Cum sa dresezi un pitbull:
Ofera-i suficienta miscare. Daca pitbull ul tau se simte ingradit, isi va canaliza surplusul de energie pe agresivitate. Ia cainele cu tine inclusiv intr-o excursie la munte. De asemenea, joaca-te cu el in curte, iar daca nu ai spatiu, scoate-l la plimbare in parc macar 2 ore pe zi! Un caine care are unde sa-si consume energia este un caine fericit.
Foloseste o cusca. Pit-bullii, ca si alte rase de cainii, au nevoie de mica lor zona, locul care sa fie al lor. Nu folosi niciodata cusca pentru a pedepsi animalul. Transforma acest loc in casa cainelui. Aici, va dormi si se va retrage cand se va simti complesit.
Ataseaza-i o zgarda cu nume si un cip. Folosind aceste metode, iti va fi mai usor sa gasesti cainele, atunci cand, din greseala, il vei pierde! Multi pit bulli pierduti devin foarte apatici, deoarece le este greu sa se integreze in alta familie.
Invata-l cum sa-si faca nevoile! Daca ai luat un pit bull pui, trebuie sa stii ca acesta va urina frecvent! O va face dupa masa, dupa o plimbare lunga, dupa un somn sau dupa o alergare. Iata ce ar trebui sa faci pentru ca pit bull ul sa invete regula toaletei:
- inainte de a-l aduce acasa, alege o zona de toaleta in afara locuintei tale, care va fi locul cainelui pentru treaba mica si mare;
- imediat ce ajunge acasa, du-l in aceasta zona pana cand isi face face nevoile;
- lauda-l, dupa ce se usureaza;
- observa semnele care iti arata ca trebuie sa isi faca nevoile si scoate-l in zona prestabilita. Cand vrea sa faca treaba mica/mare. Cainele va incepe sa adulmece podeaua, sa se plimbe in cercuri mici si sa fie agitat.
Invata sa citesti limbajul corpului. La fel ca oamenii, pit bullii sunt fiinte cu frici si diferite nevoie, pe care le scot la iveala prin diferite limbaje corporale. Pe masura ce iti vei cunoaste cainele, vei recunoaste si toate aceste semne. Daca incepe sa maraie, sa latre sau sa se plimbe in cerc , e clar ca este nervos sau suparat. Unele semne ca patrupedul se simte inconfortabil in preajma unui alt caine/altei creaturi includ o postura rigida, marait, pufnituri, introducerea cozii intre picioare sau chiar incercarea de a se ascunde in spatele tau. Pentru a-ti calma cainele atunci cand manifesta aceste comportamente, trebuie sa alegi una dintre aceste variante: il indepartezi de zona cu probleme, ii oferi un rasfat, il lauzi, il scoti la plimbare sau combini aceste variante, in functie de necesitate.
Antreneaza-l fara sa-l pedepsesti. Cand dresezi pit bullul, concentreaza-te pe a-l invata mai degraba decat pe rezultat. Ii va lua ceva timp sa prinda antrenamentul, asa ca ai nevoie de rabdare. Da cainelui o comanda simpla. Daca iti urmeaza ordinele, rasplateste-l cu laude sau cu putin din hrana lui preferata. Daca-l pedepsesti atunci cand nu va urma comanda, ii vei creste starea de confuzie si nivelul de agresivitate. In schimb, cu rasplata dupa fiecare reusita, pit bull va deveni increzator si nu va mai fi la fel de agresiv. A-l rasplati, insa, nu inseamna a-l rasfata. Fii ferm intotdeauna. Nu ceda, chiar daca patrupedul s-a comportat cum trebuie. Asadar, nu il pedepsi, dar nici nu-i oferi libertate fara reguli!
Fii dominant. Cainele trebuie sa inteleaga ca tu esti liderul si ca trebuie sa se supuna. Pit bullii au nevoie de un lider. Altfel, vor incerca sa devina alfa dominanti. Iata cateva modalitati de a-ti controla cainele, pastrandu-i, in acelasi timp, loialitatea si respectul:
- pentru a-i arata ca esti liderul haitei, ofera-i permisiunea de a face lucrurile pe care le doreste, fiind capabil sa ii interzici lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca;
- lauda-l scurt. Daca pit bullul tau greseste, corecteaza-l rapid! Cainii au o memorie a atentiei de circa 5 secunde. Altfel spus, traiesc doar prezentul. Asadar, permite-i si refuza-i aceleasi chestiuni, pentru a-i arata cine e la conducere! Cand intri in casa, cainele ar trebui sa te urmeze, nu sa intre primul. Odata ce ai stabilit relatia, patrupedul ar trebui sa iti asculte comenzile.
Antreneaza-ti cainele cu lesa. Pit bullul trebuie sa se supuna chiar si cand are lesa slabita. De altfel, nu e preferabil sa ii strangi lesa prea tare. Se va simti liber sa exploreze si sa isi faca nevoile, fiind, in acelasi timp, la mana ta. Folosirea lesei, mai ales cand esti in aer liber, il va impiedica sa scape de sub control. Iata cateva alte lucruri de care trebuie sa tii cont cand iti dresezi cainele in lesa. Pentru a reusi, pitt bullul va invata ca lesa trebuie sa fie slabita in orice moment. Daca pune tensiune in lesa, intoarce-te si trage-l ferm in directia opusa. Astfel, il vei invata sa te urmeze si sa nu incerce sa conduca. Daca patrupedul se comporta corespunzator in lesa slabita, lauda-l sau da-i un rasfat, astfel incat sa stie ca a facut lucrurile cum trebuie.
Dezvata-l de muscat. Daca vrei ca pit bull tau sa invete ca este gresit sa muste oamenii, atunci trebuie sa incepi lectiile inca de cand este mic. Ori de cate ori te ciupeste(mic fiind, muscatura nu va fi cine stie ce), misca-ti mana si striga de parca te doare; astfel, vei declansa o alarma in creierul cainelui, anuntandu-l ca nu este in regula. O alta modalitate de a-l dezvata de la muscat este sa-i oferi multe jucarii de mestecat. Astfel, pit bullul isi va canaliza agresivitatea intr-un mod jucaus si deloc periculos.
Invata-l de mic sa socializeze. Poate cea mai importanta parte a dresajului oricarui caine, dar mai ales al unui pit bull, este socializarea. Cu cat cainele este mai mic, cu atat sansele sa-l transformi intr-o fiinta prietenoasa sunt mai mari. Mergi des cu catelul afara, astfel incat sa poata interactiona cu alti caini, dar si cu oameni.
Du-l in preajma altor caini. Unii pit bulli nu se vor intelege niciodata cu alti caini, in timp ce altii pot fi foarte prietenosi. Este important sa cunosti personalitatea cainelui tau si sa eviti episoadele de socializare, daca stii ca acest aspect ii va creste nivelul de agresivitate. Daca ai convingerea ca poate sa-si faca prieteni canini, incearca urmatoarele:
- plimba-l in lesa in paralel cu alt caine care va fi, bineinteles, tot in lesa. Tu si celalalt stapan veti alege un teritoriu neutru, astfel incat niciunul dintre patrupezi sa nu devina teritorial;
- continuati sa plimbati cainii la cativa metri distanta, alternandu-i in fruntea traseului;
- nu lasa cainele sa alerge spre alti caini, oricat ar fi de entuziasmat. Nu uita ca detii controlul!
- daca ambii caini mai au lesele, aveti grija sa nu se incruce in ele si astfel sa ajunga la conflict!
Lasa pit bullul sa adulmece alti caini, daca prezentarile au mers bine. Daca introducerea a functionat si cainii par pretenosi, lasati-i sa se adulmece pentru scurt timp unul pe altul( stand perpendicular unul de celalalt, astfel incat sa nu se vada cu capul in fata). Daca simti agitatie si agresivitate, retrage imediat pit bullul.
Lasa cainele sa se joace intr-o zona inchisa fara lesa. Daca adulmecarea a mers bine, lasa cainele intr-o zona imprejmuita impreuna cu un alt caine. Unul dintre ei va trebui , totusi, sa ramana in lesa, in caz ca se isca o cearta. Cainele mai nou ar trebui sa fie lasat in lesa, iar zona ingradita nu ar trebui sa aiba prea multe obiecte care pot provoca o lupta, cum ar fi oase sau jucarii interesante. Daca cainii se simt confortabil in acest mediu, scoateti-le lesele, ramanand langa ei cu o sticla de apa rece in mana. In caz ca se isca o lupta, stropiti-i cu apa. Se vor desparti destul de repede.
Obisnuieste-l in preajma copiilor. Nu lasa pit bullul in preajma copiilor decat dupa ce ai siguranta ca a devenit un animal suficient de sociabil. Daca nu ii place pe cei mici, desi va fi putin probabil, deoarece pit bullii iubesc, in genere, copiii, e cazul sa renunti la aceasta zona de socializare. Daca ai copii si pit bullul se arata neprietenos cu ei, e cazul sa ii cauti cainelui un alt stapan.
Citeste si: Cum sa-ti dresezi perusul sa vorbeasca