Cum sa ai grija de animalul tau. Alimente obisnuite care ii pot face rau

Cum sa ai grija de animalul tau. Alimente obisnuite care ii pot face rau

Animalul tau de companie invata multe despre lume prin intermediul gustului si al mirosului. Din pacate, exista alimente ce par inofensive, dar care sunt toxice pentru patruped. Iata lista de alimente extrem de periculoase atat pentru caini cat si pentru pisici!

Alimente obisnuite care ii pot face rau animalului de companie:

Ceapa si usturoi. Legumele asemanatoare cepei(usturoi, praz) contin disulfura de propil, o combinatie care distruge globulele rosii, provocand anemie. In cazurile severe, anemia duce la deteriorarea grava a organelor interne. Simptomele sunt greata, varsaturi, diaree, apatie, dureri abdominale si o frecventa cardiaca crescuta. Aceste semne grave pot aparea in cateva zile.

Crini. Vrobim despre flori superbe si cu un miros puternic. Din pacate, crinii sunt mortali pentru animale. Au efect nefrotoxic foarte puternic, daca intra in sistemul digestiv. Elementele din crini sunt toxice pentru rinichi. Principalele semne ale otravirii cu crin sunt pierderea poftei de mancare, varsaturi, urinare excesiva si cresterea salivatiei.

Struguri si stafide. 15 grame de struguri sunt suficiente pente a otravi un caine de 10 kilograme! Strugurii au un efect devastator asupra rinichilor animalelor. Daca animalul are deja probleme de sanatate, strugurii pot provoca insuficienta renala. Animalele sanatoase pot dezvolta simptome precum: diaree, apatie, pierderea poftei de mancare si varsaturi.

Cafea si ciocolata. Aceste doua alimente contin substante periculoase pentru pisici si caini. Pot provoca varsaturi chiar si atunci cand sunt consumate in cantitati mici. De exemplu, ciocolata neagra contine substante mai periculoase decat ciocolata cu lapte, iar efectul otravitor este mai puternic. Cofeina poate provocaa urinare excesiva, deshidratare, aritmie, probleme cu pancreasul si hipertensiune arteriala.

Oase mari. Oasele sunt bucuria oricauri caine, insa nu te lasa dus de val. Oasele, mai ales cele mari, pot cauza probleme grave. Se transforma in aschii, atunci cand sunt roase de caine. Acele aschii pot deteriora intestinele sau pot ramane in gat. Perforarea stomacului si/sau a intestinelor inseamna peritonita, o afectiune extrem de periculoasa.

Merele. Merele verzi nu sunt periculoase. Cele rosii, in schimb, pot provoca o reactie alergica sau mancarime in cazul cainilor. Daca animalul tau, consuma mere, ai grija sa nu ii scapi si semintele acestui fruct! Semintele de mere, dar si cele de cirese si caise contin cianura! In doze mici, consumul este sigur pentru oameni, dar foarte periculos pentru animale. Varsaturile, diareea si deshidratarea sunt primele semne de otravire.

Rosii. Tomatele necopate sun periculoase pentru oameni. In schimb, toate rosiile sunt periculoase pentru animale! O rosie pe saptamana reprezinta doza sigura pentru un caine care mananca alimente naturale. Tomatele contin solanina(alcaloid steolic toxic) care determina descompunerea globulelor rosii.

Oua crude. Ouale nepreparate sunt periculoase atat pentru oameni cat si pentru animale. Salmonela e principala amenintare din opul crud. In plus, albusurile contin avidina, proteina ce poate deregla circuitul vitaminei B din organism.

Avocado contine persina, o toxina fungicida. Pentru om, doar samburele este toxic. In cazul cainilor si pisicilor, intregul fruct este periculos. Persina cauzeaza probleme gastro-intestinale, dificultati de respiratie si afectiuni cardiace.

Inghetata contine mult lapte si zahar. Majoritatea animalelor adulte sunt intolerante la lactoza . Asadar, consumul de inghetata provoaca diaree, varsaturi si probleme gastro-intestinale. De asemenea, zaharul poate cauza probleme dentare.

Citeste si: De ce pisicile se uita cu atentie in locuri in care oamenii nu vad nimic

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...