Alergiile la caini. Cauze si cum sa le gestionezi

Alergiile la caini. Cauze si cum sa le gestionezi

La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a organismului canin poate fi dificila, deci necesita o atentie sporita. In primul rand, trebuie inteleasa cauza unei alergii. Apoi, vine si rezolvarea.

Alergiile la caini:

- alergii la mancare. Astfel de probleme sunt destul de comune printre patrupezii nostri dragi. Proteinele din carne, cum ar fi puiul, carnea de vita sau pestele pot declansa o alergie. In plus, unele cereale precum graul, porumbul sau soia pot declansa o astfel de reactie in organismul cainelui. Ce se intampla, mai eact? Patrupedul are o sensibilitate la anumite ingrediente, iar sistemul sau imunitar reactioneaza exagerat, aparand simptome precum mancarimea intensa, inflamatia pielii, eruptii cutanate si chiar probleme digestive(varsaturi, diaree). Pentru a evita viitoarele neplaceri, recomandam hrana uscata pentru caini si chiar hrana pentru caini alergici. De multe ori, o alergie alimentara nu poate fi descoperita decat cu ajutorul veterinarului. Aceste foloseste teste specifice, precum cel desange sau eliminarea treptata a anumitor ingrediente din dieta cainelui pentru a identifica cauza exacta a reactiei alergice.

- alergiile de interior. In casa, cainele poate dezvolta diverse alergii. La fel ca si la om, mucegaiul si acarienii sunt principalii declansatori de alergii. Odata ce acesti alergeni intra in contact cu pielea sau mucoasele cainelui, sistemul sau imunitar poate reactiona, provocand simptomele neplacute ale unei alergii. Asadar, mentine casa curata, pentru ca si expunerea la alergeni sa fie mai scazuta. Aspira la cateva zile covoarele si spala lenjeriile de pat o data pe saptamana(daca nu transpiri asiduu). De asemenea, iti recomandam sa folosesti un filtru de aer in sistemul de incalzire. Acesta contribuie la reducerea cantitatii de alergeni din mediul inconjurator.

- alergii la polen. Nu doar oamenii pot fi alergici la polen, ci si cainii. Aceste slabviciuni de sezon sunt destul de frecvente. Simptomele sunt: stranut des, ochi rosii si aposi, mancarime la nivelul pielii si eruptii cutanate. Si anumite plante pot declansa alergii in randul cainilor.

- alergii la anumite insecte. Ciupiturile de purice sau de capuse pot provoca alergii in randul cainilor. Aceste insecte elibereaza substante chimice in pielea patrupedului, sistemul imunitar putand sa reactioneze in exces. Simptomele unei alergii la intepaturile de insecte sunt de obicei: umflaturi, inrosirea pielii, mancarime intensa si cjiar reactii severe(mai rar), cum ar fi dificultati de respiratie sau umflarea excesiva a zonei intepate. Daca i se intampla asa ceva cainelui tau, du-l imediat la un veterinar. Unele alergii pot necesita tratament urgent, iar medicul specialist poate prescrie medicamente antihistaminice sau corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si mancarimea. Nu uita, de asemenea, sa protejezi animalul de insectele periculoase, folosind repelenti specifici.

- alergii la produse de igiena si cosmetice. Aceste produse speciale pentru caini pot , totusi, contine unele substante chimice sau parfumuri care sa declanseze reactii alergice la cainii sensibili. Ne referim , de eemplu, la anumite spray-uri anti-purici care pot irita pielea patrupedului. In plus, anumite zgarzi cu substante chimice pentru prevenirea puricilor si a capuselor pot declansa reactii alergice. In cazul in care cainele tau se scarpina frecvent, dezvolta roseata sau alte semne de iritatie dupa utilizarea unui anumit produs, intrerupe imediat folosirea acestuia si consulta un medic veterinar.

Citeste si: Cum se ia temperatura unui caine

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...
Lhasa Apso este o rasa de caine de mici dimensiuni cu originea in regiunea Lhasa din Tibet....
Orice caine intra intotdeauna in alerta atunci cand cineva nou ajunge in preajma sa. Totusi, uneori, incepe...