Cum sa imperechezi guppy?

Cum sa imperechezi guppy?

Guppy au culori frumoase, fete dragute si sunt usor de intretinut.

Ce ai putea sa vrei mai mult de la un peste? Daca speri sa iti mentii acvariul plin de aceste mici frumuseti, va fi necesar sa inveti cum sa iti imperechezi pestii si cum sa ai griija de puii lor.

A. Imperecherea pestilor guppy

1

Alege pestii pe care vrei sa-i imperechezi. Tine minte numarul pestilor pe care doresti sa-i imperechezi, coloritul fiecarui peste si forma cozii. Daca alegi doi pesti cu acelasi colorit si puii vor iesi la fel. Si pentru forma aripioarelor se aplica acelasi principiu.

2

Numarul pestilor: in general vei dori sa selectezi un mascul si doua sau trei femele guppy pentru imperechere. Cand exista un raport de unu la unu, masculul devine deseori agresiv, urmarind femela prin acvariu. Cu un raport de 3 la 1, atentia masculului e impartita intre 3 femele, facand imperecherea un proces mai putin stresant pentru acestea din urma.

3

Coloritul: exista cateva tipare de baza in coloritul guppy. Acestea includ urmatoarele: salbatic (gri sau vernil), albinos (culori deschise sau alb cu ochi rosii), galbeni (culori deschise cu pigmenti inchisi) si

4

Forma cozii: forma cozilor unor guppy poate varia de la o inotatoare rotunda, pana la cea spada. Aceste codite sunt de multe feluri si marimi, insa cele mai multe sunt Delta(o forma mare triunghiulara), Evantai (care seamana unui evantai) si Rotunda(care e o forma mica, rotunjita).

5

Selecteaza acvariul pentru imperechere. Ar trebui sa alegi un acvariu de 40-70 litri, cu incalzitor si un filtru sensibil. Iti vei dori un astfel de filtru pentru ca altfel, puii de guppy vor fi absorbiti in filtru si vor muri. Daca consideri ca filtrul tau e prea puternic, acopera deschiderea filtrului cu material elastic de ciorapi. Acestia vor permite apei sa fie filtrata, dar va proteja puietul.

6

Amenajeaza acvariul. Din pacate, parintii guppy tind sa devina canibali, asa ca va trebui sa le amenajezi puilor locuri sa se ascunda dupa ce se nasc. Acestia au tendinta sa se scufunde, asa ca pentru a-i acoperi va fi nevoie de plante care nu plutesc chiar la suprafata. Desi e nevoie si de plante care plutesc deasupra, deoarece puii sanatosi vor inota in sus.

7

Nu folosi nici un fel de substrat. Substratul reprezinta pietre/imitatii de pietre, folosite pentru a acoperi fundul acvariilor pentru pesti. Un acvariu fara astfel de adausuri e bun pentru ca se poate curata usor si poti monitoriza cati pui sunt vii si cat mananca.

Muschiul de java sau periile de reproducere asigura ascunzatori bune pentru puietul guppy.

8

Ajusteaza acvariul nevoilor pestilor tai. Seteaza temperatura in jur de 25-26.11 grade Celsius, in timp ce femelele si masculul sunt impreuna in acvariu. Inainte de a pune guppy in acvariul de reproducere, cumpara mancare cu o valoare nutritiva mai mare pentru a incuraja o imperechere sanatoasa.

9

Pune guppy in acvariul de reproducere. In acest punct, tot ce poti sa faci este sa astepti ca pestii sa se imperecheze. Pune masculul inapoi in acvariul de origine cand observi ca femela/femelele sunt gestante. Poti stii daca o femela peste este gestanta sau nu prin observarea unui semn inchis la culoare pe abdomen. Acest semn se numeste pata gravidiei. Toate femelele vor avea aceasta pata cand sunt gestante, dar devine clar mai intunecata cand ouale au fost fertilizate.

10

Afla cand pestele tau va naste. In general, perioada de gestatie este intre 26 si 31 zile. Cand femela ta guppy e pregatita sa nasca, ea va avea stomacul foarte mare si pata gravidiei ii va fi neagra (sau maro inchis daca ai guppy albionsi sau galbeni). Stomacul ei va fi si mai patratos, in loc de rotund.

Pregateste-te pentru faptul ca guppy nasc pui vii si nu depun oua. Va trebui sa monitorizezi femela gestanta indeaproape, astfel incat dupa ce naste sa o poti scoate imediat din acvariu (altfel isi va manca puii).

11

Cateva semne de travaliu ale unui peste sunt: sta aproape nemiscata si se ascunde, tremura (contractii), petrece timp in apropierea incalzitorului sau i se modifica apetitul (inclusiv refuzul alimentar sau scuiparea mancarii).

B. Ingrijirea puilor

- Indeparteaza femela din acvariul de imperechere dupa ce puii s-au nascut. Acest lucru poate parea crud, insa puii guppy se nasc pregatiti sa supravietuiasca pe cont propriu. De asemenea, cum am mai mentionat, mamele pot deveni canibale si isi vor manca puii.

- Daca nu poti fii acolo cand femela naste, asigura-le puilor multe plante in care sa se ascunda.

- Mentine acvariul curat si o temperatura propice. Puii au nevoie de o temperatura de 25.5 grade Celsius. Mentine acvariul la aceasta temperatura pana cand puii au crescut. De asemenea, curata des acvariul. Sifoneaza cu grija de fiecare data cand devine prea murdar si schimba 40% din apa la fiecare cateva zile pentru a mentine apa curata.

- Hraneste puii corespunzator. Puii de guppy mananca creveti, viermi mici sau fulgi pisati. Trebuie hraniti de doua ori pe zi. Guppy mananca si carne si vegetale. Ar trebui sa le dai si fulgi vegetali si standard.

Sfat: Tine minte ca puii sunt mici iar daca le pui prea multa mancare in acvariu, mancarea in exces care se strica stand in apa, ii poate imbolnavi sau chiar omori.

- Nou nascutii guppy ar trebui hraniti cu artemia salina proaspat eclozati, pentru ca puii sa atinga potentialul maxim de crestere. Daca vrei sa le dai pestisorilor tai o gustare buna, pune o cantitate mica de spanac fiert in acvariul lor.

- Ia masuri pentru a te asigura ca pestisorii tai sunt sanatosi. Acest lucru se refera la evacuarea tuturor puilor care au murit. Cei morti vor pluti la suprafata apei, fiind foarte usor sa-i pescuiesti. Numara cati nu au supravietuit. Daca observi ca sunt multi care au murit, vei dori sa stii ce ii ucide. Schimba apa si treci pe un alt tip de mancare. Orice reziduuri acumulate sunt nocive pentru sanatatea pestisorilor tai.

- Muta puii in acvariul normal cand se fac suficient de mari. Cand sunt destul de mari sau cam o luna si jumatate sau doua, vor fi pregatiti sa se apere si in afara acvariului de imperechere. Ii poti pune in acvariul tau normal, cu pesti non-agresivi, ii poti vinde unui petshop sau oferi ca si cadou prietenilor.

Cum sa faci mancare pentru pui din mancarea pentru pesti?

- Inchide niste fulgi/pelete intr-o punga cu fermoar
- Piseaza mancarea pana cand se transforma intr-o pudra fina
- Hraneste-i cu moderatie
- Adauga tipuri diferite de mancaruri bogate in proteine in amestec
- Daca praful e prea mare, puii nu-l vor manca. In acest caz, ar trebui sa cauti mancare speciala pentru puiet de guppy.
- Ia o scobitoare in pune-o in apa. Apoi pune-o in pudra si inapoi in apa.

Sfaturi:

- Daca un mascul nu se imperecheaza cu o femela, incearca sa pui un alt mascul intr-un borcan separat si plaseaza borcanul in apropierea acvariului. De indata ce masculul din acvariu realizeaza ca are competitie, el se va imperechea. Daca nici acest lucru nu functioneaza, s-ar putea sa fie nevoie sa alegi un alt guppy pentru inmultire.
- Nu pune specii diferite de pesti alaturi de guppy, pentru ca vor stresa perechea si vor manca toti puii aflati la vedere.
- Incearca sa faci perechi din femelele si masculii care au anumite culori sau modele ale aripioarelor care iti plac, pentru a te asigura ca si puii vor arata asa cum iti doresti.
- Daruieste sau vinde puietul de guppy daca ai prea multi in acvariu sau acestia nnu vor creste corespunzator si iti vor manca aripioarele.

Atentie:

- Daca un mascul e prea agresiv cu femelele, incearca sa pui mai multe locuri de ascuns pentru femele, precum plante false si mici adaposturi. Daca e agresiv chiar si cu aceste masuri si nu fertilizeaza femela, indeparteaza-l, caci aceasta e o trasatura rea pentru a fi data urmasilor(comportamentul agresiv e neobisnuit la guppy) si poate dauna femelelor.

Lucruri de care vei avea nevoie:

- 3 acvarii: unul pentru masculii adulti guppy(30 l), unul pentru femelele adulte(30 l) si unul pentru imperechere(60 l) sau adapostirea puietului(45-60l).
- Un incalzitor, termometru si un filtru mai fin pentru fiecare acvariu
- Artemia vie sau congelata, viermi mici, fulgi de peste pisati, infuzorii sau alte tipuri de mancare uscata pudra
- Plante(vii sau artificiale)
- Un minciog mic
- Solutii de curatat
- Scoicile sunt o idee buna daca nu vrei sa dai bani pe protectii.

Etichete: pesti, guppy, acvariu

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Guppy – cine nu-i iubeste? Guppy sunt unii din cei mai colorati pesti tropicali de apa dulce...
Pestele este al treilea cel mai popular animal de companie, dupa caine si pisica. Daca ai un...
Ciclul de hidrogen este procesul care descompune resturile toxice de nitrogen din acvariu in compusi mai putin...