Gaini

Lista articolelor despre gaini pe AflaCum.ro

Articole despre gaini

Citeste cele mai noi articole despre gaini publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre gaini, pe AflaCum.ro!

Ai de gand sa cresti gaini, dar nu ai prea multa experienta in domeniu? Daca da, un aspect important este echilibrul grupului de pasari! Ce inseamna asta? Puicile trebuie sa predomine! Prea multi cocosi ar destabiliza colectivul: 1. puicile vor fi stresate de dorinta continua a masculilor de a se reproduce; 2. cocosii se vor bate crunt intre ei pentru suprematia din ograda. Raportul sanatos ar fi de cam 10 puici la un cocos! In cazul raselor mai grele(mai lenese), un mascul se va simti in largul sau cu 5-6 gaini in preajma! 

Nu poti stii ce sex vor avea puii inainte de eclozare. Ai, insa, anumite modalitati de verificare a sexului puilor de gaina, dupa ce ies din oua. Iata care sunt aceste tehnici:

Penele de la nivelul aripilor. Puii sunt acoperiti cu puf, cu exceptia capEtelor de aripioare unde au mici pene. Pentru a  vedea aceste penisoare, prinde puisorul cu atentie intr-o mana, ferm, dar fara sa il strangi! Cu cealalta mana, deschide-i aripioara, pana cand penele sunt oarecum separate si vizibile. Un cocos va avea aceste pene cam la aceeasi lungime. In schimb, puicile vor avea penele din varful aripioarelor de lungimi diferite(alternate de obicei). Fa aceasta verificare la una-doua zile dupa eclozare. Mai tarziu, nu vei mai putea face diferenta!

Gainile, chiar si cele ouatoare, adica rachetele, cum li se mai spune in termen popular, au perioade cand oua mai putin sau deloc. Iata motivele pentru care se intampla acest fenomen reversibil, din fericire.

De ce se opresc gainile din ouat:

Pradatorii. Pradatorii( dihorii, vulpile) sunt simtiti de catre pasari. Daca amenintarea persista, gainile nu vor mai oua. De asemenea, pasarile pot percepe cainii, pisicile si chiar anumit oameni ca pe un potential pericol. Asadar, trebuie sa elimi aceste amenintari cat mai repede! Capcanele sau aparatele cu ultrasunete vor functiona mai ales la dihori si vulpi! Ai grija, in a doua situatie, sa nu afectezi si alte animale domestice din curte!

Te-ai mutat recent intr-o zona rurala si vrei sa cresti gaini? Nu e cel mai dificil lucru din lume, insa nu e nici chiar simplu. Trebuie sa tii cont de cateva etape. Despre acestea in materialul de mai jos.

1. Alegerea oualor. Oua pentru incubator gasesti in comert. Preferabil sa le iei de la firme cunoscute in domeniu, pentru a nu risca sa cumperi oua necalcate... Ai grija ca ouale sa fie curate si fara fisuri, inainte de a le pune in clocitoare.

2. Incubatia. Puii de gaina incep sa ciocneasca dupa aproximativ 18 zile. Ies din gaoace masiv dupa 21 zile. 

Gainile din rasa mixta Kabir sunt mari, au o carne de calitate, produc oua in cantitati satisfacatoare si nu au nevoie de ingrijiri speciale. In articolul ce urmeaza o sa va dezvaluim cum se pot creste cu succes pasarile din rasa Kabir!

1. Reproducere

- sunt pasari puturoase cand vine vorba de clocit. Trebuie incurajate sa cloceasca sau poti folosi clocitoarea.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.