Cum se administreaza medicamentatia pe cale orala pisicilor

Cum se administreaza medicamentatia pe cale orala pisicilor

Veterinarii prescriu pisicilor tratamente cu medicamentate pe cale orala in diferite cazuri.

Este foarte important ca astfel de tratamente sa fie aplicate conform indicatiilor medicilor, pentru a avea rezultatele scontate. Multe pisici, insa, urasc orice tip de medicamente si aplicarea unui astfel de tratament poate constitui o provocare pentru proprietari.

Iata cateva sfaturi despre cum puteti administra pisicilor medicamentatia pe cale orala:

Urmati instructiunile medicului veterinar. Unele medicamente pot fi luate o data cu mancarea, iar altele numai pe stomacul gol. Unele trebuie administrate o data pe zi, altele de 2-3 ori. Astfel, este foarte important sa urmati intocmai indicatiile veterinarului.

Relaxati-va. Pisicile pot simti anxietatea si nu sunt foarte maleabile, daca simt vreun disconfort.

Pastrati-va calmul cand administrati medicamente pisicilor. Nu fortati pisicile sa le ingereze.Vorbiti-le pe un ton calm si folositi miscari usoare, pentru a le convinge sa inghita pastilele.  

Ascundeti pastilele in mancare. Formati mingiute din mancare la conserva si ascundeti o pastila in interiorul unei astfel de mingiute. Dati-i pisicii o mingiuta goala, mai intai, pentru a-i castiga increderea, apoi dati-i mingiuta cu medicamentul ascuns in ea. Unele pisici pot depista pastila si o scuipa sau o evita atunci cand consuma hrana din jurul ei. Puteti pisa pastilele si sa le amestecati in mancare, insa trebuie sa cereti sfatul veterinarului in acest sens, deoarece unele medicaemnte isi pierd efectul prin zdrobire. Pentru a masca prezenta medicamentelor in mancare, le puteti ascunde in conserve de ton sau in alte alimente cu miros puternic.

Administrarea pastilelor fara mancare. Prindeti pisica de obraji, de sus, imobilizandu-i astfel capul, fara a-i crea dinsconfort. Trageti-i capul inapoi si maxilarul pisicii se va deschide in mod automat. Impingeti pastila cat mai adanc in gura pisicii, inchideti-i gura si suflati-i aer usor pe fata. Aerul va incuraja pisica sa inghita. Miscati-va repede, pentru a evita ca aceasta sa scuipe medicamentul.

Administrarea medicamentatiei lichide fara mancare. Medicamentele lichide trebuie introduse in gura pisicii, pe lateral, intre dinti si obraz. Folositi o pipeta pentru a picura medicamentul si tineti apoi gura pisicii inchisa, suflandu-i aer pe nas, ca sa inghita. Nu lasati capul pisicii pe spate cand ii administrati medicamente lichide, pentru a evita accesul acestora in caile respiratorii. Puteti incerca acest procedeu cu apa, pana cand sunteti siguri ca puteti administra medicamentul.

Daca totusi intampinati dificultati in administrarea orala a medicamentatiei pisicii, cereti ajutorul medicului veterinar, care va gasi o modalitate de a-i administra felinei tratamentul intr-un mod mai acceptabil, printr-o vizita zilnica la cabinet, pe perioada acestuia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multi dintre noi am visat sa devenim veterinari, cand eram copii. Unii si-au implinit visul, altii au...
Te-ai intrebat vreodata cat de inteligenta este pisica ta? Cunosti macar un proprietar de caine care se...
Insuficienta renala este, din pacate, o problema de sanatate destul de comuna la pisici. Nu exista o...