Cum sa intelegi dihorul prin intermediul sunetelor pe care le scoate

Cum sa intelegi dihorul prin intermediul sunetelor pe care le scoate

Dihorul domestic este din ce in ce mai popular printre amatorii de animale de companie. Acest mic carnivor este preferat in mediul urban, la bloc, cum ne place noua sa spunem. La curte, nu e o optiune fericita, deoarece in ograda exista pasari. Dihorul , chiar si cel domesticit, poate ucide un contingent de gaini in doar 2-3 ore! Dihorul ca animal de companie este foarte popular in SUA, Japonia si Noua Zeelanda, dar moda se raspandeste rapid in intreaga lume!

Asadar, daca vrei un dihor domestic, asigura-te ca stai undeva intr-o urba si nu la sat, unde , daca tu nu ai pasari, ar putea avea vecinii! Acest animal simpatic de altfel e un pericol nativ pentru orice pasare de mici /medii dimensiuni!

Acum, ca am explicat unde ar trebui crescut un dihor, sa vedem cum poti intelege dihorul domestic din prisma sunetelor pe care le scoate:

Ciripitul. Cand dihorul emite sunete asemanatoare celor scoase de un pui, inseamna ca e fericit. Asculta-l cu atentie, deoarece acest ciripit nu este intotdeauna prea puternic. Daca face asta, cel mai probabil dihorul vrea sa te joci cu el. Bucuros, acesta isi va umfla coada, isi va arata dintii si isi va arcui spatele , topaind. Noi, romanii, percepem acest zgomot adesea ca pe un che che che!, ca o interjectie specifica!

Latratul (arareori mormaiala). Cand dihorul latra, este de asemenea entuziasmat/ fericit.  Uneori, acest zgomot(cand e mai intens) poate insemna ca dihorul trece printr-o dificultate(e blocat undeva).

Tipetele(scancetele) ascutite, semne de pericol. Un astfel de zgomot indica faptul ca animalul este speriat/nervos sau ca femela isi alerteaza puii. Dihorul domestic mai scoate aceste scancete atunci cand e dornic de atentie. De asemenea, tipatul ascutit poate indica o rana(picior lovit de exemplu). Se va intampla mai ales atunci cand il iei in brate.

Sforait. La fel ca oamenii, dihorii pot sforai atunci cand dorm. Probabil, te va amuza acest comportament al dihorului tau ceva vreme. Sa nu te ingrijoreze in niciun fel. E ceva firesc!

Stranuturi. Dihorii stranuta frecvent. E firesc, avand in vedere ca le place sa adulmece cam tot ce intalnesc.Totusi, daca observi ca animalul are scurgeri nazale, ochi inlacrimati, stranuta si tuserste mai des decat de obicei, du-l la veterinar!

Suierat. La fel ca o pisica, dihorul scoate un sunet asemanator cu un suierat, atunci cand nu e fericit. Ai grija! Te poate musca. Trebuie sa-l lasi in pace atunci cand suiera si adopta o pozitie defensiva cu coada zbarlita.

Bruxism(scrasnetul dintilor). Daca digorul e bolnav si il doare ceva, are tendinta de scrasni din dinti. Acest semn impreuna cu alte simptome precum scurgeri nazale, scancete si lipsa de energie indica prezenta unei boli. Adesea, dihorii sunt predispusi la boli respiratorii(pneumoniem boala Carre). In aceasta situatie, nu ezita: mergi cu animalul la veterinar!

Citeste si:  Cum sa castigi increderea unei pisici nedomesticite

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ti-ai luat o mica testoasa si nu iti dai seama daca e fata sau baiat? Determinarea sexului...
Pisica ta e sanatoasa si fericita, daca ai grija de ea! Nu doar hrana si rutina zilnica...