului. Daca acesta nu are dinti, inseamna ca e nou-nascut, iar daca prezinta dinti mici si moi, atunci inseamna ca are una dintre urmatoarele varste:
- Dintii de lapte apar la pisicile in varsta de 2-3 saptamani, primii care ies fiind incisivii.
- Caninii apar la pisicile in varsta de 3-4 saptamani.
- Premolarii apar la 4-6 saptamani.
- Daca pisica are toti dintii, insa nu are molari, atunci aceasta are aproximativ 4 luni.
Verificati daca pisica are dinti specifici varstei adulte, caz in care aceasta are peste 4 luni. Daca aceasta are toti cei 4 molari, inseamna ca are cel putin 7 luni.
Cantariti pisica, pentru a-i afla varsta aproximativa. Puii de pisica cresc de la greutatea de 50 grame la nastere pana la 3-4 kg in jurul varstei de un an cand devin adulti.
2. Examinarea comportamentului:
Urmariti mobilitatea pisicii. Caracteristicile mersului pot indica varsta acesteia. Puii de pisica nu pot sta in picioare si nu pot umbla pana la 2-4 saptamani, in schimb se tarasc pe burta.
Observati reactia pisicii la zgomot si la obiectele in miscare. Raspunsul la stimuli externi indica faptul ca aceasta are aproximativ 3 saptamani jumatate.
Verificati increderea si dorinta de joaca a pisicii. Un pui de pisica sanatos are incredere de sine incepand cu ce-a de-a 5-a saptamana de viata, datorita cresterii mobilitatii si a coordonarii si incepe sa exploreze mediul inconjurator.
3. Stabilirea maturitatii sexuale:
Cautati semne ale pubertatii. La aproximativ 4 luni pisicile incep sa aiba schimbari hormonale, mieunand zgomostos noaptea si incercand sa scape din casa, acestea fiind semne ale intrarii la pubertate.
Urmariti semene maturizarii sexuale. La 4-6 luni, pisicile se afla la varsta adolescentei, nu mai au burta rotunda si corpul incepe sa li se subtieze si sa li se alungeasca.
Idetificanti etapa juvenila. Pisicile cu varste peste 7 luni sunt considerate tinere, fiind mai mari ca marime si devenind mature din punct de vedere sexual, devenind, totodata, mai agresive.
4. Confirmarea varstei:
Intrebati persoana de la care adoptati pisica care este varsta exacta a acesteia.
Cereti parerea unui veterinar, care in urma unui examen amanuntit va poate spune ce varsta are pisica.