De ce pisicile se uita cu atentie in locuri in care oamenii nu vad nimic

De ce pisicile se uita cu atentie in locuri in care oamenii nu vad nimic

Daca ai pisica, ai vazut-o cu siguranta , de multe ori, uitandu-se cu mare interes in locuri in care nu pare sa existe ceva. Poate te-ai obisnuit cu acest comportament sau poate inca ti se pare ciudat. Oricum ar fi, trebuie sa intelegi ca acest gest are o logica. Si nu, nu ne referim la teoriile controversate despre puterile supranaturale ale pisicilor. Ne referim la chestiuni stiintifice , elemente care explica acest comportament al felinelor. Iata despre ce este vorba:

Pisicile au o viziune uimitoare. Orice pisica observa intotdeauna cele mai mici detalii. Poate vedea un paianjen atat de mic incat ochiul uman nu il poate percepe sau poate sesiza o umbra pe un perete. Elemente nesemnificative pentru un om. Pentru pisici, insa, sunt fenomene interesante, deoarece au perceptii senzoriale diferite. Mai mult, pisicile pot percepe unele lungimi de unda ale luminii, precum ultravioletele, care sunt invizibile pentru oameni. Din aceste motive, cand pisica ta incepe sa se uite brusc si cu interes la ceva ce pare invizibil nu te impaciente: nu uita ca vede mult mai bine decat tine!

Pisicile pot auzi lucruri pe care oamenii nu le pot face. Aceste mici creaturi au, de asemenea, un auz mult mai bun, nu doar in comparatie cu oamenii, dar si cu alte mamifere. De exemplu, raza de auz a unui caine este in jur de 67 Hz pana la 45 kHz, in timp a unei pisici se situeaza intre 48 Hz si 85 kHz. Astfel, pisicile detecteaza si cele mai mici zgomot, cum ar fi pasitul din iarba sau susurul apei. Asadar, daca felina ta se uita cu interes spre perete, probabil exista vreo problema cu tevile sau poate ca unele insecte s-au instalat acolo.

Incearca sa descopere ceva. Creierul pisicilor a fost si este un subiect interesant de cercetare. Spre exemplu, oamenii de stiinta au descoperit ca pisicile, la fel ca oamenii, au memorie episodica, fiind capabile sa recupereze si sa utilizeze informatii despre ce, cat si unde dintr-o singura experienta. Pisicile sunt foarte curioase, iar atunci cand se concentreaza la ceva mult timp, poate fi un semn ca incearca sa-si dea seama. Spre exemplu, de unde provine sursa de zgomot sau de lumina. Nu in ultimul rand, incearca sa detecteze orice pericol.

Poate fi un semn al unei afectiuni medicale. O afectiune numita hiperestezie poate determina acest comportament, desi frecventa este mica. Simptomele acestei boli mai includ rasucirea brusca a cozii, marirea pupilei, mieunatul puternic si urinarea necontrolata. Nu se stie cu exactitate ce declanseaza aceasta afectiune, insa stresul ar putea fi una dintre cauze.

Citeste si: Ai observat ca pisica ta are limba aspra? Oamenii de stiinta au gasit explicatia

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te-ai intrebat vreodata cat de inteligenta este pisica ta? Cunosti macar un proprietar de caine care se...
Insuficienta renala este, din pacate, o problema de sanatate destul de comuna la pisici. Nu exista o...
Care animal crezi ca este cel mai destept? Este o intrebare dificila, desigur, deoarece diferite animale sunt...