Din fericire, atacurile ursilor asupra oamenilor sunt putin frecvente si au loc in conditii extreme, iar decesul oamenilor provocat de ursi este conform statisticilor si mai rar. Totusi, ursii sunt animale imense si foarte puternice, de aceea intalnirea intre patru ochi cu acest mamifer este potential mortala.
Daca totusi iti iese Mos Martin in cale, iata cum sa te protejezi de atacul ursilor in padure.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa te protejezi de ursi:
Evita intalnirile “prea intime”. Daca poti preveni intalnirea cu ursul, restul pasilor sunt de prisos. dar este bine sa te pui in garda si sa citesti urmatoarele recomandari ca sa scapi cu viata dintr-o situatie primejdioasa
Ursii sunt creaturi reticente si de regula prefera sa stea la distanta de oameni. Daca si tu doresti sa eviti confruntarea directa cu aceste mamifere, da-le un semn ca esti pe punctul sa explorezi mediul lor de viata.
Vorbeste tare, canta sau foloseste anumite obiecte care produc zgomot, in asa fel incat ursii sa stie ca nu sunt singuri in padure. Totusi nu te aventura in acele zone montane unde turistii sunt avertizati prin intermediul placutelor indicatoare ca ursii trec frecvent prin teritoriu.
De asemenea, daca vezi urme de labe, capcane pentru ursi sau alte indicii care indica prezenta acestor animale, paraseste locul imediat.
Pastreaza distanta. Daca vezi un urs de la o distanta mai mare de 300 de metri, paraseste zona. In caz ca padurea servea drept scurtatura pentru destinatia finala, ocoleste-o si continua drumul pe sosea, cat mai departe de padure. Daca ursul nu te-a vazut, nu-l deranja: retrage-te calm si linistit, iar cand te-ai indepartat de pericol, emite un zgomot suficient de mare pentru a preveni viitoare intalniri intamplatoare.
Pastreaza-ti sangele rece. In cazul in care ursul te vede, incepe sa vorbesti pe un ton scazut si calm. Nu conteaza ce spui, dar in timp ce vorbesti, retrage-te incet, urmarind ursul discret si evitand totdata contactul vizual direct. Scopul tau este sa comunici cu ursul si sa ii transmiti fara teama ca ii vei parasi de indata teritoriul. Stai drept, chiar daca ursul te fixeaza si pastreaza-ti calmul chiar si atunci cand aceste se afla la o distanta mai mica de 300 de metri.
Ai grija la plecare. Indeparteaza-te incet, fara sa alergi sau sa pari pierdut de frica in fata lui in timp ce comunici cu el cu detasare. Cu cat esti mai speriat, cu atat ursul este mai tentat sa atace. Nu fi agresiv, dar nici nu te ghemui, pentru ca acest lucru tradeaza frica sau vulnerabilitatea.
Intelege motivatiile ursului. In zilele noastre, ursii coboara pana in orase manati de foame. Ursii flamanzi, cei care isi protejeaza hrana si ursoaicele cu pui reprezinta cel mai mare pericol pentru oameni. La fel de agresiv poate fi si un urs ranit. Incearca sa ocolesti aceste animale puternice atunci cand isi protejeaza mancarea sau puii. Instinctul de conservare ii determina sa fie agresivi si sa isi apere hrana, teritoriul sau urmasii.
Daca un urs te urmareste pentru ca ii este foame, singura ta sansa de scapare este sa lupti sau sa il sperii cu un obiect. Chiar daca nu ai la tine oale, tigai sau alte obiecte, alunga-l cu pietre, crengi sau orice iti iese in cale. Asa il pui pe fuga, mai ales ca ursii in general nu vad in oameni o prada. Ursii care incearca sa atace oamenii sunt imaturi, raniti sau infometati, de aceea pot fi usor de speriat, o data ce ii lovesti. Insa nu incerca sa ataci vreun urs care este non-agresiv. Intelege-i intentiile si actioneaza in consecinta.
Nu te apropia de casa ursului pe intuneric. Incearca sa nu circuli noaptea pe drumurile unde ai toate sansele sa iti iasa un urs in cale. Pe timp de noapte, cand ursul tot apare si dispare in urma ta inseamna ca te percepe ca hrana. In caz ca nu ai nicio alternativa ca sa il eviti si nu stii cum sa te aperi, ia pozitia mortului si stai intins pe teren timp de cateva minute, pana se indeparteaza. Un urs poate privi inapoi si poate reveni daca te vede in miscare.
Evita pozitia fetala in timp ce faci pe mortul pentru ca aceasta ii permite ursului sa iti atace bratele, gatul sau alte parti vitale.
Nu pleca la drum fara a-i instiinta pe apropiati. Ori de cate ori te duci in padure, asigura-te ca cineva stie unde te duci si ia un telefon mobil cu tine.
Ca sa scapi de urs, iata ce tehnici mai poti folosi:
- Urca intr-un copac daca poti sa te cateri si ai timp. Numai daca esti un alpinist bun si te aflii aproape de un copac, poti incerca aceasta metoda. Aminteste-ti ca si ursii sunt buni cataratori, asa ca aceasta abordare nu este 100% eficienta.
- Alearga in cerc. Aminteste-ti ca ursii au 4 picioare si un centru de greutate mai mare decat oamenii. Ei nu pot face slalomuri la fel de usor ca noi, de aceea, daca esti in apropierea unui urs intr-o zona deschisa (campii sau terenuri), nu fugi in linie dreapta, ci muta-te de pe stanga pe dreapta sau alearga in cerc. In acest mod fortezi ursul sa schimbe constant directia, pana ce animalul se va plictisi de urmarire
- Foloseste un spray cu piper. Daca te-ai suit in copac sau esti la aproximativ 15-20 de metri distanta fata de urs, foloseste un spray cu piper pentru a alunga intrusul. Pulverizeaza in directia capului pentru a-l descuraja.
- Momeste-l pe urs cu mancare. Atunci cand te aventurezi prin paduri, este bine sa porti asupra ta si hrana care l-ar putea tenta pe urs. Asa animalul va fi preocupat sa isi savureze gustarea, iar tu vei avea timp sa iei un avans considerabil in fata ursului.
- La nevoie foloseste arma de foc. Doar cand este absolut necesar si detii o arma de foc, o poti folosi. Pentru ca tinta sa il nimereasca, trebuie sa te apropii la minim 40 de metri distanta de urs. Cel mai indicat este sa folosesti un tranchilizant in locul armei de foc. In acest fel vei scapa si tu cu viata si ursul.
- Nu surprinde ursul – atentioneaza-l ca esti prin preajma. Multi excursionisti pleaca la drum cu clopote de vaca sau isi leaga clopotele la picioare pentru ca ursii sa auda zgomot si sa plece. Expertii avertizeaza ca aceasta tactica nu functioneaza mereu. Cel mai bine este sa vorbesti, sa aplauzi sau sa bati din palme daca vrei sa atentionezi ursii ca te apropii de padure.
- Nu pastra mancarea in cortul de camping. Utilizeaza intotdeauna recipiente adecvate pentru depozitarea alimentelor sau suspenda produsele alimentare la cel putin patru metri inaltime de la sol legand hrana de stalpi sau de copaci. Nu uita ca cele mai multe specii de ursi sunt alpinisti excelenti.
- Ursii sunt atrasi de mirosuri, astfel incat nu este recomandat sa tii resturile alimentare sau ambalajele in apropierea locului de dormit.
- Ia cu tine trusa de prim ajutor. Asigura-te ca pleci la drum cu produse de igiena necesare in caz ca te-ai lovit si sangerezi. De asemenea, nu lasa pansamente sau lucruri patate cu sange la intamplare pentru ca ursul va veni pe urmele tale.
Uneori ursii se ridica in doua picioare si par intimidanti. Insa, acesta este un gest de curiozitate pe care ursul il adopta doar ca sa vada mai bine cu cine are de-a face.
Tine cont de aceste tehnici ori de cate ori ajungi intr-o regiune locuita de ursi. Pastreaza-ti calmul in orice imprejurare si aplica una dintre aceste metode ca sa scapi de atacul ursilor.