Cum sa ai grija de ANIMALUL tau de companie. 12 semne ca e nevoie de VETERINAR

Cum sa ai grija de ANIMALUL tau de companie. 12 semne ca e nevoie de VETERINAR

Animalele de companie nu pot transmite, din pacate, cu voce tare, daca ceva e in neregula. Din acest motiv, un bun stapan trebuie sa cunoasca principalele simptome ale bolilor in cazul animalelor domestice.

Iata care sunt semnele care arata ca ar trebui sa-ti duci imediat animalul de companie la veterinar:

1. Refuzul de a manca. Daca animalul tau refuza sa manance mai mult de o zi, este un motiv serios sa mergi imediat la veterinar. Acelasi lucru trebuie sa faci, daca exista simptome precum oboseala, varsaturile sau refuzul de a bea. Lipsa poftei de mancare poate indica diferite afectiuni: infectie, tumori, boli gastrice ori ale cavitatii bucale sau paraziti.

2. Setea extrema. In primul rand, nu uita ca pisicile si cainii care mananca hrana uscata consuma mai multa apa decat cele care au in dieta si hrana umeda. Urmareste cat de multa apa bea animalul tau. Lipsa apei duce la deshidratare, in timp ce un consum prea ridicat poate indica diabet sau boli de rinichi. Volumul mediu de apa potabila pentru caini este de aproximativ 20-70 ml / kg/zi; pentru pisici, media este de 60-120 ml/kg/zi, plus umiditatea din alimente.

3. Se ascunde. Fiecare animal este diferit, dar atunci cand animalul tau, prietenos in mod normal, se ascunde in diverse locuri, nu e semn bun. Dorinta de a se ascunde poate fi legata de starea de rau, mai ales daca animalul refuza sa manance, are probleme cu toaleta sau alte simptome. Un alt motiv poate fi stresul sever.

Daca o pisica incearca sa se ascunda undeva, probabil ca este atacata de purici.

4. Agresivitate brusca. Prietenul tau a devenit brusc agresiv? Inainte de a-l pedepsi, afla motivul comportamentului sau. Poate fi o durere, mai ales daca animalul se infurie atunci cand il atingi. Probleme dentare, artrita, leziuni, infectii - acestea sunt alte cateva posibile cauze care pot schimba starea de spirit a unui animal de companie.

5. Urinare frecventa(mai mult de 6 ori pe zi). Daca pisica sau cainele a inceput sa se foloseasca mai des de toaleta, daca i se schimba culoarea urinei sau daca are senzatii dese, mergi cu el la medic. Evident, nu uita ca puii si cainii mai batrani urineaza mai des. Cu toate acestea, probleme grave de sanatate pot provoca un asemenea comportament - incontinenta urinara, diabet, infectii ale tractului urinar sau boli renale.

6. Se linge prea mult. Excesul de autocuratare la pisici poate indica probleme de sanatate. Unul dintre motive este faptul ca zona pe care o linge prezinta mancarimi, durere interioara. Alte motive ar putea fi puricii sau o alergie. In anumite situatii, pisicile se linga frecvent din cauza stresului sau a anxietatii.

Daca un caine se linge intre gheare, in zona cozii sau intre picioare, este un semn de alergie. Daca patrupedul linge obiecte neobisnuite (podeaua sau peretii) sau isi linge des botul, atunci ar putea fi suferi de o tulburare gastrointestinala.

7. Ochii, altfel decat de obicei. Ochii rosii, secretia din ochi sau pleoapele cazute sunt toate simptome ale virusilor si infectiilor bacteriene. De exemplu, secretia incolora din ochii unei pisici inseamna ca are un virus. Daca secretia e galbena sau verde, la mijloc e o infectie. Ochii rosii pot insemna, de asemenea, o leziune, alergie, boli corneene sau boli sistemice grave.

8. Doarme prea mult. Pisicile pot dormi intre 13 si 16 ore pe zi sau chiar mai mult daca sunt plictisite. Cu toate acestea, pot exista alte motive pentru somnul prelungit: stres, peritonita, leucoza, boala Lyme sau chiar virusul imunodeficientei feline.
La caini, somnul in exces poate indica probleme ale glandei tiroide, diabet, infectii sau stres.

9. Blana fara stralucire. O pisica bolnava nu are puterea sa se linga si astfel blana nu va mai fi curata. Unul dintre motivele acestei boli este artrita. Daca animalului ii pica blana in exces, sunt semne de boli de piele, malnutritie, lipsa de vitamine, alergii sau chiar o tumoare.

10. Probleme de respiratie. Daca animalul tau respira greu, desi n-a facut mare efort, du-l imediat la veterinar! O astfel de conditie poate fi periculoasa, iar motivele pentru aceasta sunt numeroase, de la lichid in piept pana la probleme cardiace.

11. Schimbarea culorii gingiilor. Pisicile si cainii au, in mod normal, gingii roz, cu exceptia exemplarelor care se nasc cu ele negre. Astfel, gingiile albe indica pierderea sangelui; cele rosii, febra mare, infectii, substante toxice sau probleme dentare; cele albastre sau violet arata o lipsa de oxigen; cele galbene indica probleme hepatice.

12. Sta constant cu privirea in perete. Desigur, s-ar putea ca animalul tau sa vada ceva ce tu nu percepi. Din pacate, insa, motivul este, de obicei, mult mai grav. Un sindrom de disfunctie cognitiva, convulsii sau ameteli pot fi simptome pentru: leziuni ale creierului, tumori, encefalita, otravire sau accident vascular cerebral.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ti-ai luat un caine, dar ai deja o pisica sau viceversa? Intr-una dintre aceste situatii, trebuie sa...
Probabil, obisnuiesti sa iti rasfeti animalul de companie cu produse delicioase ce contin carne cruda sau chiar...
Ai un caine sau o pisica? Nu uita niciun moment sa ai grija de blana animalului tau...