De ce torc pisicile

De ce torc pisicile
De ce torc pisicile De ce torc pisicile

Pisica este o fiinta fascinanta si misterioasa, care se spune ca isi disciplineaza stapanul, oricat ar fi acesta de dur, de nervos, de anxios, de ursuz sau de antisocial. Mai exact, odata ce ghemotocul de blana ti-a intrat pe sub piele, o sa-l iubesti toata viata si te vei simti minunat in preajma sa! Unul dintre cele mai ciudate, dar, in acelasi timp, placute comportamente ale felinei noastre este torsul. Un sunet aparte, care are darul sa ne linisteasca.

Sa vedem, insa, de ce torc pisicile? Aproape toate felinele torc, indiferent daca se afla in salbaticie sau sunt domestice. Nu exista informatii clare despre acest fenomen, insa oamenii de stiinta si-au facut cateva idei! Iata despre ce este vorba:

- forma de comunicare – pisica vrea sa iti transmita ceva.

- bucurie, fericire – pisica toarce pentru ca se bucura. Iti vei da seama usor de asta. Daca pare relaxata se atinge de tine, se lasa pe spate, tine oochii intredeschisi si coada pe sus, nemiscata, inseamna ca are o stare buna. E felul ei de a-ti zambi.

- foame sau alta dorinta. Pisica poate toarce si atunci cand ii este fomica sau cand doreste altceva de la tine. In acest context, torsul e diferit, fata de alte situatii. Atunci cand ii e foame, pe langa tors, pisica emite si alte sunete mai acute, ce se aseamana cu plansul de bebelus.

- legatura mama-pui. Puii incep sa toarca la cateva zile de la nastere. Se presupune ca e modul lor de a tine legatura cu pisica-mama. Porbabil ca e vorba si de conexiunea dintre ei: torsul ar putea fi comparat cu un cantec de leagan.

- vindecare/alinare. Pisica mai toarce si cand e stresata. Se calmeaza pe sine si poate calma si stapanul nervos, sa zicem. Unii veterinari au observat pisici stand una langa cealalta si torcand, atunci cand una dintre ele este ranita sau in suferinta. Comportamentul a luat numele de terapie prin tors. Aceasta terapie, cred unii, are si darul de a vindeca oasele si regenera tesuturile, datorita vibratiilor produse prin tors.

Cum se produc sunetele torsului? Pisica toarce prin inspiratie si expiratie, folosindu-se de laringe si muschii diafragmei. Nu e clar, insa, cum sunt controlate aceste contractii de catre sistemul nervos central.

Citeste si: De ce pisica te musca de picioare si cum sa eviti acest comportament

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te-ai intrebat vreodata cat de inteligenta este pisica ta? Cunosti macar un proprietar de caine care se...
Insuficienta renala este, din pacate, o problema de sanatate destul de comuna la pisici. Nu exista o...
Care animal crezi ca este cel mai destept? Este o intrebare dificila, desigur, deoarece diferite animale sunt...