Cum sa cureti apa din acvariu?

Cum sa cureti apa din acvariu?

Pentru a mentine o inalta calitate a apei pentru pesti, este important să reinnoiesti partial si la perioade egale de timp apa din acvariu.

Afla cum se face acest lucru in mod corect, cu risc minor pentru pestii si plantele din acvariu, pastrand apa curata si limpede.

Verificati daca reinnoirea apei este cu adevarat necesara si, inainte de a actiona in vreun fel,  verificati mirosul si culoare apei. Primul pas este verificarea calitatii apei.

Este ea un mediu sanatos de viata pentru pesti? In cazul in care mirosul este foarte dubios, iar culoarea nu este curata, ci mai degraba tulbure, urmatorul pas logic este verificarea filtrelor de apa.

Nu uitati ca schimbarea apei trebuie sa fie partiala, nu totala. 

Cum se face acest lucru?

- Scoate o parte din apa folosind o galeata mica. Ai grija sa nu ranesti pestii sau sa provoci daune plantelor. Daca ai printre ustensilele de acvariu un furtun si sifon, desigur, rezultatul va fi unul pozitiv pentru ca folosirea uneltelor potrivite faciliteaza munca.

Cata apa trebuie sa iau din acvariu? Nu exista o masura exacta, asa cum acvariile sunt confectionate in diverse dimensiusi, tot la fel nu exista o masura exacta de apa care trebuie scoasa din acvariu. Acest lucru trebuie sa il determini de unul singur.

In cele mai multe cazuri, apa este reinnoita in proportie de 1/3 din volumul de apa total o data pe saptamana in conditii de siguranta. Dar, cand apa isi schimba culoarea, mirosul este intepator,  filtrul este rupt, iar copiii dau pestilor prea multa hrana, atunci este necesar sa schimbati apa chiar si in proportie de 50-75%

- Incepe curatenia acvariului de jos in sus. Daca ai curatat recent acvariul si ai reinnoit apa, dar in cateva zile aceasta s-a tulburat destul de rau, ori pestii au primit mai multa hrana decat era necesar, ori curatarea rezervorului nu s-a facut incepand cu baza recipientului.

Pentru a curata corect rezervorul, ai nevoie de un furtun special de curatare pentru acvariu care aspira murdaria si pastreaza locul curat.

- Verifica filtrele. Curatarea acvariului este o buna oportunitate de a verifica filtrele. Poti reinnoi materialele de filtrare. Daca utilizezi filtre care au nevoie de o reumplere direct de la producator, exista intotdeauna instructiuni legate de timpul lor de folosire. Același lucru este valabil si pentru testerele care verifica nivelul de carbon si de amoniac.

Daca nu utilizezi modele care necesita reumplere, este nevoie de ceva mai multa experienta. Trebuie sa observi dacamurdaria poate fi curatata (cu apa) sau nu. Schimbarea materialelor de filtrare la fiecare 2 saptamani este in regula, in cele mai multe cazuri.

- Ia  in considerare specificul de rezervor, tinand cont de hranirea pestilor si de plantele din acvariu.

- Curata peretii acvariului. Folosind un burete pentru curatarea acvariului, murdaria poate fi indepartata de pe pereti. Apa este importanta, dar, îin ciuda acestui fapt, curatarea peretilor va face mai multa lumina in acvariu.

- Pregateste noua apa. Apa pe care o vei folosi in acvariu trebuie sa fie potabila, cu o cantitate minima de clor.

- Foloseste substante adecvate pentru curatarea apei. Este recomandata utilizarea unui balsam de apa pentru ca aceasta sa fie acceptabila pentru pesti si plante. Nivelul pH-ului trebuie să fie apropiat de cel din acvariu. Pentru acest tip de verificare, exista teste care determina pH-ul si pot fi achizitionate din magazinele specializate.

- Corecteaza nivelul pH-ului. Daca nivelul pH-ului nu este apropiat de cel din acvariu, poti folosi corectoare pentru nivelul pH-ului.

- pH-ul difera in functie de tipul de pesti din acvariu.  pH-ului ideal pentru rezervorul dvs. depinde de speciile de pesti din acvariu.  In aceasta situatie, nivelul de pH diferit al apei ce urmeaza sa fie adaugata in acvariu poate fi folosit pentru a corecta nivelul pH-ului din bazin (recomandat doar pentru acvaristii cu experienta!).

- Compleaza volumul de apa din acvariu. Adauga noua apa din acvariu cu atentie, folosind galeata si furtunul).

Unelte necesare:

- furtun sau galeata mica ori sifon

- balsam pentru acvarii de apa dulce

- furtun special pentru curatarea acvariului

AICI GASESTI TOATE PRODUSELE NECESARE PENTRU ACVARIUL TAU!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca doriti sa curatati un acvariu, trebuie mai intai sa il goliti. Iata cateva sfaturi in acest...
Curatarea unui acvariu presupune un minim de efort si nu dureaza mult timp, fiind un lucru absolut...
Calitatea apei este, probabil, factorul cel mai important in determinarea starii de sanatate a pestilor dumneavoastra din...