Cum sa determini sexul puilor de gaina

Cum sa determini sexul puilor de gaina

Ai de gand sa cresti gaini, dar nu ai prea multa experienta in domeniu? Daca da, un aspect important este echilibrul grupului de pasari! Ce inseamna asta? Puicile trebuie sa predomine! Prea multi cocosi ar destabiliza colectivul: 1. puicile vor fi stresate de dorinta continua a masculilor de a se reproduce; 2. cocosii se vor bate crunt intre ei pentru suprematia din ograda. Raportul sanatos ar fi de cam 10 puici la un cocos! In cazul raselor mai grele(mai lenese), un mascul se va simti in largul sau cu 5-6 gaini in preajma! 

Nu poti stii ce sex vor avea puii inainte de eclozare. Ai, insa, anumite modalitati de verificare a sexului puilor de gaina, dupa ce ies din oua. Iata care sunt aceste tehnici:

Penele de la nivelul aripilor. Puii sunt acoperiti cu puf, cu exceptia capEtelor de aripioare unde au mici pene. Pentru a  vedea aceste penisoare, prinde puisorul cu atentie intr-o mana, ferm, dar fara sa il strangi! Cu cealalta mana, deschide-i aripioara, pana cand penele sunt oarecum separate si vizibile. Un cocos va avea aceste pene cam la aceeasi lungime. In schimb, puicile vor avea penele din varful aripioarelor de lungimi diferite(alternate de obicei). Fa aceasta verificare la una-doua zile dupa eclozare. Mai tarziu, nu vei mai putea face diferenta!

Coloratura. Puii masculi au, de obicei, capete deschise la culoare, in timp ce femelele au , in cele mai multe cazuri, capete maro inchis. Daca o femela are pete sau dungi, acestea sunt, in mod normal, maro sau negre. In schimb, viitorii cocosi au aceste pete galbui sai chiar albe. De exemplu, puisorii masculi din rasele Rhode Island Red si New Hampshire vor avea o coloratura aproape aurie. Cam la fel stau lucrurile si in cazul rasei Red Stars: baietii eclozeaza in culoarea untului, in timp ce fetele au nuante de auriu roscat. In unele situatii, poti estima sexul unui pui de o zi folosind cititorul de culori. Anumite rase vor avea modele de puf unice in functie de sex. De exemplu, puisorii masculi din rasa Barred Plymouth Rocks vor avea pete galbene pe cap.

Dimensiunea. La varsta de 3-4 saptamani, cocosii lasa in urma puicile la capitolul crestere. Altfel spus, cocosii se dezvolta mai repede!

Verificarea anala. Tine puisorul intr-o mana si aplica o usoara presiune pe abdomen, pana se gainateaza. Imediat verifica-i orificiul anal! Daca observio umflatura, atunci puiul este mascul. Daca nu exista aceasta umflatura, tii in mana o puicuta. In cazul anumitor rase, atat masculii, cat si femelele au ceea ce arata ca o serie de margele mici in orificiul anal. Diferenta? Cocosul va avea o margea centrala mai mare, rotunda. La puica, aceasta are un aspect pat.

Verificarea la 6 saptamani. Schimbarile fizice la varsta de 6 saptamani devin clare la gaini! Cocosul e mult mai mare decat puica; creasta cocosului e mult mai mare si mai vascularizata l decat cea a femelei! Iar cu trecerea timpului diferentele sunt evidente! Pe langa marimea corpului, a crestei, a margelelor si a cozii, masculii au si un comportament specific! Un cocos va emite sunete scurte ca de trompeta la auzul anumitor zgomote/miscari considerate potential pericol(batai din palma, spre xemplu). Gaina, de obicei, nu are acest comportament. De asemenea, cocosul se alarmeaza la aparitia altor vietati. Din cauza hormonilor, un mascul e posibil sa incerce sa te ciuguleasca si chiar sa sara pe tine(sa devina agresiv), considerandu-te un pericol pentru femelele sale! Un alt semn fizic clar ce distinge masculul de femela este aparitia pintenilor( formatiuni cornoase situate in partea de dinapoi si de jos a piciorului, deasupra labei). Nu in ultimul rand, ouatul face diferenta: gainile vor cauta locuri mai ascunse unde sa depuna ouale(asta daca nu le-ai creat deja un spatiu special - cunoscutele cuibare). 

Citeste si: Cum sa cresti GAINI KABIR

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gainile, chiar si cele ouatoare, adica rachetele, cum li se mai spune in termen popular, au perioade...
Te-ai mutat recent intr-o zona rurala si vrei sa cresti gaini? Nu e cel mai dificil lucru...
Gainile din rasa mixta Kabir sunt mari, au o carne de calitate, produc oua in cantitati satisfacatoare...