Cum sa inveti un caine sa dea laba

Cum sa inveti un caine sa dea laba

Invatarea unui caine sa dea laba inseamna mai mult decat dresarea acestuia sa raspunda la o comanda.

Cand cainele intelege cum si cand sa se aseze, acesta va invata sa fie ascultator si legatura dintre el si stapan va deveni si mai profunda. Iata cum puteti invata un caine sa dea laba:

1. Inceperea dresajului:  

Alegeti o recopensa pentru a o oferi cainelui, atunci cand da laba. Tineti la indemana cateva dintre gustarile sale preferate, cum ar fi bobitele, carnea fiarta, fructele sau legumele, in portii foarte mici, pentru a nu hrani cainele in exces si evitati alimentele daunatoare cum ar fi ciocolata, strugurii, ceapa, ursturoiul, etc.

Spuneti-i cainelui sa se aseze, deoarece este singura pozitie din care va putea da laba.

Aratati-i cainelui recompensa, insa nu i-o dati inca. Puneti-o in fata nasului cainelui, pentru a-i atrage atentia si strangeti pumnul in jurul ei.

Asteptati pana ce cainele pune laba pe mana in care se afla recompensa. Dupa ce vede ca strangeti gustarea in pumn, va incerca sa o ia. Acesta este momentul in care trebuie sa-l invatati ce comportament il va face sa primeasca recompensa.

Asteptati sa puna laba pe mana cu pricina si apoi dati-i recompensa.

Luati laba cainelui in mana, daca acesta nu si-o intinde dupa recompensa. Facand acest lucru si felicitandu-l dupa, il veti face sa inteleaga ca daca va da laba va fi recompensat.  

2. Invatarea comenzii verbale:  

Introduceti o comanda verbala, dupa ce cainele pune laba pe mana cu recompensa, in timp ce i-o dati. Aceasta ar trebuie sa fie „Laba” sau „Bate 5-ul!” Rostiti comanda tare si clar, pentru a putea fi inteleasa de catre caine. Dati comanda in momentul in care cainele va atinge mana cu laba. Nu schimbati comanda aleasa, pentru a nu incurca cainele.

Incepeti sa-i dati cainelui comanda, inainte ca acesta sa puna laba pe mana, miscand recompensa catre el.

Dati-i cainelui recompensa numai cand acesta a realizat comanda cu succes. In caz contrar, va percepe recompensele ca mita.

3. Complicarea comenzii:

Eliminati recompensele, dupa ce cainele isi insuseste acest comportament.

Complicati comanda, o data ce cainele o stapaneste bine, asteptand sa apara o situatie care il deranjeaza, cum ar fi aglomeratia sau primirea unei vizire, pentru a-i da comanda.

Incercati sa faceti cainele sa dea laba opusa, dresandu-l exact cum ati facut prima data, insa tinand recompensa in mana opusa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Invatarea unui caine sa aduca o doza de bere este un truc interesant pentru patruped si folositor...
Cand vine vorba de dresajul cainilor, adesea, cele mai simple actiuni produc cele mai bune rezultate. In...
Cainii de talie mare sunt mai greu de dresat decat cei de talie mijlocie si mica, deoarece...